Stad Brugge verbiedt grote schermen tijdens bekerfinale Club-Antwerp

© (Foto Belga)
Redactie KW

Het Brugs stadsbestuur verbiedt alle grote schermen aan horecazaken tijdens de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp van volgende week. Ook het initiatief van Club Brugge zelf, een drive-in cinema om aan het Jan Breydelstadion vanuit de wagen de match te volgen, mag niet doorgaan. “De speeltijd is voorbij”, stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Enkele lokale horecazaken waren al gestart met een reservatiesysteem om per bubbel de bekerfinale op 1 augustus te volgen op groot scherm. Die plannen mogen resoluut de prullenmand in. Na de verplichting op mondmaskers in Brugse winkelstraten, vanaf komende zaterdag, komt de Brugse burgervader nu ook met extra maatregelen voor de bekerfinale. “Gelet op de nieuwe nationale maatregelen voor de horeca, waarbij je je voortaan moet laten registreren als bezoeker van een café, is het niet zinvol om veel activiteiten toe te laten. We staan dus geen grote schermen buiten toe. Enkel binnen in een café kan naar het voetbal gekeken worden, met een beperkt aantal toeschouwers, volgens het aantal beschikbare stoelen en met respect voor de anderhalve meter afstand”, zegt de Brugse burgervader, die benadrukt dat de politie streng zal blijven controleren in horecazaken. Enkele dagen geleden klonk al dat in vele zaken de maatregelen niet werden gevolgd. “Er is de voorbije periode al heel wat gecontroleerd en we zullen dat zo aanhouden. Enkele Brugse horecabazen die de reglementeringen niet hebben gerespecteerd zijn zonet op het matje geroepen bij de korpschef. Hij heeft hen duidelijk gemaakt dat de speeltijd voorbij is. Ze moeten niet langer rekenen op mildheid. Het boetesysteem blijkt voor sommige horecabazen veel te weinig. Die 750 euro is op een avond snel terug verdiend, krijgen we te horen. Wel, een andere mogelijke maatregel is dat ik als burgemeester de zaak kan sluiten. Voor een week, twee weken of zelfs een maand. De komende weken, zeker in het weekend, zal er nog stevigere controle zijn van de politie op de horecazaken. En al zeker op 1 augustus tijdens de bekerfinale”, klinkt het kordaat.

Ook de drive-in cinema die Club Brugge zelf op poten had gezet, met het grootste mobiele LED-scherm voor het eigen Jan Breydelstadion, zal niet doorgaan. “Er werden 200 wagens met telkens vier inzittenden voorzien. Stel je voor dat 800 supporters samenzijn op het moment van een Brugs doelpunt of een overwinning. Dan zouden er zeker mensen uit de wagen springen om te vieren. Naar ordehandhaving toe zou dat heel moeilijk zijn. Mede gelet op het feit dat de federale overheid geen versoepelingen heeft voorzien op vlak van evenementen, kunnen we dat niet toestaan. Club Brugge is daarmee akkoord. De mensen van Club hebben ook al gesteld dat zij mits winst, en daar gaan we met zijn allen toch van uit, niet met de spelersbus en beker naar Brugge zullen terugkeren. Er hoeft dus geen manifestatie te worden verwacht.” Voor het overige rekent De fauw op het gezonde verstand van de supporters. “Wat in de tuin bij mensen thuis gebeurt, kunnen we niet controleren. We hopen dat de mensen daar hun gezond verstand gebruiken en er geen samenscholingen gebeuren. Die zijn ook thuis verboden. De bekerfinale zal zo wat in mineur verlopen, maar we hopen dat er nadien nog een moment kan komen om de Brugse dubbel, met het kampioenschap én de bekerwinst, uitbundig te vieren”, besluit de burgemeester.

(TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier