De 24 van Club Brugge in het seizoen 2020-2021, het rapport: Lang absolute uitblinker, Dennis enige gebuisde

Club Brugge is voor de tweede keer op rij kampioen.© Club Brugge
Club Brugge is voor de tweede keer op rij kampioen.© Club Brugge
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge is voor de zeventiende keer landskampioen. Onze Club-watcher miste geen match, hieronder volgt zijn rapport van de 24 spelers die in dit gedenkwaardige seizoen speelminuten verzamelden.

 

Simon Mignolet

Speelminuten : 3.330

Gele kaarten : 1

Contract : tot 30-06-’25

Goed : Beste doelman op de Belgische velden, voor het tweede jaar op rij met ruime voorsprong verkozen tot Doelman van het jaar . Zijn ervaring en maturiteit straalt af op de rest van het team. Voetballend ook een meerwaarde voor de ploeg.

Minder goed : Durft al eens het risico niet te schuwen door een aanvaller te dribbelen of een risicovolle pass te versturen. De laatste weken een paar vermijdbare doelpunten geslikt zoals de zwieper van Lokonga op Anderlecht.

Score : 90

Brandon Mechele

Speelminuten : 2.970

Goals : 2

Assists : 0

Gele kaarten : 2

Contract : tot 30-06-‘23 (+ jaar optie)

Goed : Rots in de branding achterin. Zou zelf graag meer het statuut van een Vormer of Vanaken willen, maar valt niet meer weg te denken uit de basiself met hopelijk een EK-selectie als beloning. Maker van een heel belangrijke volley tegen Racing Genk.

Minder goed : Mechele is niet meer van de snelste en dat is wel eens een pijnpunt. Lost dit echter vaak op met goed positiespel.

Score : 80

Matej Mitrovic

Speelminuten : 337

Goals : 0

Assists : 0

Gele kaarten : 0

Contract : tot 30-06-‘22

Goed : Kwam pas boven water op het einde van het seizoen na een maandenlange revalidatie. Mitrovic is een no-nonsenseverdediger die niet te beroerd is om een bal in de tribune te keilen.

Minder goed : Blessuregevoelig. Speelde in vier seizoenen bij Brugge in totaal nauwelijks meer dan 30 competitiewedstrijden. Niet meteen een speler om op te bouwen dus.

Score : 65

Simon Deli

Speelminuten : 969

Goals : 1

Assists : 0

Gele kaarten : 2

Contract : tot 30-06-‘22

Goed : Vorig seizoen nog een absolute sterkhouder bij Club Brugge maar dit seizoen volledig weggedeemsterd met een transfer naar Slavia Praag tot gevolg.

Minder goed : Zijn inzet en begeestering deden Deli afglijden van titularis tot tribuneklant. Clement wil enkel spelers die op en top voor hun vak leven in zijn selectie. Deli teerde te veel op zijn goede seizoen van vorig jaar.

Score : 50

Eduard Sobol

Speelminuten : 1.982

Goals : 2

Assists : 3

Gele kaarten : 5

Contract : tot 30-06-’24

Goed : Nooit te betrappen op een gebrek aan inzet. Maakt telkens veel meters op zijn linkerflank en bijt zich vast in zijn tegenstrevers. Na twee uitleenbeurten uiteindelijk aangekocht.

Minder goed : Gebrek aan goede voorzetten. In het aanvallende spel van Club verschijnt hij vaak nabij de rechthoek van de tegenstrever maar zijn laatste pass laat te wensen over.

Score : 70

Federico Ricca

Speelminuten : 889

Goals : 0

Assists : 1

Gele kaarten : 1

Contract : tot 30-06-‘23

Goed : Lag even in balans met Sobol als linksachter maar trok uiteindelijk aan het kortste eind. Wel iemand waar je steeds op kan rekenen, nooit een uitblinker op het veld maar altijd degelijk.

Minder goed : Als supporter word je warm noch koud van Ricca. Het type speler waarbij het niet meteen opvalt als hij niet op het wedstrijdblad staat. Overgenomen als kapitein van Malaga maar de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen.

Score : 60

Stefano Denswil

Speelminuten : 581

Goals : 0

Assists : 0

Gele kaarten : 1

Contract : tot 30-06-‘21 (geleend)

Goed : Verdediger die vijf goede seizoenen kende bij Club om vervolgens naar Bologna te verkassen. Intrinsiek wellicht de beste speler om de linksachterpositie in te vullen.

Minder goed : Kwam nauwelijks aan spelen toe in Italië en was erg tevreden om naar het vertrouwde nest in Brugge te kunnen terugkeren. Het gebrek aan wedstrijdritme brak hem zuur op waardoor hij geregeld uit het elftal verdween.

Score : 60

Ignace Van der Brempt

Speelminuten : 315

Goals : 1

Assists : 0

Gele kaarten : 2

Contract : tot 30-06-‘23

Goed : De enige speler die probleemloos de overgang van Club NXT naar het eerste elftal verteerde. Niet te beroerd om een actie te maken. Maakte heel wat progressie doorheen het seizoen.

