VIDEO Club Brugge-iconen van 1996 over potentiële nieuwe dubbel: “Club is al kampioen. Iedereen akkoord?”

© Christophe De Muynck
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club Brugge maakt zich stilaan op voor een historische dubbelslag: landstitel én Beker van België binnenhalen. De eerste dubbel dateert al van 1977, onder Ernst Happel. De tweede en laatste was onder Hugo Broos, 17 jaar later. In Broos’ ploeg toen: Lorenzo Staelens, Franky Van der Elst, Dany Verlinden en Sven Vermant. Ze speelden samen 2.176 wedstrijden voor Club. Goed voor 17 titels en 15 bekers. Meer Club-icoon kan je niet zijn – de twee titels en twee bekers die Broos won als coach van Club tellen we niet eens mee. Zet ze nu samen rond een riante tafel en al snel klinkt het eensgezind: de derde dubbel van Club lijkt in de maak. “Al wordt de beker wel moeilijker dan de titel.”

De ene helft van die dubbel is voor volgende week, op zondag 22 maart. De andere helft is volgens de vijf iconen nu al een feit. Dat praat makkelijker: eerst wordt uitgebreid gefocust op de aanstaande 16e titel voor blauw-zwart.

Hugo, weet je nog met hoeveel punten voorsprong Club in ’96 kampioen werd?

Broos: “Anderlecht was tweede. Maar onze voorsprong? Een punt of zeven, acht, ge loof ik.”

Vermant: “Het waren er tien, Hugo!”

Broos: “Serieus?”

Vermant: “Het was het eerste seizoen met het driepuntensysteem. We eindigden met 81 punten, Anderlecht met 71. We verloren dat seizoen maar drie matchen en speelden zes keer gelijk. Dat heb ik ook allemaal moeten opzoeken, hoor.”

Van der Elst: “Dany, was dat ook niet de periode dat je een recordaantal minuten ongeslagen was? Dany The Wall!”

Verlinden: “Neen hoor Franky, je komt vér achter. Dat was in 1990.”

https://www.youtube.com/watch?v=KCnI-2l5KnU

Dany stond een jaar of twintig in die goal, Franky. Tekenend voor die periode: een basis die er jàren stond. Al even tekenend voor dat kampioenenjaar: er werd nauwelijks geroteerd.

Vermant: “Er bestonden toen ook nog geen play-offs. Vandaag heeft Club een kern van 30 spelers, dat maakt een groot verschil.”

Waardoor Club dit seizoen al 26 aanvalslinies kon uitproberen.

Van der Elst: “Dat komt dan vooral omdat een aantal aanvallers nog niet voldeden.”

Broos: “Ik blijf erbij: het belangrijkste argument voor al dat roteren is iedereen tevreden houden. Het is een modewoord: een moderne trainer moet roteren.”

Staelens: “Hadden ze ons vroeger gezegd: we gaan roteren, dan zeiden we neen. Ik wilde alle matchen spelen.”

Vermant: “Wij konden dat ook aan, zoveel matchen spelen met dezelfde ploeg. Nu zíjn er wel meer matchen, maar ik speelde liever twee matchen per week dan één.”

Broos: “Het seizoen dat we de dubbel pakten, waren we Europees wel al vroeg uitgeschakeld. Begin november al, door het Spaanse Zaragoza. Weet je nog, Dany?”

VIDEO Club Brugge-iconen van 1996 over potentiële nieuwe dubbel:
© Christophe De Muynck

Verlinden: “Ja, nog heel goed. 0-1, in de laatste minuut, hé. Balverlies Paul Okon, twee Spanjaarden voor mijn goal en bingo. Club eruit!”

Broos: “Meteen na affluiten, kon je Broos buiten! horen vanop de tribunes. Ik weet nog hoe mijn kinderen wenend het spelershome kwamen binnen gelopen. De persconferentie achteraf vond in het logegebouw plaats. Er vloog zo’n steen (toont grote steen, red.) door het raam. Een paar maanden daarna werden we kampioen én pakten we de beker.”

