Mat Ryan met indrukwekkende voorsprong verkozen tot Doelman van het Jaar

Mathew Ryan © BELGA
Redactie KW

Mathew Ryan, de Australische goalie van Club Brugge, is door de profvoetballers van eerste klasse voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Doelman van het Jaar. Dat is woensdag bekendgemaakt.

‘Maty’ Ryan kreeg van zijn collega’s 1340 punten en had een indrukwekkende voorsprong van maar liefst 779 punten op eerste achtervolger Matz Sels (AA Gent/561 ptn). Anderlecht-sluitstuk Silvio Proto (351) vervolledigde de top drie. Het spelersreferendum voor Doelman van het Jaar wordt georganiseerd door de Pro League en Het Nieuwsblad, met La Dernière Heure als mediapartner.

De 23-jarige Ryan begon zijn spelerscarrière bij Plumpton/Oakhurst, de club uit zijn geboortestreek in Western Sydney. Via Blacktown City (2008-’10) en Central Coast Mariners (2010-’13) kwam hij in 2013 in Brugge terecht en daar groeide hij al snel uit tot een van de absolute sterkhouders. Ryan telt intussen 20 interlands voor de Australische nationale ploeg, was vorig jaar op het WK aanwezig en won in januari de Asian Cup met Australië. Dit jaar won hij de beker met Club Brugge.

Dinsdag al werd Club Brugge-coach Michel Preud’homme voor de tweede keer in zijn carrière verkoze tot Trainer van het Jaar, donderdag wordt de laureaat van de Jonge Prof bekendgemaakt en vrijdag is het de beurt aan de Profvoetballer van het Jaar. Voor die laatste trofee komen Laurent Depoitre (AA Gent), Neeskens Kebano (Charleroi), Aleksandar Mitrovic (Anderlecht), Lior Refaelov (Club Brugge) en Victor Vazquez (Club Brugge) in aanmerking.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier