Club met 2-1 onderuit op het veld van Leuven

David Okereke (links) en Mousa Tamari strijden om de bal. © belga

Club Brugge staat terug met de voetjes op de grond na hun krachttoer in de Champions League op dinsdagavond. Op het veld van Leuven leed het zijn eerste uitnederlaag van het seizoen. Voor de rust scoorden beide ploegen vanop de stip na twee lichte strafschopovertredingen. Hoewel Brugge daarna de betere kansen creëerde, was het Mercier die voor de beslissende treffer zorgde.

Club Brugge leefde afgelopen week in een roes na de schitterende zege op Zenit op de openingsspeeldag van de Champions League. Toch besloot coach Clement om een aantal wissels in zijn basiself door te voeren. Het drukke wedstrijdschema indachtig beseft Clement maar al te goed dat hij zijn uitgebreide kern maximaal zal moeten benutten.

De Ketelaere, dinsdagavond nog de Brugse volksheld, verdween op de bank. Ook kapitein Vormer en Dennis kregen rust. Nederlandse aanwinst Lang kwam zo voor het eerst aan de aftrap. Ook Badji en Schrijvers verschenen aan de start.

Twee lichte strafschoppen

Club begon niet echt sprankelend aan de wedstrijd. Leuven liet het balbezit aan de bezoekers maar zette wel een stevig defensief blok op. De combinaties bij Brugge liepen niet erg vlot en het was zoeken naar openingen. Tot overmaat van ramp kwam het zelfs op achterstand na een domme penalty. Maertens kreeg een lichte duw van Sobol en ging gretig neer. Dwaze overtreding en Henry nam het cadeautje vanop de stip dankbaar in ontvangst.

Het duurde even voor Club kon reageren maar opeens waren er kansen voor Badji, Vanaken en Mata. Op slag van rust kwam de goal er toch, eveneens vanop de stip. Vanaken voelde een lichte duw en alweer wees Boucaut naar de stip. Vanaken, even duizelig van de valpartij, liet de strafschop aan Lang en de Nederlander faalde niet. In blessuretijd was daar zowaar bijna de voorsprong maar de stiftbal van Lang belandde op de paal.

Opnieuw op achterstand

Club startte op hetzelfde elan in de tweede helft. Lang had te veel tijd nodig om de 1-2 te scoren. De goal kwam er toch maar dan wel voor de thuisploeg. Sowah speelde Mercier aan die overhoeks binnen knalde. De lijnrechter vlagde voor buitenspel maar de VAR kwam terecht tussen. Niet het scenario dat Clement in gedachten had want zo werd hij gedwongen om op het uur zowel De Ketelaere als Vormer in te brengen.

De coach schuwde de risico’s niet en gooide ook nog Okereke in de strijd. Veel grote kansen leverde dat niet op, het gevaar kwam voornamelijk via Diatta maar die vond telkens doelman Romo op zijn weg. Wat een partij keepte die zeg. Ondertussen loerde Leuven op hun geliefkoosde tegenaanval met Sowah als speerpunt. Brugge kon het tij niet meer keren en Leuven liet het in de slotfase nog na om de score verder uit te diepen.

(JT)

Opstelling Leuven: Romo, De Norre (43′ Tamari), Tshimanga, Kotysch, Duplus, Maertens (64′ Jemelka), Malinov, Hubert, Sowah, Mercier, Henry (94′ Bese).

Opstelling Club Brugge: Horvath, Ricca, Mechele, Mata, Sobol (68′ Okereke), Rits, Schrijvers (63′ Vormer), Vanaken, Diatta, Lang (60′ De Ketelaere), Badji.

Gele kaarten: 12′ Ricca, 19′ Sobol, 30′ Malinov, 39′ Duplus, 55′ Lang.