Je hoort nu dat Club op alle vlakken te groot zal zijn voor België, eenmaal het nieuwe stadion er zal zijn. Maar toen was de kloof met Europa wel een stuk kleiner.

Broos: “Toen ik nog voetbalde, speelden Club en Anderlecht nog Europese finales. Vanaf de jaren ’80 was dat al niet meer mogelijk.”

Van der Elst: “Het Europees voetballandschap is helemaal veranderd.”

Vermant: “Door het geld. Als je ziet hoeveel geld de Champions League opbrengt. Daar kunnen de Belgische clubs niet meer tegenop.”

Van der Elst: “Maar om nu te zeggen dat Club te groot wordt voor België? Ik geloof dat niet. Als Dennis, Diatta en nog één worden verkocht en hun vervangers vallen een beetje tegen, dan moeten ze opnieuw beginnen hoor. Ze nemen nu wel voorsprong, maar het kan snel gaan.”

Verlinden: “Krmencik blijkt ook nog niet meteen een grote voltreffer.”

Vermant: “Zijn start valt in elk geval tegen. We kennen ook zijn voorgeschiedenis niet. De Tsjechische competitie is nu ook weer niet zo hoogstaand en stopte al eind november. Om dan plots hier in de winterstop, zonder voorbereiding te moeten beginnen, dat is geen cadeau.”

Staelens: “Ze hebben er wel zes miljoen voor betaald! Het grote verschil met onze periode is dat er toen elk seizoen maar twee of drie spelers moesten worden vervangen. Er stond jàren eenzelfde basis.”

Broos: “En toch, Franky. Wanneer Club in dat nieuwe stadion speelt, zullen de anderen het moeilijk krijgen om ze nog bij te benen.”

Verlinden: “Het zal nog meer budget genereren.”

Vermant: “Er staat vooral een beleid. Een vooruitstrevend beleid. Als ze dat blijven waarmaken…”

Broos: “Ik denk wel dat Anderlecht volgend seizoen weer de grootste concurrent wordt. Ze zullen weer meedoen voor de titel. Anderlecht keert altijd terug. (lacht) Al moet ik ook toegeven; wat dit seizoen bij Anderlecht gebeurt, dat kan eigenlijk écht niet.”

Staelens: “Die dip duurt nu al twee jaar, Hugo.”

Broos: “Mag ik het vergelijken met KV Oostende onder Coucke? Als je ziet wat Anderlecht de laatste jaren aan spelers heeft gekocht. Spelers waarvan je denkt: wat komt dié bij Anderlecht doen? Die Sanneh. Acht miljoen euro zeg?”

VIDEO Club Brugge-iconen van 1996 over potentiële nieuwe dubbel:
© Christophe De Muynck

Even terug naar de jaren ’90. Weten jullie nog welke clubs in ’96 derde en vierde eindigden?

Verlinden: “Germinal?”

Klopt. En RWDM, een ex aequo. Die clubs bestaan zelfs niet meer. Ook het Belgische voetballandschap is na de jaren ’90 grondig veranderd.

Van der Elst: (peinzend) “We hebben met Club eens serieus verloren van Germinal. Simon Tahamata speelde daar toen.”

Staelens: “Fluppe Vande Walle in doel. En die snelle Radzinski… (lachend) Ik herinner me van Germinal vooral nog Tony Herremans. Hoe die piepte: komaan, jongens…!

Hadden jullie met de ploeg van ’96 gewonnen van het Club van nu?

Broos: “Een moeilijke vraag! We beschikten dat seizoen behalve deze mannen aan tafel nog over spelers als Verheyen, Borkelmans, Okon, Spehar, Stanic… “

Jij werd dat seizoen Coach van het Jaar, Paul Okon won de Gouden Schoen. Philippe Clement is dit jaar Coach van het Jaar terwijl Hans Vanaken opnieuw de Gouden Schoen veroverde….

Vermant: “Generaties vergelijken is moeilijk.”

