Degradatiestress stijgt in Brugge en Oostende: onze man ging de temperatuur meten bij Cercle en KVO

Zal de vreugde zaterdag voor Cercle even groot zijn als vorige match? © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Oostende zwalpt, Custovic moet redding brengen. Cercle danst, daar is het na de 12 op 12 nog alleen maar ‘Hosannah’ Storck. Bij verlies van Waasland-Beveren kunnen beide clubs zaterdag al gered zijn, dat hoopt toch elke West-Vlaming. Impressies uit beide kampen: van de KVO-voorzitter die iets voelde aan zijn ellebogen tot de Cercle-voorzitter die vooral tweet ‘I love you’.

Het was weer even een zootje aan ‘t zeetje deze week. Exit Dennis van Wijk, enter Adnan Custovic, eerder ontslagen dit seizoen bij… Waasland-Beveren, dé grote concurrent in de strijd voor het behoud van KVO. En in de zomer van 2018 al bedankt bij KVO, na een aardig parcours van 35 op 69 nochtans. Tussenin versleet KVO met Gert Verheyen, Hugo Broos, Franky Van der Elst, Kare Ingebrigtsen en Dennis Van Wijk dus al vijf trainers. Geen van die vijf kon de spelersgroep triggeren, klonk het deze week op De Schorre. Gert Verheyen en Kare Ingebrigtsen stapten zélf op.

Hamvraag: is het niet eerder de schuld van de spelers? Al bij het eerste gesprek met Ingebrigtsen vroeg voorzitter Frank Dierckens: Ga je niet te zacht zijn? Ja dus. Dat er nu verhalen opduiken uit de kleedkamer dat een aantal spelers tot vandaag uitblinken in desinteresse – sommigen wisten niet in welke kleuren hun volgende tegenstander speelde – is volgens de voorzitter dan ook deels te wijten aan de laksheid van de coach. “Kare ging te veel uit van zelfdiscipline.” Zijn opvolger moest dus een hárde worden. “Maar we vielen in het andere extreem. Dennis is geen slechte coach, maar zoals hij spelers kon afmaken…. Niet iedereen kan daar mee om.”

Harde aanpak

Al had Van Wijk misschien wel zijn redenen voor die harde aanpak. Want de trainingsmentaliteit zat danig verkeerd. De ene speler was ziek, de andere had buikpijn, een derde liep er de kantjes af. De gevolgen waren meetbaar: toen Van Wijk begin januari aan zijn job begon, bleken de resultaten van de fysieke testen dramatisch. Sprints aan very high intensity (sneller dan 25 km/uur, red.), daar moest niet eens aan gedacht worden. Waarop de Nederlander besloot de teugels strak te houden. “Daar hadden we in sé niet zo’n probleem mee”, aldus aanvoerder Kevin Vandendriessche. “Alleen was er de manier waarop de coach het aanbracht…”

De voorzitter voelde aan zijn ellebogen al twee weken geleden dat hij moest ingrijpen. De eerste afspraak moest door de inval van het gerecht op oefencomplex De Schorre, in het kader van een onderzoek naar financiële kanalen van Dierckens’ bedrijf Diaz op dinsdag, worden verschoven maar op donderdag beloofde Van Wijk wat te remmen. “Maar dat werkt niet. Eerst een hele tijd euh… al die negatieve woorden en dan zalven”, aldus Dierckens.

Zelfvertrouwen

Na de nederlaag op Antwerp vorige zaterdag piekerde de voorzitter de hele zondag. “Het was nooit zwart-wit, het was constant grijs: áls ik wél… en als ik niét…” Een informatieronde bij een aantal spelers bracht raad. “Niet bij alle spelers”, haast Vandendriessche zich. Er waren signalen dat niet alle spelers door Van Wijk in een hoekje waren gekeild. De geblesseerde Akpala gaf vlak voor de match op Antwerp zijn ploegmaats nog een geweldige peptalk mee. Van Wijk was niet iedereen kwijt. Maar Dierckens legt uit: “Ik kon niet meer wachten. Te veel spelers waren alle vertrouwen kwijt.”

