Korpschef politie Brugge wil af van play-offs… omdat er te veel risicomatchen zijn

Een officieel bezwaar tegen de play-offs diende de korpschef nog niet in. © a-BP
Redactie KW

De Brugse korpschef Dirk Van Nuffel is tegen de play-offs. Hij wil dan ook terug naar het oude systeem. Volgens hem leveren play-offs te veel risicomatchen op. Maar daar gaat burgemeester Renaat Landuyt niet mee akkoord. “Ik vind de play-offs net spannend”, zegt hij.

Het systeem met play-offs in de Jupiler Pro League staat op de helling. De tegenstanders van het systeem krijgen nu steun vanuit onverwachte hoek. De korpschef van de Brugse politie spreekt zich namelijk expliciet tégen de play-offs uit. “Geef ons maar het oude systeem terug”, zegt Dirk Van Nuffel. Maar daar is burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) het niet bepaald mee eens. “We moeten ambitieuzer zijn. En er net voor zorgen dat het hooliganisme verdwijnt”, zegt hij.

Groter sportief belang

Koning Voetbal legt traditioneel veel extra druk op de politie van Brugge. Maar sinds de invoering van de play-offs is die alleen maar toegenomen. Korpschef Dirk Van Nuffel is dan ook maar wat tevreden dat het systeem na enkele jaren opnieuw in vraag gesteld wordt. De korpschef is uitgesproken voorstander van het oude systeem waarbij alle ploegen twee keer tegen elkaar spelen. De reden is logisch: dat betekent veel minder risicowedstrijden en dus veel minder druk op de politie. “Eenmaal over de helft van de competitie komen er nu al extra sportieve belangen”, zegt Van Nuffel.

“Ploegen strijden voor een plekje in play-off 1 of 2. Dat zorgt ervoor dat wedstrijden die anders als ‘normaal’ bekeken zouden worden nu plots een groter sportief belang krijgen. Dat vergt uiteraard ook meer aandacht van de politie.”

Daarnaast ziet de korpschef het feit dat play-off 1 meestal door de grootste ploegen wordt bevolkt als een argument om die af te schaffen. “Dat gaat om ploegen met een belangrijke supportersaanhang en soms ook risicosupporters. Maar wij moeten die in dit systeem twee keer ontvangen in plaats van één keer.”

Of hij net daarom hoopt dat Antwerp play-off 1 niet haalt en zo niet meer naar Brugge afzakt? “Daar zet ik toch liever mijn joker op in.”

Ik vind de uitspraken van de korpschef eigenlijk maar weinig ambitieus – Renaat Landuyt

Bij burgemeester Renaat Landuyt klinkt een heel ander verhaal. Hij is namelijk wél fan van de play-offs. “Ik vind die net spannend”, zegt hij. “We moeten leren leven met het feit dat de politie voor zo’n evenementen moet ingezet worden. De doelstelling moet net zijn om de matchen minder risicovol te maken, hoe groot de sportieve belangen ook zijn. Ik vind de uitspraken van de korpschef eigenlijk maar weinig ambitieus. Ik ben minder defaitistisch en wil het voetbal net aangenaam spannend houden. Net daarom moeten we er ook naar streven om het hooliganisme uit te roeien.”

De wereld op zijn kop

De korpschef zelf benadrukt dat hij het hooliganisme ook de wereld wil uit helpen, maar stelt wel dat hij daar de manschappen voor moet hebben. Bovendien zorgt de verlengde competitie ook voor een drukker jaar bij de agenten. “De competitie start vroeger en duurt langer”, aldus Van Nuffel. “Dat kan voor de heren voetballers vervelend zijn, maar voor ons is dat nog veel vervelender. De politie krijgt op die manier nooit een rustpunt. Bovendien vallen die wedstrijden daardoor soms ook samen met andere evenementen. En dat zorgt uiteraard ook voor problemen.”

De play-offs zouden teveel risicomatchen opleveren.
De play-offs zouden teveel risicomatchen opleveren.© BELGA

Een officieel bezwaar tegen de play-offs diende de korpschef nog niet in. Maar dat zou hij ook de wereld op zijn kop vinden. “Het zou net goede smaak bewijzen dat de Voetbalbond ons die vraag zou stellen. Maar tot nu toe hebben we die nog nooit gekregen.”

(TLG)