Minder goed : Probeert soms tegen beter weten in voor de voetballende oplossing te kiezen met af en toe wel eens gevaarlijk balverlies tot gevolg.

Score : 65

Odilon Kossounou

Speelminuten : 2.519

Goals : 1

Assists : 2

Gele kaarten : 5

Contract : tot 30-06-‘24

Goed : Verdediger met alle attributen om het te maken op topniveau. Snelheid, werkkracht, vlotte balbehandeling en kopbalsterk. Scoorde ook punten als verdedigende middenvelder.

Minder goed : Positiespel is nog een werkpuntje. Bij bepaalde tegengoals maakt zijn directe tegenstrever zich los in zijn zone. Een combinatie van een gebrek aan concentratie en zijn jeugdige leeftijd.

Score : 85

Clinton Mata

Speelminuten : 3.130

Goals : 1

Assists : 2

Gele kaarten : 6

Contract : tot 30-06-‘24

Goed : Een machine op de rechterflank, nauwelijks van de bal te zetten met zijn sterke lijf en prima loopacties. Ook defensief een echt beest. Een strijder waarmee je naar elke oorlog kunt trekken.

Minder goed : Mata kent eigenlijk geen zwaktes. Zit nu wellicht op een kantelpunt in zijn carrière waarin hij zal moeten kiezen tussen een lucratief buitenlands avontuur of een goed gevulde prijzenkast bij Club Brugge.

Score : 90

Mats Rits

Speelminuten : 2.783

Goals : 2

Assists : 1

Gele kaarten : 3

Contract : tot 30-06-‘24 (+ jaar optie)

Goed : Rits staat er altijd. Zelden een uitblinker maar anderzijds laat hij het ook nooit afweten. Zorgt voor de defensieve stabiliteit net achter het gouden duo Vormer en Vanaken.

Minder goed : Rits mist wat sterrenstatus en heeft een stempel als waterdrager. Is op zich makkelijk te vervangen in het elftal. Zowel Balanta als Kossounou kregen al de voorkeur op hem als defensieve middenvelder.

Score : 80

Eder Balanta

Speelminuten : 1.068

Goals : 1

Assists : 0

Gele kaarten : 4

Contract : tot 30-06-‘24

Goed : Balvaste defensieve middenvelder die rust in de ploeg kan brengen. Beschikt over de nodige ervaring op topniveau.

Minder goed : Durft al eens te vaak voor de gemakkelijke oplossing te kiezen door een balletje opzij in te spelen. Zijn concurrent Rits verschijnt vaker in de zone van de waarheid.

Score : 65

Ruud Vormer

Speelminuten : 2.997

Goals : 5

Assists : 10

Gele kaarten : 4

Contract : tot 30-06-‘22 (+ jaar optie)

Goed : Kapitein, drijfveer, inspirator en motivator van de ploeg. Ruudje is de belichaming van het motto No sweat, no glory . Een meester in stilstaande fases met geregeld een assist op hoekschop of vrije trap.

Minder goed : Zijn passie en inzet gaan soms wel eens over het randje. Vormer krijgt het wel eens vaker verbaal aan de stok met tegenstrevers en trainers.

Score : 80

Hans Vanaken

Speelminuten : 2.816

Goals : 9

Assists : 7

Gele kaarten : 4

Rode kaarten : 1

Contract : tot 30-06-‘25

Goed : Vanaken bepaalt mee het tempo van het elftal. Als hij draait, draait ook het elftal. Hij laat voetbal er zo eenvoudig uitzien.

Minder goed : De verwachtingen van een tweevoudig Gouden Schoen liggen natuurlijk bijzonder hoog. Negen goals (waaronder vier strafschoppen) is qua rendement toch wel beneden de verwachtingen in een kampioenenjaar.

Score : 75

Charles De Ketelaere

Speelminuten : 2.332

Goals : 4

Assists : 4

Gele kaarten : 0

Contract : tot 30-06-‘23

Goed : In een ploeg met harde concurrentie behield De Ketelaere zo goed als het hele jaar zijn basisplaats. Polyvalent, zowel als spits, centrale middenvelder, flankaanvaller als flankverdediger wist hij zijn mannetje te staan.

Minder goed : Zijn statistieken zijn een werkpunt, een aanvallende speler wordt afgerekend op zijn statistieken. Zijn toekomst zou wel eens als wingback kunnen liggen

Score : 80

Krépin Diatta

Speelminuten : 1.503

Goals : 9

Assists : 2

Gele kaarten : 0

Verkocht : aan Monaco

Goed : heeft een belangrijk aandeel in de titel van Brugge met een aantal belangrijke goals voor de winterstop. Zag zijn goede vormpeil beloond met een mooie transfer naar de Franse Ligue 1.