Vandendriessche haalde woensdag na de eerste training van Custovic alvast fijntjes aan: “Ik zag op training toch veel opluchting.” Volledigheidshalve voegde hij daar ook nog aan toe dat de spelers beseffen dat ze verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie. Custovic – een contract tot mei, Franky Van der Elst wilde niet overnemen – merkte ook opluchting bij de spelers. Hij beseft ook zijn situatie. “Zo ongeveer het enige wat ik op 11 dagen kan doen, is het zelfvertrouwen oppompen.”

De voorzitter vindt alvast zijn nieuwe coach, die als assistent-bondscoach van Bosnië alleen nog even weg moet tijdens de interlandbreak eind maart, de juiste mix tussen Van Wijk en Ingebrigtsen: hard als het moet, empathisch indien nodig. Op het Oostendse trainerskerkhof wil de Tieltse ondernemer verder niet terugkijken: “Ik heb indertijd Custovic niet ontslagen en Verheyen of Broos niet aangetrokken.”

Zorgt de trainerswissel bij KV Oostende voor een ommekeer in de hoofden van de Oostendse kern? (foto Belga)
Zorgt de trainerswissel bij KV Oostende voor een ommekeer in de hoofden van de Oostendse kern? (foto Belga)© BELGA

De cijfers, 4 op 24, zijn wat ze zijn. Net als de verzachtende omstandigheden voor Van Wijk; het dreigende faillissement, de overname waarbij voorzitter en ondervoorzitter tegen elkaar in gingen, de inval… Dierckens kijkt liever vooruit. Zaterdag moet en zal de redding worden ingezet. Onder Custovic. Die overigens Franck Berrier meteen meebracht als T2 – de Franse chou van de Oostendse fans keek naar verluidt al langer uit naar een job bij zijn oude club. “Maar Franck komt omwille van zijn ervaring, niet omwille van de fans”, benadrukt Custovic. Al had Berrier toch niet al te veel haast: hij komt pas vandaag terug uit vakantie. Morgen kan KVO al gered zijn…

Intussen weigert Custovic morgen te kijken naar Waasland-Beveren. “Halen ze een puntje in Moeskroen? Kunnen ze er winnen? Dat is allemaal theorie, zo rekenen heeft geen enkele zin.” Vandendriessche zegt het in schoon Frans: “Waasland-Beveren, on s’en fou.”

Intussen in Brugge

Is Van Wijk de Grote Gebuisde van KVO, dan heeft coach Bernd Storck bij Cercle de heiligenstatus bereikt, met die 12 op 12. Haalde Storck daarvoor 8 op 42 (dat benadert de 4 op 24 van Van Wijk bij KVO, red. ), zijn impact verdiént alle bewondering. Het dictatoriale kantje van de charmante Duitser wordt er bij Cercletje graag bij genomen. En dat hij gretig gebruik heeft gemaakt van de ruime financiële mogelijkheden van moederclub Monaco (in zijn zo succesvol basiselftal van de laatste weken stonden met Moser, Chatziisaias, Velkovski, Hotic en Eppel vijf wintertransfers): hij zou zot zijn moest hij het niet doen.

Noot: bij KVO stond op Antwerp maar één wintertransfer in de basis. Sanneh, van wie meer dan één waarnemer op training zich al verbijsterd afvroeg hoe Anderlecht daar vorig seizoen 8 miljoen euro kon voor betalen. Niane, Verstraete en Sagna maken ook al geen verschil. Vergelijk daarmee de luxe van Cercle: de twee spelers met het hoogste maandloon staan niet eens in dat basiselftal. De extra bonus voor de spelers van Cercle – maandlonen van 20.000 euro en meer maar lage premies per punt, vanaf 300 euro – zal ook wel een stuk hoger liggen dan de premie voor het behoud die de spelers van KVO (veel meer prestatiegerichte contracten) enkele weken geleden nog hebben afgedwongen. Maar dat een bijna euforisch Cercle zich redt, daar is de hele groen-zwarte familie nu wel van overtuigd. Ze rollen al de spierballen: indien de Vereniging zich redt dankzij winst tegen Club Brugge – Waasland-Beveren, on s’en fou … – feest de hele familie een week lang.

De omschrijving de lachende derde lijkt in elk geval voor Cercle uitgevonden. Een zootje aan ‘t zeetje. In Brugge danst iedereen onder de slogan Never Give Up op een wolk. Het bal van de liefde: toen rechtsachter Biancone deze hartjes tweette voor groen-zwart, volgde heel snel een tweet van voorzitter Goemaere. I Love You Too…!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier