Dames Zulte Waregem openen vrijdagavond seizoen in Super League

We herkennen achteraan, Luc De Clercq (sportief coördinator) en de aanwinsten, Sheryl Merchiers, Lotte De Wilde, Romy Camps, Ella Vierendeels, Geena-Lisa Buyle en Tine Lemmens. Vooraan v.l.n.r.; Ianthe Meersschaert, Corina Luijks, Jana Coryn, Amber De Priester, Ulrike De Frere en Esther Buabadi. (HDV)
Redactie KW

De vrouwen van SV Zulte Waregem spelen vrijdagavond de eerste match in de Super League. Een bezoek aan Woluwe is de eerste uitdaging, maar de uitgebreide spelersgroep met liefst elf nieuwkomers gaat de verantwoordelijkheid niet uit de weg.

Bij de nieuwkomers springt de 28-jarige Jana Coryn in het oog. Zij is de speelster van vele voetbaloorlogen bij onder andere Davo Waregem, Rijsel, Anderlecht en de Red Flames. “Mijn vroegere club Davo Waregem ging later in fusie met Zulte Waregem”, zegt Jana. “Ik bleef alles op afstand volgen. Voor mij is het terug thuiskomen op het hoogste niveau. Ik was bereid de loopbaan verder te zetten bij Essevee, als de ploeg kon starten in de Super League. Voor mij is de ambitie echter gebleven. Ik wil de ploeg veel goede diensten bewijzen.”

Diepe Spits

Jana Coryn, die vanaf september les geeft in de tuinbouwschool van het VTI in Kortrijk, blikt ook terug op een periode van vijf seizoenen bij de Red Flames. Toen het fout liep met de kruisbanden eindigde in 2018 haar verhaal bij de Belgische vrouwenploeg. “Ik speelde vorig seizoen bij Anderlecht. Dat viel goed mee tot een verdraaide knie mij in februari liet afhaken”, aldus Jana. “Al jaren drong Essevee aan om het toch maar hier te proberen. Zolang er geen zekerheid was over spelen op het hoogste niveau was een terugkeer voor mij evenwel geen optie. Toen vaststond dat Essevee zou starten in de Super League raakte ik na overleg met sportief coördinator Luc Declercq akkoord om mijn lot aan Essevee te binden. Het vrouwenvoetbal zet hier grote stappen vooruit. Ik wil daar aan meewerken. Ik heb, als gevolg van de knieblessure, een revalidatie achter de rug, maar kon de jongste weken stilaan met de groep meetrainen. Ik heb begrepen dat ik als diepe spits zal uitgespeeld worden. De huidige kern telt voor mij heel wat bekende gezichten. Ik voel mij hier nu al goed thuis.”

Sportief coördinator Luc Declercq blijft realist. Uiteraard heeft Essevee goede voornemens, maar al bepaalde lijnen uittekenen, daar is het nog te vroeg voor. “We zijn een ploeg met ambitie die veel talent binnenhaalde, maar toch zetten wij een stap in het onbekende”, beseft Luc Declercq. “Onze kern bevat veel jonge speelsters die wij willen integreren en die ook in de volgende seizoenen beschikbaar blijven. Dat wij bij de tien beste ploegen van het land behoren, is al een pluspunt. De plaats zes of zeven speelt wel in de gedachten.”

Corona

Van de coronaperikelen heeft men eigenlijk niet veel gemerkt. “We werden goed opgevangen en kregen steun uit verschillende hoeken. Alle voorziene trainingen werden netjes afgewerkt. Omdat in Zulte het coronavirus via een jeugdbeweging is opgedoken, werd ons wel gevraagd niet in Zulte te trainen, maar de trainingen af te werken op één van de terreinen van Essevee. Dat was en is geen enkel probleem. Intussen speelden wij zeven oefenmatchen. De voorbereiding kwam op de eerste plaats, de uitslagen meer gewonnen dan verloren waren totaal ondergeschikt”, besluit Luc Declercq.

Vrijdag 28 augustus om 20 uur: Fémina White Star Woluwe – Zulte Waregem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.