Club heeft het niveau van 1/16de finales Europa League. En meer.

© (Foto BELGA)
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Niet de gedevalueerde topper tegen Standard zondag en al zeker niet Mechelen-Club op 19/11 staan in de agenda van Club in rode, dikke letters. Die Jupiler Pro League is momenteel geen zorg, komt wel goed. Neen… 24 NOVEMBER 2021 staat groot en rood. Club-Leipzig, Champions League Groep A.

Sedert woensdag heeft Club al op de vijfde speeldag aan een gelijkspel tegen de Duitsers genoeg voor de 1/16de finales van de Europa League. Knap! En Club ís 1/16de finales Europa League niveau. En misschien nog meer. Maar eerst een drankje tegen Leipzig. En dat lijkt, gezien de 1-2 overwinning in Duitsland op de tweede speeldag, haalbaar.

Rewind naar woensdag. Vooraf noemde coach Clement de trip naar Manchester “geen schoolreis”. We weten nog uit een heel ver verleden dat een schoolreis zorgeloos was, ontspannen, even weg uit het schoolregime. En dus bedoelde de meester van de blauw-zwarte klas: jullie krijgen een opdracht mee. En geen simpele: “Iets realiseren wat abnormaal is”. Huh…? Punten pakken! En dus niet eens “een nieuw pak slaag vermijden”. Zoiets zeg je als coach niet vooraf, neen. De meester durfde! Het zit in zijn vel, het zit in het DNA van heel Club: de lat zo hoog mogelijk leggen. “Liever te hoog dan te laag”, verwoordde CEO Vincent Mannaert al eerder.

Club heeft het niveau van 1/16de finales Europa League. En meer.

De geschorste Balanta leerde ook al: “Club zoekt constant naar vooruitgang. Op alle niveaus”. Woensdag was dat het allerhoogste niveau, tegen misschien wel het beste elftal ter wereld – Clubs kansen op winst stonden bij de bookmakers op 53/1… So what? Clement had een nieuw gameplan in elkaar gestoken. In een 5-3-2 veldbezetting alles dicht houden. En meer kwaliteit en lef aan de bal tonen. We waren sceptisch, Club droomde. Maar neen, het werkte. City-Club was deze keer geen kat en muis spel maar een echte wedstrijd. Club, De Ketelaere en Vanaken voorop, tóónden kwaliteit en lef… Club creëerde zelfs vier, vijf duidelijke kansen… En de sterke punten van City – intense pressing en een waanzinnig snelle balcirculatie – werden er vooral in de eerste helft veel beter uitgehaald. Uiteindelijk werd het toch nog 4-1. Ook zware cijfers, maar de prestatie was wel eervoller dan in Jan Breydel. Club blijft vooruitgang maken. Afspraak op 24 november nu. Daarna volgt met PSG-Club op 7 december de laatste speeldag in groep A. Dat mag en moet een écht schoolreisje worden. Lichtstad Parijs, zijn Eifeltoren, zijn Champs-Élysées, zijn Parc des Princes… Dat mag van de meester een ontspannen reisje worden – geen punten meer nodig. Als niet wordt verloren op 24 november…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier