Drie jeugdspelers van Essevee krijgen profcontract: een voorstelling

© GF
Redactie KW

Zulte Waregem bindt drie jongeren uit de Essevee Academie langer aan zich. Twee West-Vlamingen en één Oost-Vlaming staan te popelen om te bewijzen wat ze in hun mars hebben. “Zowel technisch als mentaal zijn we al fors gegroeid sinds we bij Zulte Waregem spelen”, aldus Bram Naert, Jelco Schamp en Dion De Neve.

Bram Naert trok destijds voor het eerst de voetbalschoenen aan bij KVK Avelgem, de gemeente waar hij vandaag nog bij zijn ouders woont. “Nadien stapte ik over naar Oudenaarde, om vanaf de U13 bij Essevee te belanden”, aldus Bram. “Daar kwam ik vooral tijdens het eerste seizoen weinig aan spelen toe, maar ik mocht blijven en voelde me in de daaropvolgende campagnes groeien, wat leidde tot meer speelkansen. Bij de Academie heb ik niet alleen mijn voetballende skills verder ontwikkeld, maar ben ik ook mentaal heel wat sterker geworden. Eens op de bank belanden, overlaadt me niet langer met stress.”

De West-Vlaming, die volgende week zijn 19de verjaardag viert, rondt momenteel zijn eerste jaar lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen af aan de UGent, een opleiding die vijf jaar duurt. “Dat valt goed te combineren met het voetbal: tijdens de week zit ik op kot in Gent en ik kom elke dag per trein naar Waregem om de trainingen te volgen.”

“Ik word het meest als links- of rechtsbuiten uitgespeeld, maar kan ook op de tien uit de voeten. Vermoedelijk zal ik nog veel bij de beloften spelen, maar elke minuut training die ik met de A-kern kan meepikken, is uiteraard mooi meegenomen. Het zou mooi zijn, mocht ik een gelijkaardige ontwikkeling als Ewoud Pletinckx doormaken. Ik heb mijn krabbel met plezier onder die tweejarige overeenkomst (één jaar + één jaar optioneel) gezet, temeer Essevee zich de jongste jaren echt wel profileert als een club die jong talent kansen geeft.”

Discipline kweken

Kansen grijpen is absoluut ook wat Dion De Neve de komende twee jaar hoopt te doen. Daar heeft de Oost-Vlaming, die twee dagen jonger is dan Bram Naert, heel wat voor over. “Ik ben destijds begonnen bij Terjoden-Welle, waar ik drie jaar speelde. Nadien verdedigde ik zes jaar de kleuren van SV Dender. Zulte Waregem had al herhaaldelijk aan mijn mouw getrokken, waardoor ik vijf jaar geleden met volle goesting de overstap maakte.”

“Het zou mooi zijn mocht ik een gelijkaardige ontwikkeling als Ewoud Pletinckx doormaken” – Avelgemnaar Bram Naert

“Het eerste jaar, bij de U15, kraakte ik harde noten om de overstap van het interprovinciaal niveau naar de elite vlot te verteren. Dankzij mijn doorzettingsvermogen is dat uiteindelijk toch gelukt. Gedurende de jaren aan de Essevee Academie besefte ik dat ik niet langer op mijn talent mocht teren, maar dat mijn techniek ook moest verbeteren. Ook op het mentale front heb ik veel bijgeleerd.”

Sinds hij bij Zulte Waregem vertoeft, legt de linkerflankverdediger – die ook als linksbuiten kan worden ingezet – een ijzeren discipline aan de dag. “Tijdens een doorsnee dag sta ik om 6 uur op bij mij thuis in Denderleeuw en neem ik om 7 uur de trein naar Gent, waar ik aan de Topsportschool al vijf jaar voetbal met studies combineer. Na drie uur training en vier uur les neem ik de trein naar Waregem, voor de clubtraining. ‘s Avonds ben ik pas rond 21.30 uur terug in Denderleeuw.”

