Couckenbak in Oostende: KVO wint voor het eerst sinds augustus en pakt 6 op 6 tegen Anderlecht

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Zondagmiddag speelde KV Oostende de crisis van zich af met een verdiende 3-2-thuiszege tegen RSC Anderlecht.

Coach Ingebrigtsen dropte Akpala – die voor het eerst speelgerechtigd was – meteen in de basis. Vargas (geschorst) en Skulason (geblesseerd) waren niet beschikbaar. Ndenbe verving die laatste op links. Faes was wel weer beschikbaar, waardoor Sané naar de bank verhuisde. Ook Sakala was weer volledig fit. Hij kwam ten koste van D’Haese weer in de ploeg.

Bij de bezoekers viel er een verrassing te noteren: Kompany, die aanvankelijk niet zou spelen tegen KVO, stond toch aan de aftrap. Ook Vlap mocht aan de match beginnen. Kayembe en Dewaele verdwenen naar de bank.

Van een terugkeer gesproken. Na amper vijf minuten ging Van Crombrugge gruwelijk in de fout, waardoor een jagende Akpala de kustploeg al vroeg op voorsprong trapte: 1-0. Akpala meteen weer in de harten van de KVO-fans, die met een spandoek ‘Us Weireldploegsje’ een sneer uitdeelden naar Coucke. Een reactie van de bezoekers kwam er niet meteen, vooral omdat er veel slordigheden in het paars-witte spel slopen.

Het is weer Couckenbak

Dichter dan een vrije trap op de vuisten van Dutoit en een schuchtere kopbal van Roofe kwamen de bezoekers voor het halfuur niet bij de gelijkmaker. Aan de overkant brak KVO zelden uit, maar als het dat deed, was het wel meteen scherp. Kompany ging onder de bal door, waarop Akpala na een knappe dribbel de vuisten van Van Crombrugge vond. Jonckheere was echter goed gevolgd en kon simpel afwerken in een leeg doel: 2-0. Feest in de Versluys Arena, waar de fans maar al te graag ‘het is weer Couckenbak’ begonnen te zingen.

© BELGA

Ook op deze nieuwe mokerslag had paars-wit geen reactie in huis. Integendeel, het was de kustploeg die voor de rust met een afstandspoging van Jonckheere nog het dichtst bij een derde kwam. De bezoekers voetbalden van heel de eerste helft amper twee halve kansen bij elkaar. De meegereisde Brusselse supporters hadden bij het rustsignaal dan ook een striemend fluitconcert voor hun ploeg klaar.

Ook na de pauze geen vliegende start van Kompany en co. Het was andermaal KVO dat de eerste enorme kans kreeg. Sakala mocht alleen op Van Crombrugge af, die het leer maar gedeeltelijk kon stoppen. In de herneming miste Akpala echter onbegrijpelijk. Wat een kans om RSCA al na 50 minuten uit te tellen. Het zou de kustploeg bijna zuur opbreken, want twee minuten later kregen de bezoekers een strafschop voor handspel van Ndenbe. Dutoit redde echter de zwak getrapte elfmeter van Roofe. Eerst was er nog sprake van een tweede penalty na een fout in de herneming, maar na consultatie van de beelden keerde Laforge op zijn beslissing terug.

© BELGA

Via een dubbele wissel probeerde Vercauteren alsnog het tij te keren, maar Oostende had de zaken behoorlijk onder controle. Invaller Thelin miste wel een opgelegde kopkans, maar ook de tegenprikken aan de overkant bleven vlijmscherp. Het bezoekende doel werd achtereenvolgens door Akpala, Faes en Vandendriessche onder vuur genomen, maar als bij wonder bleef het 2-0.

Alsnog een thriller

In het slotkwartier gooide Vercauteren met Zulj nog zijn laatste troefkaart op tafel. Bij de thuisploeg kreeg Akpala een applausvervanging en werd Sané in de ploeg gedropt om de voorsprong vast te houden. Tien minuten voor tijd besliste Hjulsager de match met een heerlijke solo en lage schuiver onder Van Crombrugge. 3-0, het sein voor de bezoekende fans om amok te maken. De stewards moesten ingrijpen. Toch werd het in de slotminuten nog spannend in de Versluys Arena, want Chadli zorgde in minuut 85 voor de 3-1 en er volgden zes minuten blessuretijd. Daarin scoorde Doku al vroeg de aansluitingstreffer, waardoor het nog vijf minuten bibberen was voor de thuisploeg. Het kostte uiteindelijk nog bloed, zweet en tranen, maar KVO hield de drie punten thuis.

Na de barslechte 3 op 33 kan KV Oostende zo eindelijk – voor het eerst sinds eind augustus – nog eens winnen. Een broodnodige zege in functie van het behoud, maar ook met het oog op de komst van Club Brugge woensdag voor de beker.

KV Oostende-RSC Anderlecht 3-2.

Doelpunten: 5′ Akpala 1-0, 32′ Jonckheere 2-0, 81′ Hjulsager 3-0, 84′ Chadli 3-1, 91′ Doku

KV Oostende: Dutoit, Bataille, Faes, Milovic, Ndenbe, Palaversa, Jonckheere, Vandendriessche (85′ Canesin), Sakala, Akpala (79′ sané), Hjulsager (92′ D’Haese).

RSC Anderlecht: Van Crombrugge, Kompany, Vlap (58′ Doku), Chadli, Cobbaut, Luckassen, Lokonga, Verschaeren (58′ Thelin), Kana (76′ Zulj), Saelemaekers, Roofe.

Gele kaarten: 25′ Akpala, 59′ Jonckheere, 72′ Kompany, 88′ Hjulsager, 88′ Saelemaekers.