“Club mist echte goalgetter als Jelle Vossen”

Manuel Akanji van Dortmund en Noa Lang vechten voor de bal. Het werd 0-3. (foto Belga) © belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Na een zege bij Zenit Sint-Petersburg, een gelijkspel tegen Lazio Roma en een nederlaag tegen Borussia Dortmund telt Club halfweg de poulefase van de Champions League 4 punten op 9, goed voor een derde plaats. In het vooruitzicht van de verplaatsing naar een leeg Signa Iduna Park in Dortmund wegen Olivier De Cock, Nicolas Lombaerts en Alexander Blessin Clubs kansen op een eerste overwintering in het Europese kampioenenbal.

Olivier De Cock: “Geven achterin veel weg”

“Eigenlijk moet je nu iets rapen in Dortmund”, zegt Olivier De Cock. In 2003 schakelde hij met Club zelf Dortmund uit in de derde voorronde van de Champions League, op hun veld nog wel. “Ik herinner mij vooral het belang van de supporters. Met publiek win je volgens mij tegen Lazio. Zelfs tegen Dortmund krijg je met een vol stadion misschien een andere wedstrijd. Oké, zij zijn een categorie hoger dan Club, maar je start goed, je krijgt een paar kansen en met de achterban erbij gaat er misschien wel één van binnen. Eigenlijk moet je daar op voorsprong komen, maar dan zie je hun eerste manco: ze missen een echte goalgetter zoals Jelle Vossen of Wesley Sonck. Ze beschikken over een fantastisch middenveld en flitsenspelers die je tureluurs kunnen draaien, maar niet over een koele kikker in de box. Dat is jammer voor zo’n club. Tegen Lazio creëren ze na de rust kansen genoeg om het af te maken, maar toch winnen ze niet. Bij de tegengoal van Lazio zie je het tweede manco van Club: achterin geven ze soms te veel ruimte weg. Ik was verrast dat Brandon Mechele tegen Lazio en Dortmund op de bank zat. Ik zou hem altijd opstellen, hij laat nooit gaten (verwijzend naar Deli, red.) die goal.”

Lazio thuis werd zo een gemiste kans om drie punten te pakken tegen wellicht de grootste concurrent voor de tweede plaats. “In zo’n poule, met slechts zes wedstrijden en ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, weet je dat de kwalificatie van cruciale momenten zal afhangen. Dat was er één. Maar waarom zou je niet kunnen verrassen in Dortmund? Twee jaar geleden speelde je er 0-0 en nu moeten zij het zonder hun 80.000 supporters doen. In een leeg en kil stadion gaat Dortmund die steun toch wel missen.”

Nicolas Lombaerts: “Dortmund is de betere ploeg”

“Signa Iduna Park is een van de indrukwekkendste stadions waarin ik ooit speelde”, zegt Nicolas Lombaerts. De Bruggeling werd opgeleid bij Club, voetbalde tien jaar bij Zenit en werd in 2014 met die Russische topclub in de 1/8ste finale van de Champions League uitgeschakeld door Dortmund. “Ik ben er net voor de corona-uitbraak nog gaan kijken naar Witsel en het blijft indrukwekkend. Maar Dortmund is een betere ploeg dan Club en veel verschil zal dat gemis van het publiek volgens mij toch niet uitmaken. Thuis tegen Zenit zie ik Club wel winnen. Ze wonnen ginder al verdiend. Zenit viel mij tegen en in mijn tijd was het al niet een ploeg die veel punten haalt op verplaatsing. Ik zag ook Zenit-Lazio, waarin Lazio maar op het einde gelijkmaakte en Zenit had kunnen winnen. Maar een Italiaanse ploeg thuis kloppen die tegen dan misschien weer op volle sterkte zal zijn, is niet vanzelfsprekend. Ze wonnen tenslotte thuis al van Dortmund. Maar het kan. Club is een sterk geheel en zoals verwacht kan in deze groep iedereen punten pakken van iedereen. Laat ons zeggen dat de kansen voor Lazio om naar de volgende ronde te gaan 60 procent zijn en die van Club 40 procent.”

© BELGA

Alexander Blessin: “Countersituaties creëren”

“Er zijn twee opties om Dortmund te kloppen: hen iets hoger of iets lager pressen”, zegt Alexander Blessin, de Duitse coach die onlangs met KV Oostende tegen Club speelde én die de Bundesliga op de voet volgt. “Het beste is om al druk te zetten op centrumverdediger Hummels, de grote man in de opbouw, maar dan moet je het perfect doen. Want als je ze daarbij iets te veel ruimte geeft, kunnen ze je met hun techniek, positiespel, snelheid en enorme offensieve kwaliteit voor grote problemen stellen. Misschien is het voor Club beter om de pass naar het middenveld af te wachten en daar agressief te pressen en tot fouten te dwingen om dan zelf te counteren. Met Vormer, Diatta, Vanaken en De Ketelaere zijn ze in staat om dat goed te doen. In de rug van de offensieve backs Meunier en Guerreiro liggen soms mogelijkheden. Dortmund blijft dan altijd voetballen, dat is de filosofie van Favre: de bal laten gaan en vooral proberen op de flank door te komen. Als je ze daar kunt vastzetten, krijgen ze problemen om oplossingen te vinden en kun je zelf countersituaties creëren. Lijden ze balverlies, dan jagen ze je wel direct op. Haaland doet die Gegenpressing perfect, dat leerde hij in Salzburg. Maar andere jonge spelers, zoals Sancho, doen het soms niet. Hoe dan ook is Dortmund uit niet gemakkelijk. Maar het kan. Thuis deed Club het goed tot aan de eerste goal. Lang de nul houden wordt belangrijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.