COMPETITIESTART “Schat Zulte Waregem als zwakste van de vier West-Vlaamse teams in”

© BELGA
Redactie KW

Dit weekend wordt de voetbalcompetitie 2015-2016 op gang getrapt. Bekende sportstemmen Bram Lambert (Sporting Telenet) en Johan De Caluwé (Sporza Radio) monsteren voor Krant van West-Vlaanderen de vernieuwingen bij de West-Vlaamse eersteklassers.

Twaalf nieuwkomers sinds Nieuwjaar van wie negen dit tussenseizoen: als het op spelersverloop aankomt, neigt het nieuwe Zulte Waregem naar dat van vorig seizoen. Wel haalde Essevee weer meer ervaring binnen met als kers op de taart de terugkeer van Mbaye Leye.

Leye? Ik vind die transfer een risico

Bram: “Ik vind dat Francky Dury serieus zijn nek heeft uitgestoken door Leye terug te halen, zeker met een contract voor twee seizoenen met optie op een derde. Dat zal er boenk op moeten zijn. Ik vind die transfer een risico. Leye was en is misschien nog een goede spits, maar ik vraag me af of hij nog de meerwaarde kan brengen van in zijn beste dagen bij Essevee. Vorig seizoen bij Lokeren leek hij me niet helemaal fit. Ondervond hij dan nog last van zijn knieblessure? Ik begrijp ook niet waarom de aanvoerdersband per se naar hem moest gaan. Zo’n proces moet zich op natuurlijke wijze voltrekken.”

Johan: “Het is hoe dan ook weer bouwen voor Zulte Waregem en daar schuilt opnieuw het gevaar. Maar ik schat Dury hoog in als vakman en ik denk dat hij geleerd heeft uit vorig seizoen. Het bestuur ook, mag ik veronderstellen.”

Dat komen en gaan van spelers is toch onwaarschijnlijk voor een club als Zulte Waregem

Heeft Zulte Waregem een stijlbreuk gepleegd?

Bram: “Ja, eigenlijk de tweede op rij, want ook nu hebben ze spelers laten gaan die toch zekerheden zijn. Denk maar aan een Steve Colpaert.”

Johan: “Zijn transfer naar Antwerp zal financieel wel in orde zijn, Patrick Decuyper kennende.” (lacht)

Bram: “Twee seizoenen geleden kon je probleemloos de ploeg opnoemen. In het slechtste geval had je over de laatste twee namen geen zekerheid. Nu kan ik er slechts drie opnoemen die zeker zullen spelen: Sammy Bossut, Steve De Ridder en Mbaye Leye. Dat komen en gaan van spelers is toch onwaarschijnlijk voor een club als Zulte Waregem. Daar moeten makelaars achter zitten die die carrousel uit eigenbelang in stand houden.”

Hoewel er weer veel puzzelstukken in één keer goed zullen moeten vallen, zie ik hen nooit in de degradatiezorgen komen

Welke verantwoordelijkheid draagt Dury in heel dit verhaal?

Johan: “Wij weten niet wat er zich in de kleedkamer afspeelt. Als ik hoor dat Karel D’Haene de aanvoerdersband niet meer wou, dan situeert het probleem zich in de vestiaire.”

COMPETITIESTART
© BELGA

Bram: “Dury zal waarschijnlijk ook meer verwacht hebben van zijn kapitein, want D’Haene heeft er niet zijn beste seizoen opzitten. Ik zou ook wel eens willen weten voor hoeveel transfers Dury honderd procent groen licht heeft moeten geven. Er zitten in elk geval veel namen bij die ik niet ken.”

Johan: “Stephen Buyl vind ik toch een goede aankoop. Hij viel op bij Cercle, al was dat nu ook weer niet zo moeilijk.” (lacht)

Waar zien jullie dit Zulte Waregem dan eindigen?

Johan: “Hoewel er weer veel puzzelstukken in één keer goed zullen moeten vallen, zie ik hen nooit in de degradatiezorgen komen. Dat lijkt me meer een scenario voor Moeskroen-Péruwelz en Waasland-Beveren. Toch schat ik Zulte Waregem op dit moment als zwakste van de vier West-Vlaamse teams in.”

Bram: “Ik verwacht dat Kortrijk, Oostende en Zulte Waregem allemaal zullen strijden voor de plaatsen 10 tot 14.”

Johan: “En afhankelijk van de details kan een van hen misschien zesde of zevende eindigen. De kans is voor mij zelfs vrij groot dat Oostende daarin slaagt.”

(CDW/TVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.