Darren Sidoel hoopt op speelkansen tegen Tubeke

Darren Sidoel. © foto Jos
Redactie KW

Enkele weken geleden werd de huurovereenkomst tussen FC Reading en KSV Roeselare omtrent de 20-jarige Darren Sidoel afgerond. De jonge Nederlander hoopt vanavond in de belangrijke thuismatch tegen Tubeke op zijn eerste speelminuten.

De vlotte jonge Nederlander Darren Sidoel verwelkomt ons hartelijk na een training op Schiervelde. “Ik heb al even de kalender ter hand genomen voor de eerstvolgende weken. Na de twee zware kleppers ontmoeten we nu met Tubize, Leuven en Lommel, drie haalbare kaarten, waarin we het maximum van de punten of zeker een zeven op negen zouden moeten halen.”

“Als we hetzelfde niveau zouden kunnen halen als Achter de Kazerne in Mechelen, dan moet dat ons zeker lukken. Dat zou ons een boost geven naar het slot van de reguliere competitie en ons motiveren om met vertrouwen de strijd aan te gaan in de degradatiepoule om het behoud in de 1B te realiseren”, opent de twintiger.

Waar liggen je roots?

“Ik heb de Nederlandse nationaliteit. Ik ben in Den Haag geboren net zoals mijn vier jaar oudere broer Yair. Mijn ouders zijn geboren in Nederland, maar groeiden op in Suriname, tot ze zich later definitief kwamen vestigen in Nederland. Pa Robert heeft Surinaamse roots, maar ook een Indonesische achtergrond. Hij was zelf een tijdje voetballer daar, maar of het veel voorstelde weet ik niet. Hij is nu machinist bij de Nederlandse Spoorwegen. Ma Monique is Surinaamse, zij werkt als sectorleider bij de rechtbank in Den Haag.”

Wanneer ontdekte je de liefde voor het voetbal?

“Al heel snel. Ik trok als kleine snuiter mee in het spoor van mijn oudere broer om voetbal te spelen op pleintjes en in de straat. Ik leerde veel van hem. Op mijn zesde kon ik aansluiten bij het amateurclubje Hooglandia, dat helaas ondertussen ter ziele is gegaan. Op mijn tiende kon ik mijn eerste droom realiseren: ik kon starten bij de jeugd, mijn oudere broer speelde er ook. Later was hij enkele seizoenen actief bij een amateurclub.”

Mijn toenmalige trainer bij ADO Den Haag zei dat ik hoger moest mikken

“Ik ontwikkelde mij goed. We speelden vele tornooien van KNVB bij de U14, onder andere tegen FC Almere, waarvan de jeugd getraind werd door Brian Tevreden. Hij was toen uitgestuurd door Ajax om daar de lijnen uit te zetten bij de jeugdwerking. De club speelde onder de vleugels van Ajax. Mijn toenmalige trainer bij Ado Den Haag zei dat ik hoger moest mikken.”

Ik kon naar Ajax, de droom van elke jonge voetballer. Ik kende er enkele jongens en kon me snel in de groep integreren. Bij de U15, U16, U17, werd ik geselecteerd voor de nationale jeugdelftallen van Nederland. Toen verdween ik even van het toneel. Ik scheurde mijn achillespees en liep een zware beenbreuk op, met een inactiviteit van bijna 15 maanden tot gevolg. Daar raak je niet onmiddellijk over, dat was hard terugvechten.”

Het lukte toch na die lange afwezigheid?

“Ik geraakte weer op niveau en kon in de Uefa Youth League terug aansluiten. Ik speelde tegen de grootmachten als Juventus, Real Madrid en Paris Saint-Germain. Vorig seizoen kon ik doorschuiven naar Jong Ajax. In het begin van het seizoen speelde ik in mijn eerste wedstrijd, mijn professioneel debuut tegen SC Cambuur, een wedstrijd die we wonnen met 2-1. Ik speelde er op een hoog niveau.”

Was hoger mikken om door te groeien naar de A-kern van Ajax dan geen optie?

Je moet eerlijk blijven met jezelf en weten tot waar je mogelijkheden reiken. Velen voelen zich geroepen, maar weinig zijn uitverkoren om dat parcours te kunnen afleggen. Ik ben realistisch, dat was gewoon te hoog gegrepen voor mij.”

Waarom de keuze voor FC Reading? Je had ook voor een andere Nederlandse ploeg kunnen kiezen op lager niveau?

“Dat klopt, maar ik ben ook een avonturier. Het buitenland trok me geweldig aan. Toen de optie zich voordeed om een contract voor drie seizoenen te ondertekenen bij Reading, heb ik onmiddellijk toegehapt. Het was een kans die ik niet wilde laten liggen.”

Hoe verliep je aanpassing daar?

“Ik ben iemand die me snel aanpas in een nieuwe situatie. Ik spreek vlot Engels en na een kort verblijf op hotel, vond ik een knus appartement waar ik me echt thuis voelde. Dat zal hier niet anders zijn in Roeselare. De verwelkoming was hartelijk op Schiervelde. De meeste ploegmaats spreken Nederlands en ook Engels is hier een beetje voertaal. Alleen het Frans en het dialect van hier is moeilijk voor mij.”

Je speelde vooral bij de U23 van Reading. Waarom kreeg je geen speelkansen bij het eerste elftal?

“De vorige trainer van The Royals had het niet echt begrepen op jeugd. De U23 is een evenbeeld van Jong Ajax, maar ik wil vooral vooruit en speelminuten verzamelen in een eerste elftal, om zo een betere voetballer te worden. Die uitleenbeurt van zes maanden aan Roeselare dat dezelfde eigenaar heeft, is de ideale stap voor mij.”

Ik hoop in de belangrijke thuiswedstrijd van vrijdag tegen AFC Tubize op een eerste speelkans

Wat is je beste positie in het elftal?

“Ik kan op meerdere posities terecht. Bij Jong Ajax speelde ik bijna altijd centraal rechts in de verdediging. Maar ik werd er ook als rechtsachter uitgespeeld. Ik kan met de linkervoet overweg, maar ben er geen kraan in. Bij de U23 van Reading stond ik de laatste tijd meestal op het middenveld. Daar zette ik volgens mij mijn beste prestaties neer de laatste twee maanden. Nadat ik al tweemaal bij de 18 was, hoop ik in de belangrijke thuiswedstrijd van vrijdag tegen AFC Tubize op een eerste speelkans.”

(FBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.