Daar is de competitiestart in de lagere reeksen : eindelijk zouden we zeggen !

© VDB
Wouter Vander Stricht

Het eerste weekend van het schooljaar en in de amateurreeksen, op de provinciale voetbalvelden en voor alle jeugdcategorieën wordt de nieuwe competitie op gang geshot. Eindelijk : het voorspel is voorbij. Gedaan met de oefengalop, maar spelen om de punten.

In eerste klasse A zijn ze al begonnen aan de lange – en soms wat enerverende – aanloop naar de play-offs. In eerste klasse B is men straks al halverwege de heenronde van de eerste van twee periodes.

In vierde provinciale C – een reeks met 17 ploegen, eentje meer dan de rest – werd vorige week al het startschot gegeven. Er wordt twee keer midweeks gevoetbald. In 4C zijn er al twee matchen gespeeld. Speeldag 14 en 17 meer bepaald. Komend weekend is er dan netjes speeldag 1, maar woensdag 7 september – op de nieuwe midweekse speeldag – volgt dan speeldag 31. En laat dat tegen de terugwedstrijd van speeldag 14, je weet wel, waarmee ze de competitie geopend hebben. Volg je nog ?

“Ook op amateurniveau nog heel wat transferbedrijvigheid vlak voor de deadline”

Opvallend afgelopen week in de hoogste amateurklasses : het aantal transfers dat vlak voor de competitiestart nog gerealiseerd werd. Net als in het profvoetbal ligt de transferdeadline daar op 31 augustus en die dag werden er nog heel wat ‘batjes’ gedaan. Of die allen een schot in de roos zullen zijn, durven we te betwijfelen. Maar vast staat dat ook op het niveau van de vroegere derde en vierde klasse het huiswerk steeds later gefinaliseerd wordt.

In de hoogste amateurklasse neemt KVV Coxyde het met een vreemdelingenlegioen op tegen een allegaartje van topploegen uit de vroegere derde klasse en teams die eerste klasse B niet haalden. Vast staat dat de (aangespoelde) kustjongens het land rond mogen reizen, een derby in eigen provincie zit er niet in.

In de derde amateurklasse – voorheen de vierde klasse – dit jaar slechts drie teams, waarbij twee nieuwe. E. Wervik en SK Vlamertinge hopen zich veilig te spelen, bij OMS Ingelmunster vloeken ze nog steeds dat ze de boot naar de tweede amateurklasse hebben gemist.

Want in die tweede amateurklasse maar liefst acht ploegen uit onze provincie. Derby’s bij de vleet dus. Op de eerste speeldag op zaterdagavond al KM Torhout-Winkel Sport en een dag later FC Gullegem-KFC Izegem.Wij gaan alvast een kijkje nemen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.