“Nauwelijks acht klachten over invoering rookverbod in stadion Club Brugge”

© BELGA
Redactie KW

Een rookverbod in voetbalstadions kan zonder te grote problemen worden ingevoerd, zo meent Vincent Mannaert, de CEO van Club Brugge.

“Zelf hebben we daar nauwelijks acht klachten over ontvangen, op een totaal van 22.000 abonnees”, stelde hij bij de voorstelling van het actieplan van Kom op tegen Kanker in Leuven.

Kom op tegen Kanker heeft vrijdag een actieplan voorgesteld waarin gepleit wordt voor het rookvrij maken van meer open semipublieke plaatsen. Ook volledig rookvrije voetbalstadions maken deel uit van het eisenpakket.

Die maatregel is momenteel al bij twee Belgische profclubs van kracht. Club Brugge heeft bij de start van het seizoen 2014/15 als eerste Belgische eersteklasser een rookverbod in zijn stadion ingesteld, een voorbeeld dat later gevolgd werd door Anderlecht.

Vincent Mannaert hoopt nu dat de andere profclubs zullen volgen. “We willen een voortrekkersrol spelen om het rookverbod ook in andere stadions ingang te laten vinden“, zo liet hij optekenen.

Volgens hem leidt de invoering van zo’n verbod nauwelijks tot problemen, zolang de maatregel door de club maar goed gecommuniceerd en opgevolgd wordt. “We hebben er bij Club Brugge veel publiciteit aan gegeven en hebben een sensibiliseringsactie opgezet waarbij ook de spelers betrokken werden”, zo spreekt hij uit eigen ervaring. “We hebben er ook bewust voor gekozen om er geen anti-verhaal van te maken, maar er wel een campagne van te maken vóór iets: een rookvrij stadion.”

Mannaert erkent dat hij met Club Brugge niet voor een juridisch waterdichte oplossing gekozen heeft om het rookverbod in het Jan Breydelstadion door te voeren. Maar grote problemen heeft dat volgens hem nog niet opgeleverd. “We hebben welgeteld acht klachten ontvangen van mensen die toch wilden roken. Op een totaal van 22.000 abonnees lijkt me dat behoorlijk mee te vallen”, zo klinkt het. “We merken bovendien dat er tot zelfcorrectie wordt overgegaan. Mensen spreken rokers zelf aan op hun gedrag.”

(BELGA)