COLUMN: “Ik heb het wel voor Neymar”

Neymar: "Begrip voor zijn valpartijen." © Getty Images
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Iedere week belt onze senior writer met onze voetbalster in Engeland voor haar West-Vlaamse kijk op het hele voetbalwereldje.

Tessa! De mama is op bezoek?

“Ja, mama komt zo’n vier of vijf keer per seizoen over. Ze werkt in de thuisverpleging, dat is niet altijd evident. Het was deze week ook een heel kort bezoek. Eén dag eigenlijk maar: dinsdagavond laat aangekomen, woensdag gaan shoppen met haar vriendin en ‘s avonds komen kijken naar Manchester City-Atletico.”

Een moeder-shopt-met-dochter quality time zat er niet in?

“Neen. Doodjammer. Want dit is nu al het vijfde seizoen dat die momenten heel schaars zijn. We missen elkaar wel. Maar de dag van de match moet ik thuis blijven, we werden zoals altijd drie uren voor de match, om 16 uur, op de club verwacht. Dat is vooral chillen, rusten, deftig eten, voldoende koolhydraten dus, en proberen nog niet al te veel te focussen op de match. Blij dat mama er was trouwens. Ze mist thuis ook geen match, volgt alles online. En whatsapp’t heel veel (lacht).”

Samen met oma een fanatiek supporter, begreep ik al.

“Jazeker. Oma is nog feller. Wel jammer dat zij nog niet is komen kijken in Manchester, ze vliegt niet graag. Maar ze houdt élk artikel over mij bij, in dikke knipselmappen.”

Zou ze protesteren als er iets fout in de pers over jou verschijnt? Volgens de papa van Geoffrey Claeys waren we verkeerd geïnformeerd toen ik je een paar weken geleden belde over Claeys’ depressies als topvoetballer. Dat overmatige drankgebruik zou niet kloppen.

“Alle ouders zijn bezorgd over hun kinderen, hé.”

Gelukkig maar. Iets anders: je weet alles van Duitse trainers.

“Drie jaar ervaring!”

Vertel! Want Cercle Brugge koos voor het eerst in zijn bestaan een Duitser.

“Bernd Storck! Een goeie keuze, denk ik. Er moest bij Cercle iets veranderen. En hij staat voor discipline, hé. Daar kennen de Duitsers wel wat van, moet ik zeggen.”

Al was je daar niet altijd zo blij mee.

“Sterker: ik voetbal daarom nooit meer in Duitsland. Vooral op het veld was het erg: weinig of geen vrijheid, allemaal robotjes die moesten uitvoeren wat de coach opdroeg. En daarbuiten was àlles in regels en boetes vastgelegd. Paar minuten te laat: zoveel boete. Iets vergeten: zoveel. Foute kledij: zoveel… Echt overdreven.”

Storck geeft geen boetes. Hij houdt het simpel: wie hem niet volgt, gaat er uit.

“De juiste weg wellicht voor Cercle.”

Ben jij een fan van Neymar?

“Ik zie hem wel graag spelen, ja.”

Je laat je ook zo graag vallen?

“Niet meteen. Maar ik toon begrip. Als ik zo vaak zou worden aangetrapt, zou ik mij ook wel eens veiligheidshalve láten vallen.”

Zo jammer dat we hem dinsdag in Brugge niet te zien krijgen. Hadden de spelers van Club diep binnenin niet liever een keer tegen de grote Neymar gespeeld, denk je?

“Neen. Omdat Club tegen PSG meer kans maakt op een beter resultaat en daar gaat het toch altijd om? Ik had het niet jammer gevonden.”

Tenslotte: de Zuid-West-Vlaamse derby in Kortrijk. Supporteren alle Wielsbekenaars voor Zulte Waregem?

“Weet ik eigenlijk niet. Ik wel. Na die vijf nederlagen verliest Essevee niét! 1-1!”