De lessen na de masterclass van City en strafstudie voor Club

Philippe Clement © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Stand 1-5 en 90 minuten voetballes gekregen van zo ongeveer het beste voetbalelftal ter wereld, er was voor Club echt niéts te doen aan Manchester City. “We zullen er wel onze lessen uit trekken”, zei coach Philippe Clement achteraf. Tja, welke..? Toch maar alvast drie zaken om over na te denken.

1. Nooit eerder demonstreerde een voetbalteam op Jan Breydel zo mooi wat wordt bedoeld met de wet van de sterkste: City was op álle onderdelen van het spel voetbal niet twee maar drie keer sterker dan Club. De balcirculatie en positiewissels waren meesterlijk, van die snelheid en orde dat élke Clubspeler zowat áltijd te laat kwam. Alleen: was Club niet al te snel geïntimideerd? De ploeg die zo vrank en vrij PSG en Leipzig te lijf ging leek zelfs wat bang. Hadden ze niet wat meer mogen schoffelen, City proberen uit hun spel te halen, een paar messen tussen de tanden moeten steken? Sneller druk zetten, sneller in het duel gaan, had weliswaar nog meer averij kunnen opleveren maar nu kregen ze er ook vijf rond de oren. En wat zei Clement achteraf dan ook terecht: “Geef je die ploeg een vinger, dan nemen ze een arm.” En ook: “We toonden niet genoeg ballen”. We hebben ze niet geteld, maar we herinneren ons uit de eerste helft niet opmerkelijk veel fouten van Club.

2. Is het daarom niet opmerkelijk dat Clement Ruud Vormer pas inbracht toen het al 0-4 stond en niet aan de rust (0-2)? Want de aanvoerder is bij uitstek de man met ballen die geen vingertjes heeft, toch? En nu, met Vormer? Indien hij zondag op Antwerp weer op de bank zit (we geloven het niet) wordt dat toch een probleem. De ziel van de ploeg die alleen nog mag meespelen tegen Deinze, OHL, Eupen… Of toch, in Manchester mag hij weer, dan is Balanta geschorst. De manier waarop Vormer naar de bank werd gesluisd, zonder voorafgaand gesprek, een kapitein waardig, wekte terecht wrevel op bij de aanvoerder, ook daar moet Clement lessen uit trekken.

3. De fans verdienen een lesje wellevendheid. Het applaus voor Kevin De Bruyne was tof en kreeg veel aandacht. Dat beide elftallen bij de aftrap op de knieën gingen voor ‘Black Lives Matter’ werd evenwel op boegeroep onthaald. Als dat in Rusland gebeurt stijgt een storm van verontwaardiging op…

4. Pep Guardiola erkende achteraf dat hij tips had gekregen van Vincent Kompany, hoe Club aan te pakken. Bedenkelijk, de Europese coëfficiënt waar alle Belgische topclubs hun voordeel mee doen, kan de coach van Anderlecht blijkbaar maar weinig schelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.