Toch weer geen vijf om de oren, Coach?

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

We geloven wel dat ze er komt, die BeNeLiga. En we menen zelfs dat ze nodig is om de kloof met de Europese toplanden niet nog groter te laten worden. Met twee West-Vlaamse clubs – Club Brugge en Zulte Waregem – mogen we niet eens mopperen, dat is een kwart van de voorgestelde acht Belgische clubs (naast tien Nederlandse). Maar al bijna zeker tot 2024 hebben we nog Club Brugge-Kortrijk en Anderlecht-Cercle Brugge (als die niet zakken). Zoals komend weekend. En dan lijkt KV Kortrijk voor Club in eigen Jan Breydel de perfecte opwarmer voor het grote werk, PSG. Alleen kon Club in deze competitie nog maar drie van zijn zes thuismatchen winnen. Dat heeft in eerste instantie te maken met het defensief speelplan van de meeste bezoekende ploegen. Eupen (0-0) en Standard (1-1) hielden negen man achterin en Club vond geen oplossingen. Opmerkelijk trouwens hoe de verwende Club-fans zondag meteen gingen fluiten op de eigen spelers. Even ergerlijk als de agressie waarmee ze doorgaans ref en bezoekers bejegenen.

Clement kan in Parijs beter een MPH-ke doen

Maar 1-1: kan gebeuren, geen drama, nog steeds virtueel zes punten los. Maar er was nog iets. Club begon te stotteren, leek het. Na Moeskroen (Hans Vanaken hield er nog de schijn hoog) vond Clement zijn ploeg niet flets maar de Hurlus zeer sterk… Na PSG thuis noemde de coach van Club zich trots op het eerste uur van zijn ploeg. Ok, maar 0-5 en geen kans afgedwongen… En na Standard noemde de Waaslander de tweede helft van blauw-zwart zeer positief. Nochtans nauwelijks gedreigd… Drie matchen na elkaar zand in de machine. Een beetje weggemoffeld dus. Maar het waren de eerste tekenen van fysieke en mentale vermoeidheid.

Nog eens een vlotte thuiszege tegen KVK zou Club moed geven voor de confrontatie met Mbappé en co. De volgende match, Galatasaray uit, is voor Club met het oog op de derde plaats belangrijker dan PSG uit, maar ze willen er toch weer geen vijf om de oren? In die zin is de sneer van Clement zondag naar de dubbele gordel achterin en de mandekking op het middenveld van Standard interessant. “Het was de eerste tegen de tweede…?!” Al slikte Clement zijn opmerking achteraf weer in, Preud’homme is een vriend. Maar de coach van Standard is ook zijn leermeester. En PSG-Club Brugge is, in verhouding, de eerste tegen de tiende. Zou Club in Parijs dan durven voetballen als Standard zondag? En niet zoals als in Bernabeu? Houdt Clement – hij durfde dat ook al bij Genk, hoor – ook zoveel volk achterin, speelt hij ook mandekking op Mbappé (arme Kossounou), Verratti, Di Maria… rekent hij ook alleen eens op een sporadische uitval? Opdat Club niet nog een dreuntje krijgt? Tegen KVK zullen we de vertrouwde dominantie zien, in Parijs beter niet. Voor één keer. Toch niet voor de schone ogen van de Parisiens nog eens vijf goals slikken?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier