“De slimste clubs ter wereld. Of toch bijna allemaal”

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het zijn financieel moeilijke tijden, ook voor het profvoetbal, maar verder floreren onze West-Vlaamse eersteklassers wel. Op uitzondering dan van Zulte-Waregem, pijnlijk op de 15de plaats. Maar Dury en co krijgen in hun eerstkomende wedstrijden, op KVO en thuis tegen aartsrivaal Kortrijk, de kans hun bezoedelde West-Vlaamse eer weer op te blinken. Verder alleen lachende gezichten in Brugge, Oostende en Kortrijk.

In Brugge: misschien volgt er toch nog een oplossing voor het stadiondossier, misschien kan Cercletje toch nog naar de Blankenbergse Steenweg. Maar het is vooral sportief dat beide clubs floreren. Dat Club alweer op nummer 1 staat in de Jupiler Pro League kan niet verbazen, dat de landskampioen na amper één overwinning in achttien wedstrijden in de Champions League meteen de nieuwe jaargang opent met een verdiende zege op Zenit… eigenlijk ook niet. Omdat Club al langer de slimste club van het land is: dankzij een optimaal financieel beleid naar een budget van 90 miljoen euro, dankzij een doordacht transferbeleid (de contractverlengingen van Mata, Vanaken…) een bijzonder rijke en evenwichtige kern, dankzij een gerichte jeugdpolitiek de gestage ontbolstering van een aantal jongeren met Charles De Ketelaere als exponent. Respect!

Dan pakt het verbazende Cercle, 6de zowaar, het misschien anders aan maar het is ook best slim, de nieuwe Monegaskische politiek. Deze keer werd voor elke linie wél kwaliteit ingehaald (Didillon, Marcelin, Kanouté, Ugbo, Musaba…) en werd met Clement metéén een coach gekozen die een jong elftal kan kneden. Respect!

Het nieuwe KVO heeft al zes matchen niet meer verloren. Daar is ook slim gewerkt

In Oostende: Amerikaanse eigenaars van KVO, een jonge Franse ceo, een jonge debuterende Duitse coach en een bijna geheel vernieuwde spelersgroep met vooral onbekende, jonge talenten… Maar nu wel al zes matchen niet meer verloren en vooral: overal geroemd voor hun enthousiast en aanvallend voetbal. Dat is dus ook slim gewerkt. Respect!

In Kortrijk: netjes in de top 8, al mag die plaats vanavond tegen Anderlecht wat opsmuk krijgen. Maar intussen is KVK financieel wel helemaal opgeblonken met de supertransfer van Terem Moffi van acht miljoen. En met de keuze van Roberto Martinez voor jeugdmanager Jelle Schelstraete als (wellicht) toekomstig technisch directeur van de voetbalbond kreeg het slimme KVK deze week ook verrassende erkenning voor hun werk in de diepte. Ook al brak er in geen tien jaar een eigen talent door… Respect!

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.