Dit weekend maar liefst 570 ploegen op twee minivoetbaltornooien met festivalallures

56 pintjes zitten in de bekende vierkante meter van de Hoppefesten. De eerste gaat meestal al om 9 uur de deur uit.
Redactie KW

De Hoppefesten in Veurne en de Harelbeekse minivoetbalhappening zijn in het circuit van de zomertornooitjes uitgegroeid tot gevestigde namen. De Hoppefesten, oorspronkelijk van bescheiden allooi èn in de zaal, zijn anno 2019 een mega-event met niet alleen voetbal, maar ook een gigantische tent, mooi volk en veel bier. En de Harelbeekse tegenhanger moet maar weinig onderdoen.

Adriaan Logier, de man die de PR van de Hoppefesten verzorgt, legt uit hoe het allemaal begon: “Wij zijn gestart toen er nog heel wat van ons student waren. Met een twintigtal vrienden speelden we op vrijdag onderling een wedstrijdje. We koesterden onze vriendschap en waren tegelijk ondernemend en vooruitdenkend. Zo ontstond plots het idee om een tornooi te organiseren. En zo geschiedde…

Ward Boydens, deel van de ‘harde kern’ die de Harelbeekse minivoetbalhappening mee op touw zet, vertelt hoe het idee voor de Harelbeekse Minivoetbalhappening ontstaan is. “We speelden met een aantal vrienden ooit eens een tweedaags minivoetbaltornooi in Moerbeke-Waas en de sfeer daar was fantastisch. Toen dachten we: zo’n evenement, dat moeten wij ook kunnen organiseren én misschien zelfs nog beter. Toen zijn we daar in Harelbeke met volle goesting mee begonnen.”

Was het meteen een succes?

Adriaan Logier: “Op onze eerste editie in de zaal van Bulskamp, deelgemeente van Veurne, waren een tiental ploegen aanwezig, waaronder vooral bevriende studentenclubs en lokale verenigingen. De vraag om er een jaarlijks evenement van te maken, kwam al snel. Om groter te kunnen worden, verhuisden we naar Veurne, want daar was veel meer plaats voor een grote tent en meerdere voetbalterreinen. De sprong van het eerste naar het tweede jaar was enorm, want toen zijn we gestart met het concept dat ook vandaag nog bestaat. Van dan af zijn we elk jaar exponentieel blijven groeien. De belangrijkste aspecten zijn en blijven boereleute, voetbal, bier en ambiance. Dat slaat aan bij alle leeftijden en het grote aantal vrouwenploegen bewijst bovendien dat we een allround event zijn geworden.”

Ward Boydens: “We zijn eigenlijk ieder jaar al tevreden met de opkomst. Voor een lokaal minivoetbalploegje was 64 ploegen in het begin meer dan behoorlijk. Het succes is stelselmatig gegroeid, wellicht ook met dank aan het grote aantal strevers in onze groep. We willen de beste voetbalvelden, de snelste service aan de bar en de lekkerste broodjes aanbieden. Daardoor komen mensen graag terug.”

Op de Harelbeekse minivoetbalhappening wordt bij de heren 4 tegen 4 gespeeld.
Op de Harelbeekse minivoetbalhappening wordt bij de heren 4 tegen 4 gespeeld.

Hoe is het om je geesteskind zo te zien groeien?

Adriaan Logier: “Het is bijna surrealistisch, zo fantastisch om je idee op die manier te zien groeien en slagen. En het is nog leuker om dat samen met vrienden te kunnen doen. Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, want we moeten echt hard werken. Alles moet vlekkeloos verlopen. De vele felicitaties achteraf, zowel van scheidsrechters, DJ’s en artiesten als de voetballers en feestvierders zelf doen het meeste plezier. Want daarvoor doe je het uiteindelijk toch.”

Ward Boydens: “Het leukste aan ons tornooi is dat onze kinderen, die nog niet geboren waren toen we de eerste editie in 1991 organiseerden, nu vlot meestappen in de organisatie, zelf meevoetballen of hun vrienden ertoe aanzetten ook deel te nemen. Het is eigenlijk een gigantisch tweedaags feest dat meerdere generaties samenbrengt.”