De fan van Jordi Alba wil in eerste instantie uitgroeien tot een vaste waarde bij de B-kern en tegelijk zoveel mogelijk ervaring bij de grote jongens opdoen. “Ik weet dat de club uitkijkt naar een nieuwe linksachter. Uiteraard is het mijn ambitie die rol ooit te kunnen invullen. Sessies in de fitnesszaal moeten me toelaten krachtiger te worden, zodat ik nog beter mijn mannetje kan staan in fysieke duels.”

Dubbele knieoperatie

Last but, not least, bindt Zulte Waregem ook Jelco Schamp twee jaar langer aan de club. Als zoon van Fanny, die volgend jaar trainer wordt van SV Anzegem dat net de promotie afdwong naar de nationale voetbalreeksen, werd hij als kind al in de voetbalwereld gedropt.

“Ik miste een jaar door twee meniscusoperaties, in die periode leerde ik op de tanden bijten” – Jelco Schamp (Oekene)

“Na twee jaar bij Winkel Sport en evenveel seizoenen bij KSV Roeselare, maakte ik als U11 de overstap naar Zuid-West-Vlaanderen. Cercle Brugge en KV Kortrijk betoonden toen ook interesse, maar we hadden het beste gevoel bij Essevee, al impliceerde dat wel dat zowel mijn grootouders als mijn ouders zich heel wat inspanningen moesten getroosten om me op elke training te krijgen. Ik ben daar nog altijd enorm dankbaar voor.”

Jelco’s ontwikkeling als voetballer was geen pijnloos traject. “Bij de U17 miste ik quasi een jaar door twee operaties aan de meniscus van mijn linkerknie”, legt hij uit. “Zeker in die periode heb ik op mijn tanden leren bijten. In het elftal ging ik een rijtje achteruit: van de tien naar een positie als verdedigende middenvelder. Daar word je constant betrokken bij de opbouw, een rol die me wel ligt, al zal de stap naar het A-elftal vanzelfsprekend nog een aanpassing vergen. Mijn grote voorbeeld is Kevin De Bruyne, ik zit trouwens bij hetzelfde managementbureau als hij. Door hard werken hoop ik zoveel mogelijk kansen te krijgen bij de A-kern. Idealiter kan ik, nadat ik mijn zevende jaar schilderen en decoratie met succes voltooide, het voetbal combineren met extra studies”, besluit de inwoner van Oekene.

“Toonbeeld van mentaliteit en loyaliteit”

Bij de Essevee Academie zijn ze er fier op deze eigen opgeleide jongens te kunnen belonen. “In eerste instantie voor de jongens zelf, maar ook voor alle medewerkers van de Academie die deze jongens in hun lange proces begeleid hebben. De betrokkenheid en voldoening is groot. Jelco, Bram en Dion getuigen van een sterke persoonlijkheid, ze zijn mentaal weerbaar en samen met hun omgeving hebben ze de juiste focus. Het is een belangrijk signaal voor onze toekomstige generaties, dat met het nodige geduld en vertrouwen deze stap mogelijk is, met of zonder spelersmakelaar”, verklaart Joric Vandendriessche.

“Hun spelersprofiel? Dion is een moderne linksback die dankzij zijn uitstekende linkervoet ook heel wat offensieve impulsen creëert. Hij was lang vrij tenger voor zijn leeftijd, maar is uitgegroeid tot een mooie atleet, die garant staat voor een verzorgde spelopbouw. Explosiviteit en doelgerichtheid zijn belangrijke kwaliteiten van Bram, die als rechtsvoor heel goede looplijnen heeft en een tegenstander pijn kan doen door zijn doelgerichtheid. Jelco is een box-to-box-speler met een goede traptechniek, veel vista en duelkracht. Hij profileerde zich altijd als een leidersfiguur op het veld. Door hard te blijven werken, moeten ze op termijn klaar zijn om in een fysiek-tactisch veeleisende competitie zoals de Jupiler Pro League hun mannetje te staan. Het grote werk moet nog beginnen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.