De dirigenten van Gent en Kortrijk: Eddy Snelders vergelijkt Sven Kums en Julien De Sart

De metronoom bepaalt het tempo en dat moet Julien De Sart doen bij KV Kortrijk. Alleen: dat is niet zijn grootste kwaliteit, dixit Eddy Snelders, ex-speler van KV Kortrijk en analist bij Play Sports. Hij vergelijkt De Sart met Sven Kums, ex-spelbepaler van KVK en zaterdag de metronoom bij tegenstander AA Gent.

Julien De Sart, alweer twee goals in competitie en woensdag ook nog eentje in de beker. © belga

Handelingssnelheid

“Ik vind dat Sven Kums op dit vlak een streepje voor heeft. Ik baseer me daarvoor wel op zijn beste periode, dus vóór zijn passage bij Anderlecht. Sven bepaalt meer het tempo in de wedstrijd, ik vind hem completer, meer ervaren ook. Het valt wel op dat zowel Kums als De Sart geen flitsende spelers zijn. Ze beschikken over een groot loopvermogen en dito actieradius, maar veel doen ze aan hetzelfde tempo. Maar dat Julien De Sart de motor bij KV Kortrijk niet altijd op gang krijgt, vind ik logisch. Dat mogen ze eigenlijk niet van hem verwachten.”

Positioneel

“Sven Kums vind ik sterker in een bepalende rol dan Julien De Sart, in wie ik eerder een dienende speler zie. Julien is technisch sterk, heeft een groot loopvermogen en is intelligent. Alleen: met Hannes Van Der Bruggen heeft hij eenzelfde type speler naast zich. En omdat Van Der Bruggen bij Kortrijk al een staat van verdienste heeft, moet De Sart zich in een andere rol schikken. Van Der Bruggen vindt van zichzelf dat ook hij meer dan een breker is, dat hij meer vooruitgeschoven mag spelen. Alleen is in Gent gebleken dat Hannes daar niet snel en wendbaar genoeg voor is.”

“Sven kende een fantastische periode bij AA Gent, stuwde het team naar de landstitel. Ik merk dat hij opnieuw naar dat niveau toe aan het groeien is. Bij Anderlecht mocht hij door de aanwezigheid van Trebel de lijnen niet uitzetten, bij Gent lijkt het wel die richting uit te gaan. Je hebt in een ploeg complementariteit nodig. Kijk maar naar de nationale ploeg tijdens het WK in Rusland, daar hadden we De Bruyne en Hazard. Het is daar gelukt, maar alleen omdat De Bruyne zich in een figurantenrol heeft willen schikken.”

Scorend vermogen

“Het scorend vermogen vergelijken is niet makkelijk, precies omdat Sven Kums het de voorbije jaren moeilijk had om zich door te zetten bij Anderlecht. In twee seizoenen slaagde hij erin om vijf keer te scoren en even veel assists te geven (De Sart scoorde bij Kortrijk vorig seizoen vier keer en gaf twee assists, dit seizoen zit hij aan twee goals en twee assists, red.). Zet een puur verdedigende middenvelder naast Kums en zijn rendement zal een pak hoger liggen. Dat lijkt bij Gent het geval te zijn, waar hij Owusu naast zich heeft staan.”

Sven Kums. (foto Belga)
Sven Kums. (foto Belga)© BELGA

Mentale sterkte

“Het is zo dat voetbal op het hoogste niveau niet alleen met de voeten wordt gespeeld. Het is ook meer dan ooit een psychologische kwestie. Sven Kums kwam na zijn buitenlandse periode bij Anderlecht toe en daar was Adrien Trebel al de natuurlijke leider, hij had de kleedkamer achter zich. Het is dan niet zo evident om je daartussen te wringen. Je moet meteen presteren, anders blijft de erkenning van je ploegmaats uit, ongeacht wat je in het verleden al hebt gepresteerd.”

“Voor Julien De Sart geldt een ander verhaal. Hij zit niet in een topclub. Zijn periode bij Standard was best oké, maar toen Middlesbrough kwam aankloppen, deden de Rouches niks om die transfer tegen te houden. De Sart was mogelijks al blij dat hij weer in België aan de slag kon, bij een club waar de druk niet echt hoog is. Dat was voor Kums bij Anderlecht wel het geval, het is aan die druk en aan de hoge verwachtingen dat Kums bij Anderlecht ten onder is gegaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.