Clubspeler Hans Vanaken helpt Rode Duivels mee aan overwinning tegen Estland

Hans Vanaken mocht het eerste doelpunt voor de Duivels binnentikken. © BRUNO FAHY BELGA

De Rode Duivels hebben donderdagavond de WK-kwalificatiewedstrijd op de vierde speeldag in groep E op bezoek bij Estland gewonnen met 2-5 (rust: 1-2).

Hans Vanaken (22.) en topschutter aller tijden Romelu Lukaku (29.) wisten voor de rust reeds de openingstreffer van Matthias Käit (2.) uit, vlak na de pauze zette Lukaku (52.) met zijn tweede van de avond de 1-3 op het bord. Na 65 minuten zorgde Axel Witsel met een binnentikker voor de 1-4, een kwartier voor affluiten zorgde de ingevallen Thomas Foket voor de 1-5, de eveneens ingevallen Erik Sorga milderde voor het thuisland nog tot 2-5.

Drieluik

Met tien op twaalf behouden de Belgen in de groep een voorsprong van drie punten op Tsjechië (7), dat in eigen huis nipt met 1-0 afrekende met Wit-Rusland. Zondag in het Brusselse Koning Boudewijnstadion is Tsjechië de eerstvolgende tegenstander.

Mits Belgische winst, is de kloof met de Tsjechen reeds zes punten, terwijl er daarna nog slechts drie wedstrijden te spelen zijn. Het drieluik van september wordt volgende week afgesloten met het duel op verplaatsing tegen Wit-Rusland, dat vanwege de politieke situatie in het land in het Russische Kazan afgewerkt wordt.

Welshmen belangrijkste uitdagers

Wales, dat als enige team van de groep donderdagavond niet in actie kwam, staat met drie op zes op de derde plaats in de groep, voor Wit-Rusland (3) en Estland, dat puntenloos laatste is. Aangezien de Belgen nog voor een verplaatsing naar Cardiff staan, lijken de Welshmen de belangrijkste uitdagers te worden voor groepswinst.

In tegenstelling tot voor EURO 2020 is niet de top twee, maar enkel de groepswinnaar rechtstreeks geplaatst voor het WK. De nummers twee en nog wat landen uit de Nations League nemen volgend jaar deel aan play-offs, waar de laatste drie Europese tickets verdeeld worden.

Daarnaast is dit drieluik belangrijk als voorbereiding op de Final Four van de Nations League, waarin de Rode Duivels het begin volgende maand in de halve finales opnemen tegen wereldkampioen Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier