Hans Vanaken is realistisch: “Zal mijn niveau bij Club moeten aanhouden als ik EK wil halen”

© belga
Redactie KW

Hans Vanaken heeft er een mooie week opzitten. Hij verlengde tot 2025 bij Club Brugge, scoorde tegen Anderlecht en werd opnieuw opgeroepen voor de Rode Duivels. “Het was een geweldige week”, zei hij dinsdag in Tubeke, waar de Rode Duivels samenkomen.

Donderdag maakt Vanaken in de oefenwedstrijd van de Belgen tegen Ivoorkust een goede kans om voor de derde keer in zijn carrière te starten. “Ik weet nog niet of ik speel, maar de bondscoach zou wel eens nieuwe namen kunnen opstellen. Specifieke verwachtingen heb ik nooit als ik naar de Rode Duivels kom. Er is zoveel talent, de coach heeft ruim de keuze.”

De Rode Duivels moeten zich ook stilaan beginnen te bewijzen met het oog op het EK volgende zomer. Dat beseft ook Vanaken. “Het is moeilijk om te zeggen wie er uiteindelijk zal worden geselecteerd. Er is enorm veel kwaliteit. Om geselecteerd te worden, zal ik mijn niveau bij Club moeten aanhouden, elke week goed spelen en blessures vermijden. Ik denk niet dat de keuze zal worden gemaakt op basis van één wedstrijd.”

Box-to-box

Vanaken drukte zich dinsdag ook uit over zijn specifieke rol bij de Duivels. “In het huidige systeem voel ik mij op mijn best als een van de twee middenvelders. Met mijn loopvermogen kan ik daar spelen als een box-to-box, die tussen de lijnen loopt en goede passes verstuurt. Maar als het moet, kan ik ook als een nummer tien achter de spits voetballen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier