Club Brugge wint in Gent en houdt titeldroom levendig

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

In een wedstrijd die weer bol stond van de ‘VAR-momenten’ won Club Brugge zondagavond met 0-1 op het veld van AA Gent.

Voor de verplaatsing naar verliezend bekerfinalist AA Gent koos Ivan Leko voor Poulain als vervanger voor de geschorste Mata. Op het middenveld kwamen Dennis en Amrabat in de ploeg, Danjuma en Schrijvers verdwenen naar de bank.

De thuisploeg eiste in het openingskwartier het overwicht op, maar voor een eerste kansje was het wachten tot in minuut 16. Sorloth knikte van dichtbij over. Club moest het vooral hebben van zijn flanken. De Gentse flankverdedigers hadden veel moeite met de flukse en snedige acties van Diatta en Dennis.

Gent kan degelijke start niet doortrekken

In een verder kansarm eerste halfuur kwam Vormer het dichtst bij een doelpunt. Na een prima combinatie was de Nederlander het eindstation, maar hij zag zijn schuiver via Kaminski in hoekschop terecht komen. Een paar minuten later fungeerde Vormer in de rol van aangever. Hij bediende Rits, die van dichtbij het leer hoog in doel trapte: 0-1.

© BELGA

De reactie van Gent kwam er in de vorm van een mooie aanval over de linkerflank. Sorloth vond Yaremchuk, maar Horvath stond pal. Ook afstandspogingen van Sorloth en Bezus konden de Brugse doelman niet in verlegenheid brengen. Op slag van rust kopte Yaremchuk op aangeven van Dejaegere van dichtbij naast.

Diatta bleef tijdens de rust in de kleedkamer, Danjuma kreeg 45 minuten om zich te tonen. De start van de tweede helft was veelbelovend: het spel ging snel over en weer, met halve kansjes aan beide zijden, maar een vroege goal kregen we niet te zien. De Buffalo’s probeerden de gelijkmaker te forceren, al was het meer en meer met de moed der wanhoop.

VAR eist andermaal hoofdrol op

Op het uur leek het dan toch te lukken, maar de gelijkmaker van Vadis werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Na het bekijken van de beelden oordeelde ref Laforge dat Dejaegere – duidelijk in buitenspel – in de baan van het schot stond. De afgekeurde gelijkmaker gaf de Gentse burger wel wat frisse moed, want de bezoekers kwamen er steeds minder vaak uit. Halfweg de tweede helft was er wel nog een puike redding van Kaminski nodig op een plaatsbal van Wesley.

© BELGA

Met het slotkwartier in zicht knalde Verstraete staalhard op de dwarsligger. Geen 1-1, terwijl Vanaken aan de overzijde na een knappe actie van Danjuma de 0-2 op het bord leek te zetten. Leek, want ook nu greep de VAR in. Dit keer voor al dan niet buitenspel van Wesley, die hoogstens een schoentip na de laatste verdediger stond. In het slot van de partij probeerden de Gentenaars nog met man en macht hun tweede punt in deze play-offs te veroveren. In blessuretijd kopte Sorloth nog bijna raak, maar Horvath stond andermaal pal, waardoor de Bufallo’s weer met nul punten achter bleven.

Door deze zege houdt Club Brugge het verschil met KRC Genk op zes punten. De Limburgers komen zondag op bezoek in Jan Breydel voor een cruciaal duel. Afspraak om 18 uur.