Heb je geen schrik om te groot te worden?

Adriaan Logier: “Wat is te groot? We breiden uit naar twee dagen omdat de voetballers en supporters van het eerste uur nog eens een kleiner tornooi willen spelen. Dat vullen we aan met lokale bedrijven die een teambuilding willen inplannen op het einde van de week. De infrastructuur is toch aanwezig, dus waarom er geen gebruik van maken? De zaterdag zit we op de maximale capaciteit wat terreinen betreft. Het feest ‘s avonds is uniek, gratis voor iedereen en brengt toch bijna 7000 mensen op de been. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, nietwaar?”

Ward Boydens: “In de beginjaren waren we al tevreden met 64 deelnemende ploegen. Voor we het goed en wel beseften, hadden we er 100, dan plots 200 en na verloop van tijd zelfs 300 ploegen. Dat we er sinds een tiental jaar ook dames- en jeugdcompetities bij nemen, heeft hiertoe zeker bijgedragen. Toen we over de 300 ploegen gingen, hebben we zelf gedacht: Hier ligt de grens. Het moet leuk blijven voor organisator en deelnemer. We beperken ons dan ook liever qua inschrijvingen, zodat we de ploegen die tijdig inschrijven, lekker in de watten kunnen leggen.”

De dj-sets in de Skyshelter zorgen voor een echte festivalsfeer op de Hoppefesten.
De dj-sets in de Skyshelter zorgen voor een echte festivalsfeer op de Hoppefesten.

Hoe verloopt de dag zelf? Hoe bewaren jullie het overzicht in al die hectiek?

Logier: “We hebben tornooileiders, bbq-chefs, barverantwoordelijken, IT-mensen en logistieke werkkrachten. Op elk punt is één van onze hoppeschoppers en/of hoppeschopper van de vrouwen verantwoordelijk. Daaronder staat dan een voltallig team met personeel. Onderschat zeker de hulp van onze vrouwen niet, die staan er ook elk jaar onbaatzuchtig mee te helpen.”

Boydens: “De kern van de organisatie blijft nog altijd onze vriendengroep, spelers en ex-spelers van onze eigen minivoetbalploeg. 15 mensen zetten de grote lijnen uit en nemen de voorbereiding op zich. Tijdens het weekend zelf zijn we maar wat blij dat we kunnen rekenen op 100 vrijwilligers uit onze dichtste vriendenkring die ons bijstaan in de bar, keuken… We zitten met een paar computercracks in ons midden. Die zitten in het epicentrum van ons tornooi, het beruchte ‘secretariaat’. Die techneuten staan continu in contact met onze medewerkers op de voetbalvelden zelf. We zorgen ervoor dat om het half uur, ten laatste 10 minuten na affluiten van de wedstrijden alle uitslagen en de volgende wedstrijden worden geprojecteerd op het reuzescorebord in de grote tent. Zo blijft iedereen op de hoogte van het verloop van het tornooi.”

Wanneer starten de voorbereidingen voor de volgende editie?

Logier: “De planning voor de volgende editie begint simpelweg de dag na afloop van ons evenement. Op zondagavond komen we samen om te bespreken wat we kunnen verbeteren. Dan zetten we de grote lijnen uit voor de volgende Hoppefesten. We organiseren niet alles met die 20 man, maar iedereen heeft zeker zijn functie. We vergaderen met een zevental mensen en worden tegenwoordig bijgestaan door een externe IT’er en een marketingbureau, want die aspecten zijn enorm belangrijk geworden. De voorzitter neemt het meeste hooi op zijn vork en stuurt aan. Het is een geoliede machine omdat iedereen zijn taak serieus opneemt en ook perfect uitvoert.”

Boydens: “Op de zondagavond van de lopende editie. Dan komt iedereen al met nieuwe ideeën op de proppen voor de volgende editie. We hebben een flipchart dat vol staat met suggesties om het iedere nieuwe editie nog beter te doen dan de vorige.”

De dames zorgen mee voor de ambiance.
De dames zorgen mee voor de ambiance.

Cijfers en leuke weetjes Hoppefesten

320 ploegen op zaterdag waarvan 80 vrouwenploegen. Op vrijdag afterwork-tornooi met tussen de 20 en de 40 ploegen.

