Club verliest met 1-3 van Real, maar overwintert wel Europees

© belga
Wouter Vander Stricht

Club Brugge heeft tegen Real Madrid opnieuw een lesje in efficiëntie gekregen. In het spelbeeld moesten de Bruggelingen niet echt onderdoen voor de Spanjaarden, maar finaal stond wel een 1-3 eindstand op het bord. Club Brugge gaat na de winter wel de Europa League in. Galatasaray kreeg immers een bolwassing van PSG.

Bij Club Brugge was Thibault Vlietinck de verrassing van de chef. De jonge flankspeler kwam in de basiself, op de bank wel geen plaats voor Jelle Vossen. De opdracht voor Club was van meetaf duidelijk: evengoed als Galatasaray doen en dan overwintert Club sowieso. PSG en Real waren immers al door, dat liet zich ook gevoelen in de opstelling bij Real. Zonder de geblesseerde Eden Hazard natuurlijk, maar ook met doelman Courtois en topschutter Benzema op de bank.

Het wedstrijdbegin kenmerkte zich door wat balverlies over en weer, en toen Dennis centraal aan de haal ging, greep Modric hem vast en dat kostte hem meteen geel. Op hoekschop dreigde Militao met het hoofd, maar de bal ging ruim naast de kooi van Mignolet.

De meerwaarde van een topkeeper

Het Brugse publiek ging zich achter zijn team zetten en dat leverde na tien minuten spelen al heel wat gevaar op. Na een een-tweetje met Vanaken vergat Dennis te schieten, maar even later was er een huizenhoge kans voor Percy Tau, die van dichtbij op de Spaanse doelman besloot, de herneming van Balanta ging een metertje naast. Hier zat duidelijk meer in. De Brugse aanvalsgolven bleven komen, maar de voorzetten vonden net niet of onvoldoende het juiste hoofd.

Maar Club speelde wat met zijn geluk. Balanta was iets te zelfzeker en verloor de bal aan Casemiro. Die speelde door naar Vinicius, die hem meteen doorstak naar Jovic. Zijn knal naar de winkelhaak werd door Mignolet uit doel geranseld. De meerwaarde van een topkeeper! Balanta kreeg geel en even later onderging Koussounou, die Vinicius nochtans niet foutief leek af te stoppen, hetzelfde lot.

Club verliest met 1-3 van Real, maar overwintert wel Europees
© BELGA

Even na het half uur kon Isco mooi naar binnen komen. Hij weifelde wat, maar schoot uiteindelijk toch. In de nasleep van deze fase kreeg Sobol ook geel. Tot onvrede van het Brugse publiek, dat even later wat meer tevreden klonk toen ook Casemiro in het boekje ging. Deli zat vijf minuten voor de rust goed tussen een voorzet van Mendy. De hoekschop die erop volgde glipte eerst even uit de grijparmen van Mignolet, maar die zette dat snel recht. Bij de uittrap leek het weer even fout te gaan, maar ref Stieler gaf de Belgische international een fout mee. De Brugse spelers, geruggensteund door het publiek, ging ook vaak in discussie met de Duitse ref.

Nipt buitenspel bij Brugse goal

Op slag van rust leek Dennis, na een actie van Tau, op een doelpunt af te stevenen. De Nigeriaan scoorde ook, maar de vlag van de assistent was ondertussen al de hoogte in gegaan. Bij de rust wel goed nieuws uit Parijs, waar PSG even over het half uur in enkele minuten tijd alle mogelijke Turkse hoop aan diggelen schoot.

Beide teams startten ongewijzigd aan de tweede helft en Club maakte meteen zijn intenties duidelijk. Een voorzet van Vlietinck werd door Vanaken op de slof genomen, maar die rateerde half zijn schot. Ondertussen werd het ook 3-0 in Parijs en leek het al niet meer te kunnen misgaan voor Club.

Vlietinck werd door Dennis de diepte ingestuurd, maar zijn voorzet was te zwak. Nog in dezelfde minuut toonde Modric het klasseverschil. Een balletje binnendoor, buitenkant voet, maar o zo mooi op maat naar Odriozola. Diens voorzet werd door Rodrygo buiten het bereik van Mignolet getrapt.

Club toonde zich niet aangeslagen. Dennis zette zich goed door en bereikte Hans Vanaken, die de bal mooi binnenschoot. Club stond zo meteen weer op gelijke hoogte.

Invalbeurt voor De Ketelaere

Maar opnieuw kwam Club op achterstand. Een voorzet van Casemiro bereikte het hoofd van Jovic. Zijn kopbal bleef in het pak hangen, Rodrygo zette er nog zijn voet tegen, maar het was uiteindelijk Vinicius die de bal mooi overhoeks binnenschoof. Club Brugge bracht met De Ketelaere voor Vlietinck de ene youngster voor de andere.

Club verliest met 1-3 van Real, maar overwintert wel Europees
© BELGA

Terwijl topspits Benzema zijn ploeggenoot Jovic kwam vervangen, kwam er een dot van een kans. Schrijvers speelde Dennis goed vrij. Die kon oprukken en aanleggen, maar strandde op Spaanse benen. Schrijvers had de bal nochtans graag teruggekregen. Club drong verder aan, maar uitgespeelde kansen waren geen evidentie. Op hoekschop kopte Dennis tien minuten voor tijd voorlangs.

Club verliest met 1-3 van Real, maar overwintert wel Europees
© BELGA

Real had nog enkele pogingen waar meer in zat, maar bijna was de gelijkmaker een feit. Charles De Ketelaere hield de bal net binnen en een charge van Dennis werd niet als foutief bestempeld. De Nigeriaan zette door, maar zag zijn plaatsbal naast gaan. Uiteindelijk werd het zelfs 1-3 toen uitblinker Luka Modric zijn wedstrijd met een goal bekroonde.

Door het 5-0-verlies van Galatasaray op het veld van PSG en de eigen 3 op 18 eindigt Club als derde in zijn poule. Na de winter mag het dus de Europa League in.

Club Brugge: Mignolet, Sobol, Deli, Mechele, Koussounou, Balanta, Vormer, Vlietinck (’70 De Ketelaere), Vanaken, Tau (59′ Schrijvers) en Dennis.

Real Madrid: Areola, Militao, Varane, Mendy, Odriozola, Isco (84′ Valverde), Casemiro, Mordic, Vinicius Junior (73′ Diaz), Rodrygo en Jovic (77′ Benzema).

Doelpunten: 53′ Rodrygo 0-1, 55′ Vanaken 1-1, 64′ Vinicius 1-2, 90+1′ Modric.

Geel: 6′ Modric, 15′ Balanta, 22′ Koussounou, 34′ Sobol, 37′ Casemiro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier