Vossen en Diaby bezorgen Club Brugge de zege tegen Charleroi

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge won zondagnamiddag met 2-1 van Sporting Charleroi. Jelle Vossen en Abdoulay Diaby scoorden de Brugse doelpunten, Roman Ferber scoorde tegen voor de bezoekers. In het slot miste Refaelov nog een penalty.

Club Brugge wist vooraf dat het bij winst samen met AA Gent aan de leiding kon komen. Charleroi moest dan weer winnen om de voeling met de top zes niet te verliezen. Beide coaches hadden enkele verrassingen in petto. Bij Club koos Michel Preud’homme voor vijf nieuwe namen in vergelijking met de bekermatch van afgelopen donderdag tegen Lokeren. Oscar Duarte, Boli Bolingoli, Claudemir, Victor Vazquez en Abdoulay Diaby kwamen in de ploeg ten nadele van Brandon Mechele, Davy De fauw, Ruud Vormer, Hans Vanaken en José Izquierdo. Ook Felice Mazzu voerde enkele wijzigingen door in vergelijking met de bekermatch in Genk. Dieumerci Ndongala en Jeremy Perbet zijn allebei geblesseerd, Enes Saglik en Nicolas Penneteau startten op de bank. Hun plaatsen werden ingenomen door Parfait Mandanda, Christophe Diandy, David Pollet en Florent Stevance.

Vossens zevende

De wedstrijd begon met een kopballetje van Claudemir, dat gemakkelijk geplukt werd door doelman Mandanda. De eerste échte kans van de wedstrijd was wel meteen raak. Vossen werd goed diep gestuurd door Gedoz en de Limburger liet zijn zevende competitiedoelpunt van het seizoen niet liggen. Blauw-zwart bleef de wedstrijd domineren, maar doelpunten vielen er niet meer in de eerste helft. Zowel Vossen als Vazquez konden wel nog eens aanleggen, maar allebei zagen ze hun schot aan de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Op het half uur kon ook Claudemir eens uithalen, maar zijn schot week af en Mandanda kon de bal nog net tegen de paal duwen. Club werd ook nog twee kansen ontnomen, want zowel Vossen als Diaby werden onterecht afgevlagd voor buitenspel. Vossen slaagde er wel niet in om Mandanda te passeren, Diaby kreeg die kans niet. De bezoekers konden bijzonder weinig tonen in die eerste helft. Op enkele ongevaarlijke vrije trappen na had Bruzzese amper werk.

© BELGA

Diaby beslist het

Net als in de eerste helft scoorde Club ook vroeg in de tweede. Na een snelle vrije trap van Vazquez won Diaby het duel van N’Ganga en de Malinees scoorde zijn negende van het seizoen. Daarna konden de bezoekers toch een paar keer de neus aan het venster steken. Tweemaal was het Pollet die kon trappen, maar op het eerste schot liet Bruzzese zich niet verrassen en bij de tweede poging ging de bal hoog over. De Bruggelingen beperkten zich in die tweede helft tot controlevoetbal, maar kwamen toch ook nog een paar keer dicht bij een derde treffer. Zo kon Vossen Mandanda bijna verrassen met een lob en even later trof Gedoz de paal na knullig balverlies van Mata. Meunier trapte vanop zo’n dertig meter ook nog eens rakelings over en de ingevallen Pereira kon Mandanda niet vloeren vanuit een scherpe hoek. Aan de overkant moest Bruzzese zich nog eens onderscheiden op een schot van Feber en de Brugse doelman zag ook een kopbal van Ferber naast gaan.

Refaelov mist penalty

Het venijn zat hem uiteindelijk nog in de staart. Ferber kreeg in de slotminuten een zee van ruimte en werkte droog af: 2-1. Eén minuut later kreeg Club aan de overkant een strafschop na een duwfout van Mata op de ingevallen Refaelov, maar de Israëliër zag zijn penalty gekeerd door Mandanda. Daardoor was het nog even bibberen, maar Club hield uiteindelijk wel stand na een wedstrijd waarin het nauwelijks in de problemen gekomen was. De Bruggelingen komen dankzij deze overwinning nu samen met AA Gent in de leiding. Het duo telt nu vijf punten voorsprong op Anderlecht, dat straks wel nog op Genk speelt en ook de inhaalmatch tegen Lokeren te goed heeft.