250 medewerkers: 20 hoppeschoppers en 20 partners, 60 scheidsrechters en 150 man extra personeel over de twee dagen.

8 spelers maximaal per ploeg: 1 keeper, 4 veldspelers en 3 wisselspelers.

300 euro inschrijvingsgeld per ploeg op zaterdag. Daarin zit deelname aan het tornooi, acht kaarten voor de bbq ter waarde van 17 euro, een locker, verzekering en de afterparty.

58.000 liter bier wordt er voorzien. Verwachte opkomst en bierconsumptie: Vorig jaar schonk Primus een tank van 29.000 liter, die bijna volledig leeg was. Dit jaar zijn er twee zulke voorzien.

Grootste inkomsten: Wij vragen geen toegangsticket voor bezoekers of feestvierders ‘s avonds. Onze inschrijvingen, drank en eten zijn samen met enkele sponsors de enige bron van inkomsten.

Nieuw en opvallend: Door het succes van de skyshelter begint het feest dit jaar al om 15 uur. Er wordt voor het eerst ook met QR-codes gewerkt. Ploegen kunnen zo hun parking, inschrijving, drankkaarten,… Verder werkt men samen met de gemeente en de lokale politie aan een proper en veilig feest. Meer dan 10 camera’s overschouwen de feesttenten.

Randactiviteiten: Uitgebreide eetstandjes, beerpongfaciliteiten, een hele dag muziek in de skyshelter partytent en nog een aantal verrassingen…

Nog wat cijfers: Meer dan 2500 voetballers, ruim 3.000 mensen die barbecue eten, meer dan 100.000 pinten vorig jaar, partytent van 2.500 vierkante meter.

Bekende deelnemers: Jean Marie pfaff fluit de finale op vrijdag.


Cijfers en leuke weetjes Harelbeekse minivoetbalhappening

250 ploegen, 160 heren, 30 dames, 60 jeugdploegen

120 medewerkers: 20 voetballers en partners. 80 vrienden en sympathisanten

4 of 5 spelers per ploeg: 4 tegen 4 bij de heren, 5 tegen 5 in alle andere competities

110 euro inschrijvingsgeld voor een herenploeg (die 8 wedstrijden speelt, verdeeld over 2 dagen), 60 euro voor een jeugd- of damesploeg (die 5 of 6 wedstrijden speelt op 1 dag)

10.000 liter bier wordt er voorzien. Er worden 3.000 man verwacht. Daarvoor werden 200 vaten bier besteld.

Grootste inkomsten: Zonder twijfel: de bar. Maar ook de steun van onze sponsors kunnen we maar al te goed gebruiken. Zonder hen zou het nooit lukken om het tornooi op die manier te organiseren.

Nieuw en opvallend: Dit jaar starten we voor het eerst met een aparte competitie voor jeugdverenigingen (jeugdhuizen, jeugdbewegingen…). Omdat we de eerste zijn die dit doen, kunnen we zonder blozen stellen dat dat het eerstee Belgisch kampioenschap voor Jeugdverenigingen mag genoemd worden. Dit jaar kronen we op zaterdagavond dus een echte Belgische kampioenenploeg.

Randactiviteiten: We blijven in de eerste plaats de focus leggen op het voetbalgebeuren. Verder hechten we veel belang aan het goede doel dat we er ieder jaar uitpikken, dit jaar is dat de G-werking van voetbalploeg RC Harelbeke. We geven de G-ploegen zelfs de mogelijkheid om dit jaar op ons hoofdterrein een paar propagandawedstrijden te komen spelen. En verder is de sfeer op ons terras al jaren dé randanimatie bij uitstek. Onze speaker ten slotte is al jaren het ludieke uithangbord van ons tornooi. Met zijn onevenaarbare stijl maakt hij deel uit van het dna van ons tornooi.

Dit weekend vindt u op kw.be fotospecials van de beide tornooien.

Dit weekend maar liefst 570 ploegen op twee minivoetbaltornooien met festivalallures

bijschrift 2
bijschrift 2

bijschrift 4
bijschrift 4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier