Club NXT alweer onderuit na een paar discutabele fases

Club NXT's Nathan Fuakala en Seraing's Alessio Cascio.©JOHN THYS BELGA

Club NXT slaagde er niet in om een zesde opeenvolgende nederlaag te vermijden. Het verloor met 2-1 maar mag dat deels afschuiven op de mindere arbitrage. Zo werd Club een loepzuivere strafschop door de neus geboord en was er een serieus reukje aan de winnende treffer.

Club NXT had dringend nog eens nood aan puntengewin. Hun eerste en enige zege dateerde van eind november en sindsdien verloor het vijf opeenvolgende wedstrijden. Tegen Seraing lagen er misschien wel kansen want de thuisploeg sukkelde met een aantal coronagevallen. Toch is Seraing zeker niet de favoriete tegenstander van de youngsters. Eerder dit seizoen verloren ze er met 6-1 en ook thuis kregen ze een zware 0-4 te verwerken.

Coach De Mil wisselde zijn elftal op vier plaatsen. De Cuyper mocht mee op de bank met het eerste elftal. Mbamba-Muanda, vorige week nog de jongste speler ooit in het Belgische profvoetbal, kreeg opnieuw een basisplaats na een vrij degelijk debuut. Toch was hij zijn record al kwijt. Exact 16 jaar en zes dagen is de leeftijd van Kyriani Sabbe, zijn ploeggenoot die net oud genoeg was om te mogen debuteren.

Tegengoal in blessuretijd

De openingsfase had weinig om het lijf en het was een kleine twintig minuten wachten op een eerste gevaar. Mouhli zag Lammens ver uit zijn doel en probeerde het vanop 50 meter maar de doelman had weinig moeite met de lob. Ook Club NXT kreeg een eerste kansje via Audoor. Zijn schot belandde in de handen van thuisdoelman Mignon. Het balbezit was voor Seraing, Brugge beperkte zich vooral tot verdedigen.

Halverwege de eerste helft tekende de thuisploeg voor de beste mogelijkheid toen een hoekschop tot bij Cascio werd verlengd. Die kreeg heel veel ruimte aan de rand van de kleine rechthoek maar knalde de enorme mogelijkheid metershoog over. Seraing bleef aandringen maar door te veel slordigheden bleven de kansen beperkt.

Op slag van rust kregen de bezoekers een gouden mogelijkheid om op voorsprong te komen. Ansu werd de diepte in gestuurd, hij kapte zowel zijn tegenstrever als de doelman uit maar verdediger Swers kwam gepast tussenbeide. Uiteindelijk ging Club NXT met een zuur gevoel de rust in. In de derde minuut van de blessuretijd moest Lammens zich gewonnen geven op een afgeweken schot van Mouhli.

Strafschop ontnomen

Ook de tweede helft bracht weinig beterschap qua spelbeeld. Brugge onderging het spel maar Seraing combineerde te traag en ongeïnspireerd om Club NXT uit verband te spelen. Aanvallend konden de bezoekers daar weinig tegenover zetten. Het blijft week na week een hele klus om mogelijkheden bij elkaar te sprokkelen. Zo scoorde Brugge nog maar twaalf keer in zeventien wedstrijden.

Op het uur werden ze dan ook niet geholpen door de scheidsrechter want ze verdienden een loepzuivere strafschop. Ansu was sneller op de bal dan doelman Mignon. Die haalde de aanvaller onderuit maar de scheids wuifde de roep om een strafschop onbegrijpelijk weg. Scheids Staessens zou wat later nog een hoofdrol spelen.

Omstreden doelpunt

Hoewel ze minder dan 30% balbezit hadden, slaagden de youngsters er toch in om de gelijkmaker te scoren. Kapitein Blomme behield mooi het overzicht en bediende de ingevallen Servais. De zestienjarige scoorde tussen de benen van Mignon. Drie minuten duurde de voorsprong, Seraing nam terug de leiding na een omstreden fase.

Ndiaye ging tijdens een luchtduel nogal fors door op doelman Lammens. Hij loste de bal en Ndiaye trapte binnen. Coach De Mil en bij uitbreiding de hele Brugse ploeg furieus op de scheidsrechter maar de goal telde. Club NXT dus andermaal de boot in, al mogen ze zich zeker bekocht voelen.

(JT)

Opstelling Seraing: Mignon, Maydana, Boulenger (13’ Ndiaye), Nadrani, Swers, Pierrot, Lahssaini, Bernier, Milicevic, Cascio, Mouhli (93’ Sanogo).

Opstelling Club NXT: Lammens, Mbamba-Muanda (89’ Aelterman), Hautekiet, Fuakala, Blomme, Audoor (66’ Servais), Sabbe, Van den Keybus, Mendy, Ochieng (89’ Hallaert), Ansu.

Gele kaarten: 68’ Mbamba-Muanda, 85’ Swers.