De match tegen Gent was dan toch de druppel voor Yves Vanderhaeghe

© BELGA
Olivier Volckaert

De rampzalige 1 op 21 heeft Yves Vanderhaeghe dan toch de kop gekost. Onze KVO-watcher Olivier Volckaert zag in de 0-2-nederlaag tegen Gent al vreemde zaken.

De 0-2-nederlaag tegen Gent bleek de match te veel. In die veredelde degradatiematch tussen twee topteams zag je toch al enkele vreemde zaken. Zo pakte KV Oostende geen enkele gele kaart in dit levensbelangrijke duel! Vreemd toch? Dat gebrek aan kaarten staat symbool voor wat het de kustploeg duidelijk ontbreekt dit seizoen. Dat stapje meer, een beetje meer ‘klootzak’ zijn, op het randje spelen, niet met zich laten sollen, de ander gewoon omverknallen als het moet. Oostende pakte al heel het seizoen amper gele kaarten, de over-mijn-lijk-mentaliteit van de speler Vanderhaeghe kon hij als coach niet meer overdragen over zijn groep.

Ook zondag tegen Gent: vreemde wissels. Bij een 0-1-achterstand haalde hij offensieve middenvelders Berrier en Canesin naar de kant voor minder creatieve spelers als Jonckheere en Siani. Als Vanderhaeghe, immens populair bij KVO-fans, al kritiek kreeg was het om zijn zogenaamd conservatieve vervangingen. Ook opvallend tegen Gent: opnieuw twee linksvoetige centrale verdedigers met Lombaerts en Milic. De eerste goal was wellicht niet gevallen met een Rozehnal in de ploeg. De nederlaag dan ook niet.

De over-mijn-lijk-mentaliteit van de speler Vanderhaeghe kon hij als coach niet meer overdragen

De keuze om YVDH te laten gaan is uiteindelijk een pijnlijke voor Marc Coucke. Zijn eerste trainersontslag. Hoe had hij destijds uitgepakt met de zware uitkoopclausule van zijn coach nadat hij hem had weggekocht bij Kortrijk. Het was duidelijk een match made in heaven. Vanderhaeghe zorgde voor de hoogtepunten in de clubgeschiedenis met de bekerfinale en het Europese ticket. Maar plots sputterde de motor begin dit seizoen. Volgens mij door een gebrek aan impulsen van nieuwkomers met meerwaarde. Vanderhaeghe werd zeker niet geholpen door de transferpolitiek van de laatste maanden. Integendeel zelfs. Hij moest het eigenlijk doen met de verzwakte groep (zonder Dimata en Marusic) van vorig seizoen.

Te eerlijk?

Ik geloofde zeker in Vanderhaeghe als trainer. Geen dikkenek, weinig franjes. Een eerlijke en bereikbare coach voor de pers, zeker geen moeilijke mens. Misschien ook te rechtuit soms, te eerlijk en te simpel in zijn aanpak. En met enkele moeilijke karakters in de groep ging het soms moeilijker, ja. Er kwamen geruchten over spelers die de kantjes er wel eens van liepen, zoals bij iedere club waar het slecht gaat. Spelers met eisen ook.

KVO, ondertussen al drie punten achter de voorlaatste, moest uiteindelijk zijn succestrainer op straat zetten. Wees maar zeker: binnen korte tijd plukt een Belgische of buitenlandse subtopper de vruchten van zijn ervaring op Oostendse bodem.Vanderhaeghe heeft nog een mooie toekomst voor zich als voetbalcoach. Nu moet T2 Adnan Custovic het tij keren. Een vreemde keuze. Net nu KVO het tij moet keren, kiest het voor continuïteit. Of houdt Custovic de stoel warm van Frank Vercauteren?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.