Dit kalenderjaar geen competitievoetbal meer van eerste nationale tot vierde provinciale

R. Knokke FC in actie tegen Rupel Boom. Het zal nog een tijdje duren voor het team van Yves Van Borm weer het kunstgrasveld op mag. © VDB
Wouter Vander Stricht

In de eerste nationale, de hoogste amateurreeks onder het profvoetbal, wordt dit kalenderjaar niet meer gevoetbald. Er is zelfs een verbod op trainingen tot en met 13 december. De competitie zal ten vroegste hervat worden in het weekend van 9 en 10 januari 2021. De KBVB hoopt wel nog de 30 speeldagen af te werken. Maar of dat zal lukken is een andere vraag. Enkele ploegen konden nog geen enkele wedstrijd afwerken. Ook in de lagere reeksen, tot in vierde provinciale, zal er dit jaar niet meer gevoetbald worden. In de provinciale reeksen wordt begin december een nieuwe kalender bekend gemaakt.

In eerste nationale treden dit seizoen normaal vier West-Vlaamse ploegen aan. KSV Roeselare zal wellicht niet meer in actie komen na het faillissement, maar met R. Knokke FC, Mandel United en Winkel Sport heeft onze provincie daar nog drie ijzers in het vuur.

De KBVB deelde mee dat er een verbod op wedstrijden en trainingen is vanwege de regering tot en met 13 december. De bond koppelt daar meteen aan dat er geen wedstrijden meer ingepland zullen worden voor het weekend van 9 en 10 januari 2021. De volgende ronde van de Crocky Cup, die normaal midweeks plaats zou vinden op 15, 16 en 17 december wordt uitgesteld tot 2021. Er wordt gesproken met de Pro League om die in het weekend van 9 en 10 januari te laten plaatsvinden maar dat staat nog niet vast.

KSV Roeselare speelde nog geen enkele wedstrijd, maar gaf al twee keer forfait. KVK Tienen heeft met vier wedstrijden het meest gespeeld, andere ploegen moeten nog (bijna) de hele competitie afwerken. (bron Sporza)
KSV Roeselare speelde nog geen enkele wedstrijd, maar gaf al twee keer forfait. KVK Tienen heeft met vier wedstrijden het meest gespeeld, andere ploegen moeten nog (bijna) de hele competitie afwerken. (bron Sporza)

Het blijft de bedoeling van de KBVB om de hele competitie – dus 30 speeldagen – af te werken. Dat wordt een huzarenstukje, want enkele teams hebben nog geen enkele wedstrijd gespeeld. Iedere speeldag waren er al matchen uitgesteld wegens coronabesmettingen bij de teams. Ook een speeldag van de Croky Cup werd ondertussen al afgewerkt en zorgde er zo voor dat competitiewedstrijden niet konden doorgaan.

Competitie zonder eindrondes

Maar ook Voetbal Vlaanderen besliste ondertussen om dit kalenderjaar geen competitievoetbal meer te spelen. “We starten in principe in het weekend van 9 en 10 januari 2021”, stipt provinciaal voorzitter Walter Lava aan. “De kalender van de nieuwe competie wordt bekend gemaakt begin december, ook bij ons is het de bedoeling om nog de volledige kalender af te werken. Dat zou wel gebeuren zonder eindrondes. Op basis van het klasssement wordt dan bepaald wie naast de kampioenen mag promoveren. De competitie moet wel afgewerkt zijn tegen 31 mei.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier