Dit waren dit seizoen volgens onze sportredactie de 10 beste voetballers in onze provincie

Deze week verschijnen in de edities van Krant van West-Vlaanderen de voetbalrapporten van de eersteklassers Club Brugge, Zulte Waregem, KV Kortrijk en KV Oostende. KW.be haalde daar de tien beste voetballers in West-Vlaamse loondienst uit.

© BELGA

Dit zijn de tien die vanuit onze sportredactie de hoogste scores kregen in de voetbalrapporten die vandaag in de verschillende lokale edities te vinden zijn. Mét heel wat cijfermateriaal en gedegen analyses. Bij gelijke quotering werden ze voor deze top-10 in volgorde van rangschikking van de respectieve club in de play-offs gezet.

1. MATHEW RYAN (Club Brugge) – 9/10

Dé grote uitblinker bij Club Brugge. Een koopje van amper 150.000 euro. De Australiër kreeg zijn kans door een lichte blessure van Vladan Kujovic en stond zijn plaats onder de lat nooit meer af. In de reguliere competitie én in de play-offs pakte hij punten voor zijn ploeg. Club probeert al maanden om zijn contract open te breken, maar Ryan wacht liever af tot na het WK, waar hij wellicht eerste doelman zal zijn.

2. THORGAN HAZARD (Zulte Waregem) – 9/10

Gouden Schoen en Profvoetballer van het Jaar, die naast zijn 14 doelpunten goed was voor 16 assists en 11 voorassists. Alles samengeteld had Hazard een voet in 65 procent van de Esseveegoals waarbij hij op het veld stond. Aangezien een vervanger met een vergelijkbaar profiel wellicht niet haalbaar is voor Zulte Waregem, zal zijn definitief vertrek collectief moeten worden opgevangen.

3. SEBASTIAN SIANI (KV Oostende) – 9/10

De motor van KV Oostende. Speelde de meeste minuten van alle KVO-spelers en deed dat op een hoog niveau en op een voor hem ongebruikelijke positie. Al heel zijn leven aanvaller moest hij plots aan de slag als middenvelder. Heeft alles wat een moderne middenvelder moet hebben : inzicht, techniek, passing, balrecuperatie… Dat uitgerekend Siani de beslissende penalty tegen Lokeren op de paal trapte, is de ironie van het voetbal.

4. BJORN ENGELS (Club Brugge) – 8/10

Dé exponent van de verjonging die Club Brugge dit seizoen doorvoerde. Engels is alles waar Club voor staat: mentaliteit, karakter, doorzettingsvermogen… De Oost-Vlaming, die al van kindsbeen af supporter is van Club, vormde in het begin van het seizoen een duo met zijn maatje Brandon Mechele en kreeg nadien Oscar Duarte naast zich. Scoorde vijf keer op een stilstaande fase. In de verkiezing van Belofte van het Jaar moest hij enkel Anderlechtspeler Youri Tielemans voor zich dulden.

5. TIMMY SIMONS (Club Brugge) – 8/10

Zeven doelpunten, zeven keer van op de penalystip. Club verbaasde iedereen toen het vorige zomer zijn voormalige kapitein terug naar het Jan Breydelstadion haalde, maar Timmy Simons bewees dat hij op 37-jarige leeftijd nog niet afgeschreven moet worden. Hij bleek ook de ideale gids voor de jonge centrale verdedigers. Kreeg een mokerslag toen bondscoach Marc Wilmots besliste om hem niet mee te nemen naar het WK.

6. SVEN KUMS (Zulte Waregem) – 8/10

Pas op het einde van de zomertransferperiode overgekomen van Heerenveen maakte de Vlaams-Brabander zich in geen tijd onmisbaar voor het evenwicht op het middenveld. Wierp zich meteen op als de gedroomde regulator en toonde zich ook snel een betere voetballer dan zijn voorganger Jonathan Delaplace. Benieuwd of Essevee hem kan houden.

7. KAREL D’HAENE (Zulte Waregem) – 8/10

Trok gewoon de lijn van de succesvolle campagne 2012-2013 door, ook inzake speelminuten. Alleen op Waasland-Beveren was hij er door een verrekking, opgelopen in Charleroi, niet bij. Die blessure maakte een einde aan een reeks van 66 wedstrijden waarin hij geen enkele minuut miste. Vindt niet ten onrechte van zichzelf dat hij zijn beste seizoen ooit achter de rug heeft.

8. SAMMY BOSSUT (Zulte Waregem) – 8/10

Zonder die rode kaart op Standard zou Bossut in de reguliere competitie en play-off 1 samen geen seconde gemist hebben. Speelde een constant seizoen, waarin hij weliswaar twee clean sheets minder liet noteren dan in de vorige campagne. Ziet zijn seizoen met een (voorlopige) WK-selectie bekroond.

9. STIJN DE SMET (KV Kortrijk) – 8/10

Had het aanvankelijk moeilijk om zich het systeem van Hein Vanhaezebrouck eigen te maken, maar kreeg zijn motor na een tiental wedstrijden toch in gang. Wat volgde, was de Stijn De Smet uit zijn gloriejaren bij Cercle Brugge. Heel veel voetbalintelligentie gekoppeld aan scorend vermogen. De West-Vlaming bezorgde KV Kortrijk op die manier tal van kippenvelmomenten.

10. MAXIME CHANOT (KV Kortrijk) – 8/10

Dé transfer van het seizoen. Kwam als relatief onbekende verdediger over van het failliete Beerschot AC en toonde al van in de voorbereiding zijn kwaliteiten: uitstekend kopper, goede techniek, vista, snelheid én inschattingsvermogen. Hij wierp zich heel snel op tot de leider in de defensie. Was enkele maanden out met een blessure en hij werd absoluut gemist.

Vielen, eveneens met een 8 op 10, net uit deze lijst: Didier Ovono, Fernando Canesin en Franck Berrier (8/10) van KV Oostende. Het voetbalrapport van Cercle Brugge verscheen twee weken geleden, na hun laatste partij in Play-Off 2 al in Brugsch Handelsblad. Daarin haalde geen enkele speler een 8/10 of meer.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.