Club en Big Si moeten dit dinsdag kunnen afmaken

© belga
Frank Buyse

Senior writer Frank Buyse laat zijn licht schijnen over de wedstrijd van Club Brugge tegen Dinamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League.

Club heeft een stap gezet richting groepsfase. Want de laatste horde, het Zwitserse Basel of LASK Linsk, moet makkelijker worden dan Dynamo Kiev. Want een stevige ploeg hoor, de 15-voudige kampioen van Oekraïne. Een fysiek krachtig blók, soms zelfs te heftig, met snedige flanken, Verbic en Karavaev, en een compact voetballend en technisch behoorlijk middenveld. En een doelman die van wanten weet. Na de rust toonden ze dat ze best kunnen voetballen. Maar toch won Club. Met 1-0. Dat wil zeggen: als Simon Mignolet, boordevol vertrouwen en meteen chou van de Club fans, volgende week alles pakt komt Club dicht bij het kampioenenbal. Big Si kan dus meteen al bewijzen dat hij inderdaad die doelman is die wél het verschil maakt.

Maar de belangrijkste stap die Club zette was de manier waarop ze onbevangen tegen een zo moeilijk te ontwrichten tegenstander – vorige competitie 18 tegengoals op 32 matchen – durfde voetballen. Dàt bedoelde Clement dus: ook op dat niveau durf tonen. Het was aanvankelijk wat zoeken, naar de beste balcirculatie, naar ruimte vooral. Maar na goed twintig minuten ging Club toch weer swingen. Dennis was overijverig, Okereke het voorbeeld van een complete spits, als Tau nog iets meer het overzicht kan bewaren, is hij ook een zeventje. Club had dan wel een terechte (ook een VAR was nooit tussengekomen) strafschop nodig om op voorsprong te komen en het was nu ook niet zo dat blauw-zwart een pak open kansen bij elkaar voetbalde. Maar ze bleven wel komen, drukten vanaf halfweg de eerste helft de bezoekers steeds meer achteruit, bij balbezit vanaf 30,35 meter stórmden ze met vijf, zes man vooruit.

Er waait momenteel in het Jan Breydelstadion een ongelooflijke positieve vibe

Na de rust kreeg Club het moeilijker en kwam het team van coach Khatskevich nog gevaarlijk opzetten, ook omdat Club weigerde op zekerheid te spelen en wel veel ruimte liet. Al moest Mignolet heus geen wonderen verrichten, de nieuwe ster van Club had alleen even de hulp nodig van Mitrovic. En toen bewees Club dat het ook kon knokken, nog een pluspunt.

1-0 dus maar vooral: Europees een stapje gezet. Een tweede goal was niet onverdiend geweest – Schrijvers was er nog dicht bij – én was al een stuk geruststellender, maar men mag ook niet te gulzig zijn. In elk geval: het was een geslaagd Europees avondje, in alle betekenissen.

Overigens: hoe groot is de weelde van Club niet als Jelle Vossen al drie keer na elkaar zelfs geen plaatsje op de bank meer waard is? En nu is ook nog Diatta terug. En international Mechele is fit, maar bleef nog op de bank, de viermansdefensie groeit nog elke match – de slordigheden van Deli en Sobol worden vergeven. En misschien is een vervanger van Nakamba ook niet meer zo nodig als Clement zou willen: ook Rits speelde ondanks een paar problemen met het ritme best een aardige match.

De fans waren in elk geval zeer tevreden. Er waait momenteel in het Jan Breydelstadion een ongelooflijke positieve vibe, en al is het uitkijken voor al teveel euforie en al moeten Big Si en co het eerst nog afmaken volgende dinsdag – ze zullen er ook veel meer ruimte krijgen – de club zette deze zomer al grote stappen en het voetbal zal de komende maanden volgen. Zoals Clement dat wil. Ook Europees dus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.