Directeur jeugdwerking KV Oostende lanceert oproep aan ouders: “Blijf bij ons”

Jeugdtrainer Tony Obi met zijn ploegje, toen er nog getraind mocht worden op de club voor alle coronaperikelen. © FRO
Redactie KW

Terwijl de hoogste echelons van de voetbalclub alle zeilen bijzetten om KV Oostende alsnog in veilige (licentie)wateren te leiden, zitten heel wat ouders met vragen. Kan hun zoon of dochter ook volgend seizoen nog een balletje trappen bij KVO of niet? Achter de schermen wordt al aan de mouw getrokken van spelers door andere clubs. Rik Coucke, directeur van de Se’Academy, roept alle leden en hun ouders in een brief op geduldig te blijven en het vertrouwen in de club te behouden.

Nee, er is bij het schrijven van dit artikel nog geen witte rook over de toekomst van KV Oostende. Of en wanneer de club haar licentie pakt en bij het elitevoetbal blijft, blijft afwachten. Op die onzekerheid spelen andere profclubs in onze provincie in om jeugdspelers los te weken bij Oostende. In sommige gevallen, zo leren we uit een korte rondvraag, wordt ouders bijvoorbeeld een leasingwagen of cash geld beloofd als ze hun spruit – vaak niet ouder dan 15 – de overstap laten maken. Intussen verlaten al zo’n 25 jeugdspelers KV Oostende.

Bij de Se’Academy, de jeugdwerking van KV Oostende, wachten ze net als de spelers en supporters af wat de gesprekken tussen Marc Coucke, Frank Dierckens en co nog op zullen leveren. Directeur Rik Coucke, al 26 jaar actief bij KVO, blijft ondertussen niet bij de pakken zitten. In een brief aan alle ouders van jeugdspelers vraagt hij geduldig te zijn alvorens halsoverkop met hun kind naar een andere club te trekken.

Kampioenen

“Op de overnamevragen wie, wat, wanneer en hoe hebben wij ook geen antwoord, en de ouders zijn terecht bezorgd”, zegt Rik Coucke. “Bij sommigen rijst er twijfel over waar en in welke reeks hun kind volgend seizoen zal kunnen spelen. En ik begrijp dat, maar ik wil ook wijzen op al het mooie dat wij met de Se’Academy hebben bereikt de afgelopen twee jaar. Zo speelden onze U16 en U18 kampioen in hun reeks. Een heel straffe prestatie. Verder zorgden we voor een positieve en professionele structuur. Daar heeft ook technisch directeur Nils Vanneste een grote verdienste in. Er zijn duidelijke lijnen en een helder beleid. Ik kan met een simpele druk op de knop weten waar elke euro binnen onze werking naartoe gaat. En we slaagden erin alsmaar betere coaches en trainers aan te trekken. De werksfeer binnen de jeugdwerking, zowel tussen medewerkers en ouders, is zeer positief. Dat is allemaal het resultaat van jaren keihard werken. Met al deze argumenten willen we ouders toch overtuigen en om hun vertrouwen vragen.”

“Helaas zijn er clubs die nu al dansen op ons graf en van de situatie profiteren om jonge spelertjes en hun ouders het hoofd zot te maken. Terwijl we nog niet dood zijn”, zegt Coucke, zonder evenwel namen van clubs te willen noemen. “Daar zitten clubs bij die qua jeugdwerking achterop hinken tegenover ons. Ik vind dat niet netjes, zeker als je weet dat er in deze coronatijden niet eens gevoetbald kan worden. Met andere woorden: er is dus best nog tijd en ruimte om een keuze te maken. Onze brief is er eentje van optimisme en hoop. Ik heb zelf helaas geen vat op wat er dagelijks gezegd en geschreven wordt over een mogelijke overname.”

Rik Coucke.
Rik Coucke.© FRO

Even de mogelijke scenario’s overlopen. In het beste geval, waarbij Oostende zijn licentie krijgt, verandert er logischerwijs niks. Stel dat KVO geen licentie krijgt voor profvoetbal, maar de club wel blijft bestaan, dan zullen de jeugdspelers alleen nog (inter)provinciaal voetbal spelen. In het meest slechte scenario – geen licentie en een faillissement – staan alle jeugdspelers op straat.

Sociale rol

“Deze club heeft een belangrijke sociale rol te vervullen”, benadrukt Rik Coucke. “Niet alleen tegenover de jeugdspelers, maar ook tegenover de 108 personen die de Se’Academy in dienst heeft. Dat gaat van voltijdse medewerkers tot vrijwilligers. Ik hoop dat iedereen die bij de overname betrokken is heel goed beseft waar dit allemaal over gaat. Als wij wegvallen, is er gewoon geen voetbal meer in Oostende. We hadden nog tal van interessante projecten op stapel staan, zoals een samenwerking met Vamos Zandvoorde. Daarbij zouden wij hen steunen met materiaal en coaching, terwijl Zandvoorde onze gewestelijk voetbal zou overnemen. Deze samenwerking staat nu ‘on hold’. We waren ook al aan het lonken om met andere clubs uit de Westhoek en Westkust samen te werken, maar ook die plannen zitten even in de koelkast”, besluit Coucke. (Timmy Van Assche)

Sportschepen: “Jeugdvoetbal mag niet teloorgaan”

Het stadsbestuur van Oostende volgt het dossier van KVO en de jeugdwerking op de voet. “Bij de eigenlijke gesprekken over een mogelijke overname zijn wij niet direct betrokken partij”, benadrukt sportschepen Bart Plasschaert (CD&V). “Maar als centrumstad mogen wij absoluut niet zonder jeugdvoetbal vallen, dus volgen we de zaak met argusogen. Je mag niet vergeten dat we naast KVO nog maar twee andere voetbalclubs, Fusion en Vamos Zandvoorde, met een jeugdwerking tellen. Met sportpark De Schorre hebben we ook heel wat infrastructuur, die er in het slechtste geval voortaan ongebruikt bij zou liggen. Dit mogen we niet laten gebeuren. We wachten mee af, maar hopen dat er een goede oplossing uit de bus komt.” (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier