D-day in het provinciaal voetbal: nog titels en eindrondetickets te verdelen! En wie degradeert?

KSV Rumbeke moet nog rekenen op een misstap van Boezinge om zich te kunnen redden. © VDB
Wouter Vander Stricht

Laatste speeldag in provinciale en in heel wat reeksen zijn er nog prijzen te verdelen of degradaties te incasseren.

De laatste speeldag in het provinciale voetbal, voor sommigen is het ook het einde van hun carrière. Zo nemen bij KSV Bredene goalgetter Olivier D’Hulster en verdediger Kevin Fremout (jarenlang bij VG Oostende) afscheid, straks bergt ook ex-Cerclespeler Frederik Boi (Blankenberge) de schoenen op, bij Ol. Ledegem neemt Steven Beernaert na een carrière van 20 jaar tussen palen afscheid en ook Laurent Bailleul (Zandvoorde), ook wel bekend als comedian Guga Baul, zegt het provinciale voetbal vaarwel. Maar niet zonder eerst nog een laatste keer gestreden te hebben.

Eerste provinciale

In eerste provinciale heeft KSKV Zwevezele het kampioensfeest al verteerd. Oostnieuwkerke, Oostkamp en Wielsbeke zijn al zeker van het eindrondeticket, nog een viertal teams moet strijden om dat laatste plaatsje. Onderin ook spannend. Door de degradatie van Vlamertinge een reeks hoger zakken drie teams uit eerste provinciale. Westkapelle zette vorige weekend KSV Rumbeke een hak. De kustjongens stoppen met hun eerste elftal, maar zijn wel gered. Dat betekent straks een extra stijger uit de lagere reeksen. SK Eernegem zakt al zeker, KFC Varsenare en KSV Rumbeke moeten hopen op een misstap van Boezinge in de derby tegen Poperinge…

Tweede provinciale

In tweede provinciale A is KFC Meulebeke al een tijdje kampioen. Als KSV De Ruiter niet verliest (maar het speelt wel tegen eerste achtervolger KSV Jabbeke) dan speelt de Roeselaarse wijkclub de eindronde. KSV Diksmuide, SVV Damme en Exc. Zedelgem zijn al zeker van de eindronde. Staden, Beernem en Gistel spelen volgend jaar in derde.

Deerlijk Sport heeft genoeg aan een gelijkspel om de titel binnen te halen, maar VK Dadizele ligt nog op de loer.
Deerlijk Sport heeft genoeg aan een gelijkspel om de titel binnen te halen, maar VK Dadizele ligt nog op de loer.© VDB

In tweede provinciale B is de strijd nog niet beslist. Al heeft Deerlijk Sport aan een gelijkspel wel genoeg tegen Sp. Heestert, dat zelf al een periode op zak heeft, om de titel binnen te halen. VK Dadizele is de ploeg die op de loer ligt. Ook Dottenijs betwist al zeker de eindronde, van de overige kandidaten heeft SK Nieuwkerke het lot in eigen handen. Enkel Ol. Ledegem kan daar nog roet in het eten gooien. EVCBeselare, GD Ingooigem en VV Emelgem-Kachtem degraderen.

Derde provinciale

In derde provinciale A zet SV Moorslede opnieuw de stap naar een reeksje hoger. SC Zonnebeke (eerste periode) en US Ploegsteert (tweede periode) zijn al zeker. Hooglede heeft nog een punt nodig bij kampioen Moorslede, of moet hopen dat de andere gegadigden als SK Westrozebeke en KSV Veurne niet de volle buit pakken. Brielen en Handzame zakken.

Sparta Keiem verdrong afgelopen weekend SV Loppem van de leiding in derde provinciale B. Maar met wat onderlinge duels bovenin op de slotspeeldag belooft het super spannend te worden. Want naast de Keiem en Loppem maakt ook nog SV Nieuwpoort kans op de titel. De twee ploegen die naast de oppergaai grijpen, spelen met Dosko Sint-Kruis (eerste periode) en E. De Haan de eindronde. Un. Zandvoorde en Davo Westende zakken.

De titel van RC Bissegem in derde provinciale C is al langer een feit. Zwevezele B is de enige ploeg is al zeker is van een eindrondeticket. De drie overige tickets gaan naar KFC Lendelede, Dosko Kanegem, VK Avelgem, KFC Lichtervelde of KSV Moorsele. Twee ploegen blijven dus ontgoocheld achter. KSV Pittem en Desselgem zakken. Of het moet zijn dat die laatste ploeg het doelsaldo van 16 goals aanscherpt.

Vierde provinciale

In vierde provinciale A hebben SK Elverdinge (71 punten) en E. Jonkershove (70) een straat voorsprong op de concurrentie. Maar Elverdinge moet wel naar Kruiseke waar men nog op de eindronde hoopt. Jonkershove neemt het thuis op tegen middenmoter VV Alveringem. Een van de titelpretendenten, VKW Vleteren en twee ploegen uit het trio Passendale, Voormezele en Kruiseke spelen de nacompetitie.

SK Torhout was de eerste kampioen in onze provincie. In vierde provinciale B zien SC Lombardsijde, HO Oedelem en FC Doomkerke nog een verlengstuk aan hun seizoen gebreid. Het vierde ticket gaat naar VK Dudzele (45), VV Aartrijke (44), SK Hertsberge (44) of mits de nodige meeval in andere wedstrijden naar SK Sint-Joris, dat het thuis opneemt tegen Dudzele.

In vierde provinciale C domineerden WS Bellegem (81 punten uit 33 wedstrijden) en NS Heule (79) het seizoen. Bellegem kan de titel pakken bij VK Dadizele B. Een gelijkspel daar en winst van NS Heule (allebei 82 punten dan, maar Heule een gewonnen wedstrijd meer) kan de titel naar de andere kant van Kortrijk doen verhuizen. NS Heule speelt op verplaatsing bij Wikings Kortrijk. Wie het pleit verliest, wacht het vangnet van de eindronde. Daar zijn SV Wevelgem B, Jong Vijve en ZK Dentergem de tegenstanders.

Op dinsdagavond 24 april wordt in het Bourgondisch Kruis in Beveren-Roeselare geloot voor de eindronde en eventuele testmatchen. Die loting kun je live op kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier