Wisselend succes voor de ex-Bruggelingen op WK

Ivan Perisic zorgde met zijn goal tegen IJsland voor 9 op 9 © REUTERS
Redactie KW

Met Vladimir Gabulov als enige vertegenwoordiger heeft de Club-fan in Rusland ogenschijnlijk maar weinig spelers om van dichtbij te volgen. Ware het niet dat heel wat ex-Bruggelingen bij hun nationale ploeg het mooie weer maken. Thomas Meunier en Ivan Perisic kunnen op een uitstekende poulefase terugblikken, terwijl de anderen er wellicht veel meer van hadden verwacht. Een overzicht.

1. Nabil Dirar

(Marokko)

Wegens een knieblessure moest Nabil Dirar de eerste wedstrijd noodgedwongen vanaf de zijlijn beleven. Hij zag de Marokkaanse WK-droom na 95 minuten uiteenspatten toen Aziz Bouhaddouz in blessuretijd tegen Iran zijn eigen doelman verschalkte.

Met verder Portugal en Spanje in de poule wisten de Noord-Afrikanen dat het een huzarenstukje zou worden om zich alsnog te kwalificeren. Na een vroege tegengoal van wie anders dan Cristiano Ronaldo ging de Leeuwen van de Atlas met het kleinste verschil onderuit tegen Portugal. In de slotmatch tegen Spanje lieten Nabil Dirar – die als rechtsachter zeker zijn mannetje stond – en zijn ploegmaats zien dat ze wel degelijk heel wat kwaliteiten in huis hebben. Met een 2-2-gelijkspel kon Marokko zijn WK toch met een positieve noot afsluiten.

2. Mathew Ryan

(Australië)

Mathew Ryan is een van de sterkhouders van het Australische nationale elftal. De Socceroos maakten het in hun eerste wedstrijd favoriet Frankrijk bijzonder lastig. Ryan werd enkel geklopt vanop de stip (na tussenkomst van de VAR) en door een doelpunt dat toegekend werd door de doellijntechnologie: 2-1.

Tegen Denemarken kon het voormalige Brugse sluitstuk en schitterende knal van Tottenham-sterkhouder Christian Eriksen niet uit zijn netten houden, maar Mile Jedinak hield vanop de stip de Australische kwalificatiedroom levendig. In de derde poulematch tegen Peru gingen Ryan en co kansloos met 0-2 onderuit, waardoor de Socceroos met een puntje laatste in hun poule eindigden.

Opvallend weetje: Ryan reisde met 27 (!) familieleden naar Rusland af. In de Britse krant The Times liet Ryan weten dat hij de kans om het WK met familie te delen niet wou laten liggen. “Nog maar de helft die ik heb uitgenodigd, is meegekomen”, aldus de ex-doelman van Club.

3. Oscar Duarte

(Costa Rica)

Na de 4-1-nederlaag in de oefenmatch tegen België werd al duidelijk dat een nieuwe stunt – zoals vier jaar geleden, toen het de kwartfinale speelde – heel moeilijk zou worden voor Costa Rica. Met tegenstanders als Servië, Brazilië en Zwitserland zou Oscar Duarte alvast genoeg verdedigend werk op te knappen krijgen.

In de belangrijke eerste wedstrijd tegen Servië gingen Los Ticos met het kleinste verschil onderuit. Met een wedstrijd tegen Brazilië in het vooruitzicht, was de uitschakeling al in zicht. Duarte en zijn ploeggenoten zorgden wel bijna voor een stunt van formaat door de Seleção op een 0-0-gelijkspel te houden, maar in blessuretijd sloegen de Brazilianen alsnog tweemaal toe. Oscar Duarte bewees in die wedstrijd eens te meer een erg stevige en betrouwbare verdediger te zijn. Hij hield Neymar en co 90 minuten lang in bedwang, al had hij daar wel – net als zijn ploeggenoten – af en toe een stevige overtreding voor nodig.

Met nul op zes was Costa Rica al uitgeschakeld en dus was de slotmatch tegen Zwitserland niet meer dan een voetnoot.

4. Ivan Perisic

(Kroatië)

Ivan Perisic mag met Kroatië wél naar de volgende ronde. Sterker nog, de landgenoten van Ivan Leko legden een foutloos parcours af. Een knappe prestatie, zeker met landen als Nigeria, Argentinië en IJsland als tegenstanders. In de Kroatische openingsmatch tegen Nigeria stond de ex-speler van onder meer KSV Roeselare en Club Brugge 90 minuten tussen de lijnen. Hij was een aantal keer gevaarlijk, maar Kroatië had een owngoal en een penaltydoelpunt van Luka Modric nodig om de zege veilig te stellen.

Tegen Argentinië lieten de Vatreni zien waarom ze tot de outsiders gerekend mogen worden. Met schitterend voetbal duwden ze de runner-up van vier jaar geleden tot op de rand van de uitschakeling. Ivan Perisic dolde met zijn rechtstreekse tegenstander en had een groot aandeel in de indrukwekkende 0-3-zege van Kroatië.

In de slotmatch tegen IJsland liet bondscoach Zlatko Dalic enkele vaste waarden rusten, maar Perisic stond wel de hele match op het veld. In de slotfase zorgde hij zelfs met een snoeihard gekruist schot voor de 1-2 en bijhorende 9 op 9. Kroatië is voor het eerst groepswinnaar en neemt het in de achtste finale tegen Denemarken op.

5. Thomas Meunier

(België)

Hoewel zijn WK-voorbereiding aanvankelijk wat aarzelend verliep, bleef Thomas Meunier het vertrouwen van bondscoach Roberto Martinez genieten. De rechterflankspeler ontgoochelde niet en leverde vooral tegen Tunesië een klinkende prestatie af, met onder meer een assist voor Romelu Lukaku. Met zijn loopvermogen is de ex-Bruggeling een belangrijk element in de nationale ploeg.

6. José Izquierdo

en Carlos Bacca

(Colombia)

Colombia moest tegen Japan al na drie minuten met tien man verder en ging in de tweede helft ten onder: 1-2. José Izquierdo startte in de basis, Carlos Bacca moest zich tevreden stellen met een invalbeurt. Tegen Polen wonnen Los Cafeteros wel met vlotte 0-3-cijfers, maar dan was geen van beide ex-Bruggelingen in de basis te bespeuren. Bacca mocht een kwartier voor tijd andermaal invallen.

Donderdag plaatste het zich voor de achtste finales tegen… Engeland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier