Drie vrienden uit de regio trekken naar het middelpunt van de wereld

Redactie KW

Nog voor de Rode Duivels zich gekwalificeerd hadden voor het WK voetbal 2014, besloten Pedro Maes, Tjorven Remmerie en Mathias Vanthuyne om een reis naar Brazilië te boeken. De drie jeugdvrienden zullen er dertig dagen voetbal, cultuur en natuur beleven en zoals ze het zelf zo mooi zeggen ‘het nuttige aan het aangename koppelen’. “We hopen om tickets te bemachtigen voor de finale”, verklappen de drie.

De drie vrienden kennen elkaar al jaren. Pedro (38) en Tjorven (40) groeiden op in dezelfde wijk in Bavikhove, hun vriendschapsband ontstond dus in hun kindertijd. Wat later, toen ze elk voetbal speelden in de regio, leerden ze ook Mathias (36) kennen. Intussen woont Pedro in Harelbeke, hij werkt als glasplaatser bij de Bavikhoofse Glascentrale. Tjorven is magazijnier in een firma in Oostrozebeke en Mathias ten slotte werkt als projectleider in een Gents studiebureau dat bodemonderzoek doet.

Op donderdag 19 juni vertrekt het trio naar Brazilië. Na acht dagen Rio de Janeiro waarin de drie vrienden onder meer de wedstrijden België-Rusland en Frankrijk-Ecuador meepikken, wordt het trio vervoegd door Clivia Marnette, de vrouw van Pedro.

WK Zuid-Afrika

Het wordt dus een hele avontuurlijk trip. Voeg daar gerust een flinke portie voetbal aan toe, want dat blijft toch de aanleiding van de reis. “Vier jaar geleden zijn Pedro en ik naar het WK in Zuid-Afrika geweest”, vervolgt Mathias. “We waren er zo onder de indruk van de sfeer dat we al over Brazilië 2014 spraken. We wilden het meteen opnieuw doen en zo geschiedde… Vorige zomer zijn we alles concreet beginnen plannen.”

Over de Rode Duivels zijn de drie vrienden het eens. “Met deze ploeg kunnen we toch niet anders dan ver geraken?” klinkt het. “We gaan toch niet verliezen tegen landen als Algerije en Zuid-Korea? De moeilijkste matchen volgen pas in de twee ronde, maar ook daar hebben we veel slaagkansen. Die Belgische bescheidenheid is typisch, buitenlanders daarentegen hebben de mond vol over onze kwaliteiten. We zouden het uiteraard fantastisch vinden mocht België de kwartfinale kunnen spelen of misschien nog meer… We zullen zien, zo’n WK telt altijd verrassingen. Kijk naar Spanje in 2010, zij verloren toen hun allereerste match, maar werden uiteindelijk wereldkampioen.”

Pruik in de driekleur

Ondanks hun geloof in het Belgische elftal met Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Nacer Chadli als favorieten, zullen ze zich bewust niet profileren als Belgen. “We nemen wel een Belgische vlag mee, maar je zal ons niet elke dag met een pruik in de driekleur of in een rode T-shirt zien”, vertelt Tjorven. “We doen niet mee aan de hype door ons helemaal te verkleden. Je moet ook weten dat je op die manier sterk opvalt. Voor de lokale bevolking is het zo meteen duidelijk dat je toerist bent.” En opvallen is iets wat de drie vrienden liever vermijden. (EDD)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.