“Club is deel van mijn leven”

Sebastiaan De Deckere: "Zondag trekken we opnieuw met een hele bus vanuit Roeselare naar Brussel, het belooft weer de moeite te zijn." © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De supporters van Club Brugge tellen af naar zondag, want dan speelt blauw-zwart voor het tweede jaar op rij de bekerfinale. Dat gaat gepaard met een grote volksverhuizing, meer dan 20.000 supporters maken de verplaatsing naar Brussel, waar de finale in het Koning Boudewijnstadion wordt gespeeld. Ook uit onze regio zijn er heel wat fans van de partij. Sebastiaan De Deckere is een van hen.

Sebastiaan De Deckere (23) is de zoon van Dirk De Deckere en Siska Dhont, met Emma heeft hij een zus. Hij is samen met Sophie Cuffez en studeert momenteel accountancy en fiscaliteit. Hij is zelf voetballer bij SV Rumbeke, supporteren doet hij voor Club Brugge, de ploeg die een belangrijk deel van zijn leven geworden is. Zondagnamiddag spelen ze de bekerfinale in het Koning Boudewijnstadion tegen Standard. Die match wil hij voor geen geld van de wereld missen.

Hij is dan ook al heel lang supporter van blauw-zwart. “Mijn nonkel is ook supporter en al van toen ik vijf jaar oud was, nam hij me regelmatig mee naar het Jan Breydelstadion. Groot stadion, veel sfeer, allemaal heel impressionant natuurlijk. Ik herinner me die eerste match nog heel goed. Het was een Europese wedstrijd tegen Schalke 04 en het had gesneeuwd. Sindsdien kon ik ieder jaar verschillende keren mee naar de voetbal”, vertelt Sebastiaan. “In het seizoen 2004-2005 had ik voor het eerst een abonnement en kon ik dus naar elke thuiswedstrijd gaan kijken. Meteen een voltreffer, want dat was de laatste keer dat we kampioen speelden. Al was ik toen misschien nog iets te jong om het volledig te beseffen.”

Matthew Ryan

Sebastiaan bleef naar de voetbal gaan, maar sinds enkele jaren heeft hij helaas geen abonnement meer. “Doordat ik zelf voetbal en we vaak op dezelfde dag spelen als Club Brugge, zou ik maar naar een zestal wedstrijden kunnen gaan kijken. Jammer, maar ik volg Club Brugge zoveel als mogelijk, koop regelmatig een ticket en in mijn vriendengroep is er af en toe wel iemand die eens niet kan, zodat ik toch kan gaan kijken.”

Ik kan me vooral vinden in de grote vechtersmentaliteit van de Club

“Ik ben lid van een supportersclub in Torhout, waardoor we ook al heel wat verplaatsingen konden doen. Onder andere naar Standard en Anderlecht, maar ook twee jaar geleden naar Lokeren. Een van de eerste wedstrijden binnen de play-offs. De spelers waren na afloop door het dolle heen en sprongen tussen de supporters. Matthew Ryan is toen speciaal naar ons toegekomen omdat hij zag dat ik een pet van zijn favoriete merk aanhad, een pet die ik speciaal die dag nog gekocht had. Dat had ik hem laten weten op Twitter en hij had me herkend. Je vreugde kunnen delen met een van je favoriete spelers is natuurlijk uniek. Europees ging ik al mee naar Birmingham en naar Torino.”

Ontlading van jewelste

Komende zondag speelt Club Brugge voor het tweede jaar op rij de bekerfinale. “Vorig jaar kon je nog een abonnement halfweg het jaar kopen en dat heb ik toen gedaan, zodat ik voorrang had voor de bekerfinale én ook nog eens de play offs kon meemaken. Met de bus vertrokken we vanuit Roeselare, dat was echt enorm plezant, je bent tussen vrienden, er is heel wat ambiance en dan was er natuurlijk de wedstrijd zelf tegen Anderlecht. Het zag er naar uit dat de Brusselaars alsnog zouden winnen na een late gelijkmaker, maar gelukkig was er nog het winnend doelpunt kort voor tijd, een ontlading van jewelste. Samen met de titel in 2005 wellicht een van de mooiste momenten als supporter”, aldus Sebastiaan.

Scherpst van de snee

“Zondag trekken we opnieuw met een hele bus vanuit Roeselare naar Brussel, het belooft weer de moeite te zijn. Hopelijk winnen we, maar het zal niet gemakkelijk zijn. Standard is een ploeg waarbij je nooit vooraf weet hoe ze zullen spelen. De ene week zijn ze top, de week daarop spelen ze enorm slecht. Afgelopen weekend kregen ze een klap door alsnog Play Off 1 te mislopen, dus de wedstrijd van zondag is hun enige kans op Europees voetbal. Zij zullen sowieso volop hun kans gaan, het wordt een wedstrijd op het scherpst van de snee. Als we op voorsprong komen, dan zie ik ons winnen. Een pronostiek ? Neem dan toch maar 3-0.”

Daarna maakt FCB zich op voor de play offs, waarbij ze met een kleine voorsprong op de rest starten. “Als ik moet kiezen tussen een titel of de beker, dan ga ik sowieso voor de titel. Mocht de dubbel, zowel de titel als de beker, niet lukken natuurlijk. Het is al veel te lang geleden en na al die jaren vol miserie is dat iets waar we allemaal naar smachten.”

Doorzettingsvermogen

“Club Brugge is een belangrijk deel van mijn leven, ik zou niet zonder kunnen. Waarom ? Het is de mentaliteit waar ze voor staan. De No Sweat, No Glory waar ik me perfect mee kan vereenzelvigen, het doorzettingsvermogen, het samen vechten voor de bal. Bjorn Engels is niet voor niets mijn favoriete speler. Daarnaast is er ook de vriendschap. Je gaat samen met je vrienden naar de wedstrijd, je beleeft het samen. Ondanks de mindere jaren, hebben we er nooit aan getwijfeld om te blijven gaan. Club heeft nu eenmaal de trouwste supporters van het hele land.”