Minder goed : het totaalplaatje was compleet, de voorgaande seizoenen waren zijn statistieken vaak ondermaats maar was nu helemaal klaar voor een stap hogerop waar ook Club beter van werd.

Score : 90

Tahith Chong

Speelminuten : 400

Goals : 0

Assists : 3

Gele kaarten : 0

Contract : tot 30-06-‘21 (geleend)

Goed : Pijlsnelle flankspeler die meestal de kortste weg richting doel kiest. Speelde nog samen met zijn maatje Lang bij de jeugd van Feyenoord.

Minder goed : Ondanks zijn snelheid mist Chong het nodige overzicht. De beslissende pass ontbreekt te vaak en geregeld kiest hij voor de verkeerde optie.

Score : 55

Noa Lang

Speelminuten : 2.111

Goals : 15

Assists : 7

Gele kaarten : 6

Rode kaarten : 1

Contract : tot 30-06-‘24

Goed : Absolute klasbak met statistieken om van te duizelen. Zijn acties tussen de linies in, gekoppeld aan zijn techniek en scoringsvermogen zijn een streling voor het oog. Als Lang niet op het veld stond, lag de creativiteit van het elftal een pak lager.

Minder goed : Heeft het niet altijd gemakkelijk om zijn kopje erbij te houden en raakt nogal snel geïrriteerd, getuige daarvan zijn zes gele en één rode kaart.

Score : 95

Emmanuel Dennis

Speelminuten : 434

Goals : 0

Assists : 2

Gele kaarten : 2

Contract : tot 30-06-‘22

Goed : Wellicht een van de meest talentvolle vleugelspelers in de Jupiler Pro League. In een goede dag is Dennis onbespeelbaar. Hij kan toveren met de bal en degradeert zijn tegenstanders tot kegeltjes.

Minder goed : Zijn karakter staat in schril contrast met zijn talent. Raakte op een zijspoor en ook de uitleenbeurt naar FC Köln bracht weinig soelaas. Moest Club Brugge in principe een pak geld opleveren maar de vraag is wie nog staat te springen om hem binnen te halen.

Score : 40

David Okereke

Speelminuten : 820

Goals : 4

Assists : 1

Gele kaarten : 0

Contract : tot 30-06-‘23

Goed : Enorm doelgericht, Philippe Clement noemt hem steevast in zijn top drie van spelers die het best kunnen afwerken.

Minder goed : Gekocht voor acht miljoen als diepe spits. Toen Club zonder spits zat posteerde Clement de onervaren Charles De Ketelaere in een voor hem onnatuurlijke positie terwijl David Okereke op de bank bleef, dan weet je het wel.

Score : 55

Youssouph Badji

Speelminuten : 945

Goals : 4

Assists : 1

Gele kaarten : 1

Contract : tot 30-06-‘24

Goed : Nog steeds bijzonder jong en nog heel wat progressiemarge. Badji kan zowel uitgespeeld worden in de spits als op de flank.

Minder goed : Deemsterde na Nieuwjaar helemaal weg en moest het stellen met enkele korte invalbeurten. Nog niet rijp genoeg om als volwaardige titularis in de ploeg te staan.

Score : 65

Michael Krmencik

Speelminuten : 434

Goals : 3

Assists : 2

Gele kaarten : 1

Contract : tot 30-06-‘23

Goed : Kende een moeizame start en was zichtbaar geëmotioneerd bij zijn eerste doelpunt. Toen hij de week erop twee keer scoorde leek de spits vertrokken maar het waren meteen ook zijn laatste doelpunten.

Minder goed : Krmencik zag er soms uit als een supporter die een wedstrijd had gewonnen om mee te mogen spelen met Club. Technisch heel beperkt, foute inspeelpasses, verkeerde controles, knullig balverlies en afzwaaiers.

Score : 50

Bas Dost

Speelminuten : 1.339

Goals : 9

Assists : 3

Gele kaarten : 0

Contract : tot 30-06-‘22

Goed : Club zocht al een tijdje een type Dost en kocht hem uiteindelijk dan maar zelf. De missing link in het elftal. Levensgevaarlijk in de rechthoek, een neus voor goals en bovendien ook een keiharde werker.

Minder goed : Als je Dost uit het strafschopgebied kan houden, verliest hij heel veel van zijn kwaliteiten. Zijn snelheid is afgebot en dribbelen doet hij ook niet.

Score : 85

Daniel Pérez

Speelminuten : 154

Goals : 1

Assists : 0

Contract : tot 30-06-‘25

Goed : Integreerde zich vrij vlot in de A-kern. Scoorde bij zijn debuut bij Club NXT en werd onmiddellijk doorgeschoven naar het eerste elftal. Kreeg al snel de voorkeur op Youssouph Badji als de doublure van Bas Dost.

Minder goed : Concurreren met Dost is een serieuze opgave dus wordt het niet evident om ook in de toekomst voldoende speelminuten te krijgen.

Score : 65

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.