Club Brugge sluit 2019 in stijl af en geeft Zulte Waregem 4-0-pandoering

Siebe Schrijvers in duel met Sammy Bossut. © belga
Redactie KW

Club Brugge heeft ook haar laatste wedstrijd van 2019 winnend afgesloten. Zulte Waregem werd met 4-0 ingeblikt. Essevee nam de term kerstvoetbal iets te serieus en deelde achterin een aantal cadeaus uit. De competitieleider profiteerde met plezier en gaat de winterstop in met een ruime voorsprong op de eerste achtervolgers in de competitie. Zulte moet haar zesde plaats dan weer afstaan aan KV Mechelen.

Voor de aftrap was er nog veel sfeer in het stadion met onder meer de Kerstman op het plein. Toch kende het West-Vlaamse duel tussen Club Brugge en Zulte Waregem een flauwe eerste helft. Het weer zat er misschien voor iets tussen, want de spelers werden in het Jan Breydelstadion getrakteerd op gietende regen.

Veel op het spel

Ondank het flauwe begin stond er wel wat op het spel voor beide ploegen. Club Brugge kon bij winst haar titelconcurrenten verder onder druk zetten. Antwerp, AA Gent en Standard kwamen immers pas later op de speeldag in actie, terwijl Zulte Waregem zelf onder druk stond in de strijd om de zesde plaats. Racing Genk en KV Mechelen wonnen immers eerder al hun laatste wedstrijd van 2019. Dury had wel de statistieken tegen. Van de tien uitwedstrijden dit seizoen kon Zulte er maar drie winnen: tegen Racing Genk, Waasland-Beveren en KV Mechelen. Winnen op Club zou dus een stunt zijn, maar die zat er nooit in. Eder Balanta was overigens geschorst bij Club en Percy Tau ontbrak in de selectie wegens familiale problemen.

Na vijf minuten was de thuisploeg een eerste keer gevaarlijk. Schrijvers mocht nog eens starten aan de wedstrijd en stuurde Sobol diep. De Oekraïner kapte zich goed vrij en bracht voor, maar daar stond niemand van blauw-zwart. Dennis probeerde het enkele minuten later vanop de rechterkant. Zulte Waregem-doelman Sammy Bossut was alert en kaapte de bal voor de voeten van Schrijvers weg. Club was baas in de eerste minuten.

Manke verdediging

Even later kreeg Bossut een voorzet niet goed weg en daardoor had Vanaken een kopkans. Essevee moest het doen zonder Ewoud Pletinckx die last had van zijn hamstrings en dat liet sporen na. Verdedigend liep het niet altijd van een leien dakje bij de bezoekende ploeg. Schrijvers had plots veel ruimte aan de rand van de zestien, maar wachtte iets te lang om te schieten en daardoor kon Seck redding brengen. Net voor het halfuur vond Essevee nieuwe moed en stak de uitploeg het veld nog eens over. Maar verder dan een voorzet die niemand bereikte, kwam Zulte niet.

Club's Siebe Schrijvers en Essevee's Marvin Baudry vechten voor de bal.
Club’s Siebe Schrijvers en Essevee’s Marvin Baudry vechten voor de bal.© BELGA

Club bleef heer en meester over de wedstrijd en zag dat op het halfuur beloond worden met een doelpunt van Krépin Diatta. Siebe Schrijvers snoepte in de zestien het leer van Marvin Baudry af en gaf daarna de bal op het juiste moment voor. Diatta moest hem er maar inschuiven en deed dat ook. Blauw-zwart verdiend op voorsprong. Aan het einde van de eerste helft kwam Zulte toch nog wat opzetten, maar verdedigend stond het alweer als een huis bij Club.

In de tweede helft bood Zulte Waregem even wat meer weerwerk tot Dennis naar de kant werd gehaald voor Okereke. Voor de Waregemse verdediging was dat het sein om opnieuw in de fout te gaan. Baudry verdedigde weer niet sterk genoeg. Deze keer kon Okereke profiteren van het geklungel. 2-0 voor de thuisploeg. Het waren de eerste speelminuten voor de Nigeriaan sinds 7 december en het was vooral van 2 november tegen KV Kortrijk geleden dat hij nog eens kon scoren. Okereke had duidelijk zijn vertrouwen terug gevonden, want twee minuten later knalde hij de 3-0 tegen de netten. Dury en zijn troepen leerden weinig uit de voorgaande fouten want ook de 3-0 kwam er na zwak verdedigen. Ook Bossut gaf nog een cadeau aan Schrijvers, maar zijn schot werd op het nippertje geblokt. Daarna hield de lat Vormer van de 4-0. De Nederlander maakte er net voor affluiten toch nog 4-0 van met een droge knal.

Club Brugge won verdiend van Zulte dat nooit echt aansprak maakte op een punt. De verdediging van de uitploeg maakte het de competitieleider niet moeilijk. Zulte ziet KV Mechelen bovendien naar de zesde plaats wippen. Club gaat de winterstop in met een ruime voorsprong op de rest van de top 6.

Opstelling Club Brugge:

Simon Mignolet, Clinton Mata (’59 Odilon Kossounou), Eduard Sobol, Krépin Diatta (’80 Thibault Vlietinck), Siebe Schrijvers, Simon Deli, Hans Vanaken, Ruud Vormer, Mats Rits, Emmanuel Dennis (’58 David Okereke), Brandon Mechele

Opstelling Zulte Waregem:

Sammy Bossut, Davy De Fauw, Marvin Baudry, Gideon Mensah, Damien Marcq, Abdoulaye Sissako, Cyle Larin, Omar Govea, Ibrahima Seck (’45 Henrik Bjordal), Marco Bürki, Saido Berahino

Gele kaarten:

Abdoulaye Sissako (’22), Omar Govea (32′), Clinton Mata (’45)

Goals:

Krépin Diatta (’30), David Okereke (’61, ’64), Ruud Vormer (’90)

(Valerie Van Avermaet)

David Okereke aan het feest.
David Okereke aan het feest.© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier