Derby Harelbeke-Gullegem volledig in het teken van de degradatiestrijd

Robbe Dekiere scoorde net voor de winterstop aan de lopende band, maar in 2019 lukte hem dat nog niet. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

FC Gullegem maakt zondag de korte verplaatsing naar RC Harelbeke voor het duel tussen de derde- en vierdelaatste. De winnaar van die wedstrijd kan voor even toch weer wat vrijer ademen in de degradatiestrijd.

De rood-witten zetten net voor de jaarwisseling een uitstekende 10 op 12 neer en geraakten zo van die laatste plaats weg. In het nieuwe jaar, met twee gelijke spelen en een nederlaag, is het duidelijk wat minder. De derby tussen Harelbeke en Gullegem zondagmiddag staat volledig in het teken van de degradatiestrijd. “Het is een pure zespuntenmatch”, weet Gullegemspeler Robbe Dekiere. “Wie wint, bezorgt zichzelf de nodige zuurstof. De verliezer blijft spartelen in het degradatiemoeras.”

Ook Harelbekespeler Jenci Dejonghe, die een kort verleden bij Gullegem heeft, beseft de ernst van de situatie.

“Ik speelde er drie seizoenen”, blikt Dejonghe op zijn periode bij FCG terug. “Drie mooie seizoenen overigens, maar nu ben ik opnieuw bij de club van mijn hart. Ik zeg dat niet zomaar, want ik doorliep bij Harelbeke alle jeugdreeksen, was zeven jaar bij de eerste ploeg. Hoe goed ik ook nog overeenkom met de mensen van Gullegem, er zal zondag absoluut geen plaats zijn voor sentiment. We moéten winnen, pas daarna zullen we mogen spreken van de volgende cruciale duels tegen Menen en Diegem. We zullen met zijn allen beter moeten zijn dan twee weken geleden op het veld van Westhoek.”

Week rust

“Ook voor mezelf moet ik kritisch zijn: ook ik haalde mijn niveau niet”, weet Dejonghe. “Al bij al hoop ik dat zowel Harelbeke als Gullegem zich redden, maar zondag moet mijn ex-club voor de bijl. We hebben deze week goed en scherp getraind, het moet er nu ook tijdens de match maar eens uitkomen. Gedrevenheid bij iedereen is een must”, besluit Dejonghe.

Jenci Dejonghe. (foto Bart)
Jenci Dejonghe. (foto Bart)© VDB

Net voor de winterstop scoorde Robbe Dekiere aan de lopende band. Met negen doelpunten kroonde hij zich in de kortste tijd tot topschutter. In het nieuwe jaar wacht de Bavikhovenaar nog steeds op zijn eerste treffer. “Nee, ik ben mijn trefkracht niet verloren”, reageert Dekiere. “Maar om te scoren moet je kansen versieren en die waren de jongste weken te schaars. Hopelijk heeft dat weekje rust ons goed gedaan. In de heenronde verloren we onterecht van Harelbeke met 1-2. In de eerste helft speelden we de Ratten van het veld. Alleen scoren lukte ons niet goed. Deze keer willen we beter doen. Aan motivatie zal het ons zeker niet liggen. We leven heel intens naar die wedstrijd toe, willen er graag de drie belangrijke punten pakken.”

Zondag 10 februari om 15 uur: RC Harelbeke FC Gullegem.