Hans Vanaken: de robot van de machine Club

Hans Vanaken, de robot van de machine die Club Brugge is. © Getty Images/Tetra images RF
Redactie KW

Club Brugge wordt een machine genoemd. Gestuurd door Hans Vanaken, woensdag voor de tweede opeenvolgende keer Gouden Schoen, evenzeer een machine, zo blijkt uit zijn stats. Alleen in zijn tweede seizoen bij blauw-zwart draaide de motor iets minder – 10 goals en 4 assists op 48 matchen -, in de andere seizoenen was de spelmaker én nooit geblesseerd én indrukwekkend belangrijk en regelmatig: met 66 goals en 53 assists op 230 matchen was ‘Hansie’ in 1 op de 2 matchen bepalend. En op Anderlecht heeft hij nog meer te vieren.

Ook in 2020 stoomt Club Brugge door. Vorige week kreeg het nieuwe stadion een doorstart, woensdagavond werd het Gala van de Gouden Schoen een blauw-zwart feestje. Zondag wil Club met een derde opeenvolgende zege op Anderlecht – het moest er twintig jaar op wachten – duidelijk maken dat de Club van Brugge met voorsprong de nieuwe nummer 1 is.

Het Lotto Park is voor Hans Vanaken om meer dan één reden het ideale decor om op twee Gouden Schoenen – enkel de iconen Paul Van Himst, Wilfried Van Moer en Jan Ceulemans wonnen eerder twee jaar na elkaar de trofee – als nooit tevoren te schitteren.

Doelman van het jaar Simon Mignolet, Trainer van het Jaar Philippe Clement, Gouden Schoen Hans Vanaken en maker van het Doelpunt van het Jaar Clinton Mata.
Doelman van het jaar Simon Mignolet, Trainer van het Jaar Philippe Clement, Gouden Schoen Hans Vanaken en maker van het Doelpunt van het Jaar Clinton Mata.© BELGA

Er is die tweede Gouden Schoen natuurlijk, maar eigenlijk viert de profvoetballer Hans Vanaken komende zondag ook 10 jaar profvoetballer, op enkele dagen na. Het was op 8 januari 2010 dat Vanaken voor het eerst inviel in het eerste elftal van tweedeklasser Lommel SK, hij was toen pas 17 jaar. Daarnaast was het óp Anderlecht dat de Limburger op 28 juli 2013 een sensationeel debuut in de hoogste voetbalklasse van België neerzette. Vanaken, nog steeds maar 20, maakte er niet alleen meteen zijn eerste goal in de Jupiler Pro League, hij zette zijn ploeg Lokeren bij de toenmalige landskampioen meteen met twee goals op weg naar een verrassende 2-3-zege.

Uitzonderlijk parcours

De start van een uitzonderlijk parcours in ‘s lands hoogste klasse, vanaf de zomer van 2015, bij Club Brugge. Uitzonderlijk vooreerst omwille van zijn unieke fysieke kwaliteiten. Voorop staat zijn loopvermogen, zowat élke match eindigt hij met de meeste kilometers op zijn teller. Onopvallend eigenlijk, slim tussen de linies bewegend vooral. “Mijn probleem is dat ik nooit zweet. Je ziet de inspanningen niet aan mij”, zei hij daar eerder over.

Hans Vanaken in actie tegen Ajax op winterstage in Qatar.
Hans Vanaken in actie tegen Ajax op winterstage in Qatar.© BELGA

Ook uitzonderlijk omwille van zijn fysieke gestel: Vanaken was afgelopen 4,5 jaar bij Club nooit geblesseerd. Dat is uniek. Al heeft dat niet alleen te maken met een sterk gestel: Vanaken is de koning van de snelle en slimme balcirculatie, wat de kans op contactblessures vermindert. Maar bovenal een uitzonderlijke carrière omwille van zijn fantastisch goede voetjes, gestuurd door een fenomenaal spelinzicht. Een begenadigd talent dat de Limburger weergaloos omzet in cijfers, zijn goals en assists tonen elk seizoen, op één na, een ontstellende regelmaat.

Het wildste verhaal: bij zijn kennismaking met zijn schoonouders had Vanaken “wat te veel gedronken”

Vanaken is sinds september 2018 ook Rode Duivel. Al bleven zijn speelkansen voor sommigen al te schaars, in de speelminuten die hij vergaarde, toonde hij al dat hij ook op dat niveau probleemloos meedraait en anderen beter doet voetballen. Blijft over: waarom voetbalt dié nog bij Club Brugge? Want hij is ook naast het veld een perfecte prof. Het wildste verhaal ooit over Vanaken dateert nog van zijn kennismaking met zijn schoonouders: “Ik had toen wat gedronken…” Maar verder de perfecte schoonzoon. De reden is even simpel als hun way of life: Hans, de vleesgeworden nuchterheid, geniet dermate van het leven in Knokke-Heist én in Westkapelle (Club is een uitzonderlijke vriendengroep, zo liet Simon Mignolet eerder deze week nog optekenen) dat enkel een topaanbieding (sportief en financieel) hem zou kunnen verleiden.

Niet veel nodig om gelukkig te zijn

Simpel, dat aanbod kwam er (nog) niet. Zijn contractverlenging tot 2024 van vorige zomer, die hem tot één van de bestbetaalde voetballers in België maakte, speelt uiteraard ook mee. Hansie en zijn vrouw Lauren hebben heus niet zóveel nodig om gelukkig te zijn. Dat hoéft geen gebrek aan ambitie te zijn. Al is het opmerkelijk dat Vanaken, in 2015 bij Lokeren weggeplukt voor 4 miljoen euro, volgens de gerespecteerde databank Transfermarkt.nl in de lijst van meest waardevolle spelers van de Jupiler Pro League nog steeds maar pas op de zesde plaats prijkt, met een marktwaarde van 15 miljoen euro na Sander Berge, Jonathan David, Zinho Vanheusden, ploegmaat Krépin Diatta en Yari Verschaeren. Nog ter vergelijking: Ajax vraagt voor Donny van de Beek, heus vergelijkbaar en genoemd bij Real Madrid, 60 miljoen euro. Het houdt Vanaken niet bezig. Club ook niet meteen. Want Vanaken doet de machine draaien.

Door Frank Buyse en Valerie Van Avermaet


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier