Slap Club kan ook zo’n matchen winnen (met dank aan Vanaken)

Hans Vanaken wordt gefeliciteerd met zijn goal, zijn zesde van het seizoen al. Die ene goal zou ook volstaan voor de drie punten voor Club. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club had de laatste vier seizoenen al twee keer verloren op Le Canonnier. Altijd een naargeestige verplaatsing. En de internationals hadden tijdens de afgelopen interlandbreak allen samen meer dan 90.000 km gevlogen, had Het Nieuwsblad uitgerekend. Altijd slopend, die interlands over de hele aardbol. En dinsdag wachtte het prestigieuze PSG op het glorieuze kampioenenbal. Altijd gevaarlijk zo’n partijtje vooraf bij het nietige Excel. De ‘machine’ blauw-zwart leek risico te lopen op Moeskroen, verbazend achtste en dit seizoen thuis nog ongeslagen.

Neen dus, Club, met Schrijvers in de basis in de plaats van Tau, niet 100 procent fit, en Okereke én Diagne op de bank, won alweer. Een prima goal van Vanaken, vijf minuten voor de rust, volstond. Veel geestdrift en inspiratie toonde de leider niet, maar dat was tegen een onmondig Moeskroen ook niet nodig. Kijk, als Club ook op die manier ‘moeilijke’ matchen kan winnen, dan is dat eigenlijk best goed nieuws voor blauw-zwart. Het kan niet altijd 0-5 zijn. En PSG dinsdag al, hé.

Over de eerste helft valt nauwelijks iets te vertellen. De leider miste scherpte, voetbalde slap en slordig, Moeskroen was beter, zonder te dreigen. Veertig minuten lang was het wel heel zoutloos, alleen een afgeweken schot van Diatta, naast, meteen gevolgd door een omhaal van Boya, zijn het vermelden waard. Maar toen was daar dus Hans Vanaken. Diatta stuurde vanuit het niets slim een voorzet op halve hoogte naar de vrijgelaten Vanaken aan de 16 meter en de Limburger knalde in de vlucht in één keer knap voorbij Butez (0-1). Zesde competitiegoal voor de Rode Duivel, meteen topscorer van Club, eentje meer dan Diatta. De eerste trouwens in zijn carrière tegen Moeskroen, daarmee heeft de spelmaker van Club nu al tegen alle eersteklassers gescoord.

Moeilijke opdracht volbracht evenwel, niet al teveel verbruikt en snel terug naar Brugge en dromen van Mbappé en co

De tweede helft begon al even saai. En traag. En sfeerloos. Zelfs de fans in het Club Brugge-vak toonden zich van hun makste kant. Moeskroen kreeg het balbezit, Club controleerde moeiteloos. Bijna was de wedstrijd nog voor het uur helemaal dood toen Schrijvers uitbrak, maar zijn goal werd terecht afgekeurd voor buitenspel. En even later botste Dennis op Butez. Schrijvers, derde basisplaats, had alweer zijn kans niet kunnen pakken en was toen al vervangen door Tau.

Die Tau bracht wel meteen meer geestdrift in het spel van Club, dat nu toch al een béétje als een leider ging voetballen. Het hield de thuisploeg het laatste half uur moeiteloos af, in de slotminuut werd een tweede goal van Diatta voor voorafgaand handsspel van Vormer op aangeven van de VAR afgekeurd. Club moest zich uiteindelijk tevreden tonen met de magere 0-1. . Merci, Hansie. Oh ja, Club kan nog steeds beter doen dan in het seizoen ’93-’94, toen werd één keer verloren.

Club: Mignolet; Mata, Mechele, Deli, Diatta, Rits, Vormer (94′ Kossounou), Vanaken, Sobol, Schrijvers (62′ Tau), Dennis (77′ Openda).

Doelpunten: 40′ Vanaken,

Gele kaarten: 32′ Rits