Van der Elst: “Hoe presteerden we eigenlijk het seizoen ervoor en erna? Dat vind ik wel relevant in deze.”

In ’95 werden jullie derde in de competitie en bekerwinnaar. In ’97 vice-kampioen na Lierse.

Van der Elst: “Toch vrij standvastig.”

SK Lierse bestaat ook al niet meer. Terwijl er nu een top 6, laten we er maar voor het gemak Anderlecht en Genk bij nemen, voor jaren lijkt te staan.

Vermant: “Standard, Antwerp en Gent kwamen toen inderdaad vér achter. En Genk werd pas het volgende seizoen een eersteklasser.”

Ze staan vandaag allemaal op 15 punten of meer van Club. Anderlecht staat zelfs al op 27 punten.

Van der Elst: “Ja. Straks wordt Charleroi, zoals die momenteel bezig zijn, nog de grootste titelconcurrent. (lacht) Neen, serieus, de kloof zal zondag na de laatste speeldag van de reguliere competitie minstens 12 punten bedragen. Dan is de kampioen toch gekend?”

VIDEO Club Brugge-iconen van 1996 over potentiële nieuwe dubbel:
© Christophe De Muynck

Volgens Ritchie De Laet van Antwerp is zelfs een kloof van 18 punten niet onoverbrugbaar. Zijn redenering: 18 gedeeld door 2 is 9 punten en dan moeten de twee onderlinge duels en vervolgens één match meer maar gewonnen worden.

Van der Elst: “Achttien gedeeld door twee is negen. Tot daar heeft Ritchie De Laet gelijk. (lacht) Wat met de andere ploegen en matchen? Komaan zeg! Twaalf punten voor is kampioen. Iedereen akkoord?”

Verlinden: “Dat denk ik ook.”

Wat met de anderen?

Broos en Vermant: “Ja!”

Staelens: “Toen ze een voorsprong hadden van twaalf punten, twijfelde ik nog. Maar intussen zijn het er vijftien. Ok Franky, het is gedaan. Club is kampioen.”

Van der Elst: “Als een ploeg een écht goeie play-off 1 speelt, behalen ze zo’n 21 punten. Dan mag Club Brugge geen 15 op 30 halen? Dat gebeurt nooit. Allez mannen, wie zien wij bekwaam om Club nog te bedreigen? Gent? Antwerp? Heb je al eens gezien hoe ver Standard achterop hinkt?”

Vermant: “Standard heeft ooit eens in play-off 1 een even grote kloof bijna teniet gedaan.”

Van der Elst: “Dat is waar. Maar je zegt het zelf. Bijna… Bekijk maar eens alle voorgaande jaren. Maar één of twee keer werd de eerste van de reguliere competitie géén kampioen.”

Broos: “Anderlecht onder Hasi en AA Gent.”

AA Gent bracht de laatste maanden wel beter voetbal dan Club, maar mogen ze na de 0 op 6 nu ook de boeken dicht doen?

Verlinden: “Het was nu ook niet zo dat ze bij ons slecht speelden. Maar die 1-4 thuis tegen Charleroi zal pijn gedaan hebben. Zonder twijfel.”

Van der Elst: “Ok, Gent zou al eens kunnen winnen van Club. Maar die moeten ook nog naar Charleroi, naar Standard… (twijfelend) In Het Laatste Nieuws zei Aad de Mos laatst dat men Odjidja te vaak ophemelt. Denk daar maar eens over na. Meer zeg ik niet. Áls en índien bestaat niet in voetbal.”

Verlinden: (behulpzaam) “Ik vroeg ooit eens aan Donk en Odjidja: hoeveel titels behaalden jullie al? Die zijn niet zo belangrijk, zei Donk. Tja…”

Van der Elst: “Ik geloof in de dubbel, maar ik ben wel zekerder van de titel dan van de beker…”

Volgende week: vijf Club-iconen over de bekerfinale van 26 mei 1996 en van 22 maart 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier