Club Brugge wil Monaco nog wat dieper in crisis duwen: “We verdienen meer dan 1 op 9”

Tegen Monaco scoorde Wesley Moraes zijn allereerste doelpunt in de Champions League. © BELGA
Redactie KW

Club Brugge moet vandaag dinsdag, op de vierde speeldag van de Champions League, op bezoek bij Monaco punten pakken om in de running te blijven voor de belangrijke derde plaats in de groep. Dat is geen onmogelijke opdracht, want het Franse team van Youri Tielemans en Nacer Chadli is allerminst aan een goed seizoen bezig en geraakt maar niet op de rails.

Halfweg lijken de kaarten in poule A al geschud. Borussia Dortmund (9 ptn) en Atlético Madrid (6 ptn) zijn op weg naar overwintering in de Champions League – zij bikkelen alleen nog om groepswinst. Monaco en Club, die volgen met een punt, moeten mikken op de derde plek, die recht geeft op een plaats in de zestiende finales van de Europa League. Wil de Belgische kampioen zijn kansen gaaf houden, is een verlies in Monaco uit den boze.

De eerste ontmoeting tussen beide teams, eind oktober in Jan Breydel, eindigde op 1-1. Blauw-zwart speelde geen slechte partij, maar liet na de bezoekers met lege handen naar huis te sturen. Sindsdien kwam het team van coach Ivan Leko driemaal aan de bak in de Jupiler Pro League. Na een teleurstellende draw op Sint-Truiden (2-2), met doelman Karlo Letica in een negatieve hoofdrol, volgde een ruime 4-0 zege tegen Oostende. Afgelopen weekend pakte Club, tweede in België, in de topper bij leider Racing Genk een punt (1-1). “Wij zijn terug en hebben getoond dat onze vorm goed is”, sprak Leko nadien.

We zijn onze plaats in Champions League waard

“Ik geloof in mijn team en geloof dat we een goed resultaat kunnen halen”, verklaarde trainer Ivan Leko maandag voor aanvang van de laatste training in he Stade Louis II. “We hebben al drie wedstrijden getoond dat ons voetbal goed genoeg is, dat we meer dan één punt verdienden. We zijn onze plaats in de Champions League waard, maar werden niet correct beloond voor het geleverde spel. Het verschil tussen deze en de vorige match is dat de rekening makkelijker te maken is met minder te spelen matchen. We weten dat het met minder dan een 1-1 hier moeilijk wordt voor de derde plaats.”

Ik ben zeker dat we genoeg kwaliteit hebben om hier een goede match te spelen en een resultaat te behalen

Leko moet Arnaut Danjuma Groeneveld, Emmanuel Dennis en Jelle Vossen missen. Bovendien kampen enkele spelers met lichte blessures. “We hebben een erg druk programma, dus het is normaal dat de vermoeidheid begint toe te slaan. Er zijn inderdaad enkele spelers buiten strijd. Pas na de laatste training zullen we kunnen bepalen wie er fit genoeg is om te starten, maar ik ben zeker dat we genoeg kwaliteit hebben om hier een goede match te spelen en een resultaat te behalen.”

Wat met Ruud Vormer?

Voor kapitein Ruud Vormer was er afgelopen weekend in de competitietopper tegen Genk geen plaats in de basis. De Nederlandse international reageerde bij de pers erg ontgoocheld op zijn bankzittersstatuut. “Ik was blij met die reactie”, verraste Leko. “Dat is immers de reactie van iemand die absoluut wil spelen, van een winnaar. Dat soort reacties zie ik graag. Ruud won vorig seizoen de Gouden Schoen, werd kampioen en tekende een nieuw contract. Alles was positief, maar je weet dat er ooit een periode komt waarbij je vorm iets minder is. Je moet dat accepteren en heel hard werken om weer top te worden. Hij haalt nu minder rendement, maar dat komt mogelijk ook omdat andere ploegen ons beter kennen en proberen om onze beste spelers af te stoppen.”

Een droom

Tegen Monaco scoorde Wesley Moraes zijn allereerste doelpunt in de Champions League. “Dat was een droom, maar uiteraard is het resultaat van het team het belangrijkste”, verklaarde de Braziliaanse spits. “Ik hoop dat ik dinsdag goed speel en het team kan helpen om zich te kwalificeren voor de 1/16 finales. We moeten spelen zoals de vorige keer tegen Monaco, maar nog net dat tikkeltje meer geven. Misschien kunnen we dan wel winnen.”

“Het feit dat we op verplaatsing spelen, zou in feite geen verschil mogen uitmaken. Gewoon alles geven zodat we ons plaatsen, dat is het enige wat telt. Dat er door de afwezigheid van Danjuma en Dennis meer druk op mijn schouders rust, is voor mij geen probleem. Ik ken mijn kwaliteiten en doe mijn best om het team te helpen.”

Tegenstander Monaco heeft heel wat meer zorgen. Het team uit de dwergstaat kon dit seizoen in de Ligue 1 nog maar een keer winnen en staat samen met Guingamp laatste. AS kaapte daarom medio oktober assistent Thierry Henry weg bij de Rode Duivels, maar de Fransman krijgt de motor voorlopig niet aan de praat. Na een nederlaag tegen Straatsburg (2-1) volgde een gelijkspel tegen Dijon (2-2) en afgelopen weekend een nieuw verlies bij Reims (1-0). Zo is het vijf voor twaalf voor ‘Titi’, die tegen Club eigenlijk met niets minder dan een overwinning tevreden kan zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=BUC-oXVwfmE

(Belga)