Hans Vanaken toont zijn gouden voeten op Anderlecht

Hans Vanaken heeft net de winning goal gescoord voor Club Brugge. © (Foto Belga)
Redactie KW

Hans Vanaken vierde zijn tweede Gouden Schoen door Club Brugge voorbij Anderlecht te loodsen met twee doelpunten. Emmanuel Dennis miste een rits grote kansen, maar zijn vizier stond alweer niet op scherp. Vanaken nam dan maar zijn verantwoordelijkheid en wiste een 1-0 achterstand uit met twee goals. Nooit eerder was de clash tussen Anderlecht en Club Brugge een duel tussen de negende en de competitieleider. Hoewel Anderlecht een minder seizoen kent en Club tot nu toe outstanding was, leverde de wedstrijd als vanouds een spannende pot voetbal met een hoog tempo op.

Nadat Club Brugge afgelopen woensdag met bijna alle prijzen aan de haal ging op het Gala van de Gouden Schoen was het in het Lotto Park opnieuw bittere ernst. Al leek het er in de eerste helft op dat het Gala nog in de Brugse kleren hing, want blauw-zwart had het moeilijk met het enthousiasme van Anderlecht. Al na tien seconden kwamen Vormer en co goed weg. Ze hadden duidelijk geen blitzstart verwacht van de troepen van Kompany.

Paars-wit moest het nochtans doen zonder Kemar Roofe, die raakte niet tijdig fit. Zijn vervanger heette evenwel niet Nacer Chadli, wel Antoine Colassin. De onbekende spits is pas achttien jaar oud, maar liet zich meteen opmerken meteen kopbal op de lat. Club moest het achterin wel doen zonder de geschorste Clinton Mata doen, Odil Kossounou was zijn vervanger.

Club pakte een aantal keer de bal af op de helft van Anderlecht wat tot gevaar leidde, maar Dennis en Okereke misten elk een grote kans. Blauw-zwart kreunde toch onder de druk van Anderlecht, terwijl Colassin toonde waarom hij door Vercauteren in de basis werd gedropt. Na twintig minuten schoof hij de bal perfect voorbij Mignolet in de linkerhoek. 1-0 voor Anderlecht.

Blauw-zwart had niet meteen een reactie in huis. Na 25 minuten wisselde Philippe Clement Siebe Schrijvers en Emmanuel Dennis van flank. Die laatste verwaarloosde zijn verdedigende werk waardoor Cobbaut enkele keer gevaarlijk kon opzetten vanop links. Paars-wit had er duidelijk zin in, speelde direct en met veel diepgang. Blauw-zwart ging na het tegendoelpunt wel scherper druk zetten, maar dat leverde niet meteen resultaat op.

Gouden Hans Vanaken

Vijf minuten voor rust kreeg Club dan plots een vrije trap net buiten de zestien. Vormer trapte in de muur, maar Vanaken knalde de rebound knap in één tijd in doel. Wat tegen de gang van het spel in kwam Club zo weer op gelijke hoogte. Clement bleef ook na de gelijkmaker druk gesticuleren aan de zijlijn en was duidelijk niet tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft.

De tweede helft startte zonder Kossounou en met Cools. Club kwam iets beter uit de kleedkamer dan Anderlecht wat enkele reuzekansen voor Dennis opleverde. Maar de spits kampte nog steeds met efficiëntieproblemen, dat blijft toch een werkpunt voor de Brugse aanvallers. Hans Vanaken trapte dan maar op aangeven van De Ketelaere de 1-2 binnen. Daarna probeerde Anderlecht wel nog, maar de bal wilde er niet meer in.

De eerste wedstrijd na de winterstop is het altijd uitkijken welke clubs de winterstage het beste verteerd hebben. Anderlecht slaagde erin om Club in moeilijkheden te brengen en kan terugkijken op een sterke wedstrijd. Het vernieuwde bestuur kan ondanks puntenverlies in eigen huis toch tevreden zijn over het enthousiasme waarmee paars-wit voetbalde. Play-off 1 is door het verlies wel nog wat verder weg voor Anderlecht.

De grote winnaar blijft wel Club Brugge. De troepen van Clement wonnen voor de derde keer op een rij in het Lotto Park en behouden een voorsprong van tien punten op eerste achtervolgers Gent en Antwerp. Woensdag moet Club alweer aan de bak, dan wacht het bekerduel tegen Zulte Waregem.

Opstelling Club Brugge: Simon Mignolet, Eduard Sobol, Eder Balanta, Odilon Kossounou (45′ Dion Cools), David Okereke (60′ Loïs Openda), Siebe Schrijvers (74′ Charles De Ketelaere), Simon Deli, Hans Vanaken, Ruud Vormer, Emmanuel Dennis, Brandon Mechele

Opstelling Anderlecht: Hendrik Van Crombrugge, Vincent Kompany, Nacer Chadli (83′ Michel Vlap), Alexis Saelemakers, Elias Cobbaut, Peter Zulj, Derrick Luckassen, Sambi Lokonga, Jeremy Doku (66′ Francis Amuzu), Antoine Colassin, Amir Murillo

Gele kaarten: 66′ Brandon Mechele, 90′ Eduard Sobol, Philippe Clement

Goals: 20′ Antoine Colassin, 39′ en 80′ Hans Vanaken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier