Club Brugge peuzelt onherkenbaar Standard al voor de rust helemaal op

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Na het gelijkspel in Dortmund stond Club Brugge met de komst van Standard zondagmiddag alweer voor een topper.

Zowel Club Brugge als Standard deden het deze week uitstekend in Europa. Ivan Leko hield dan ook vast aan de jongens die woensdag de nul hielden in Dortmund. Michel Preud’homme moest (noodgedwongen) wel ingrijpen: Mpoku was geblesseerd en Emond startte op de bank. Lestienne en Marin waren hun vervangers, waardoor Standard eigenlijk zonder echte spits speelde.

Jan Breydel verwelkomde voor de match Victor Vazquez als special guest. De Spanjaard, nu in de MLS aan de slag bij Toronto FC, was voor het eerst sinds 2016 terug in ons land. Hij mocht de aftrap geven en werd op een daverend applaus getrakteerd.

© BELGA

Het was ex-Bruggeling Maxime Lestienne die een eerste kansje versierde. Zijn kopbal miste echter alle richting. De reactie van Club liet niet lang op zich wachten: Dennis zette zich goed door op links, Cimirot moest voor de aanstormde Vanaken ontzetten. Op de daaropvolgende hoekschop knikte Wesley op Ochoa. Blauw-zwart bleef aandringen en bij de volgende standaardsituatie was het wel prijs. Vanaken trapte een hoekschop naar de tweede paal, waar Denswil moederziel alleen stond en in de volley afwerkte: 1-0 na 7 minuten.

Vanaken verdeelt en heerst

Club bleef ook na de vroege voorsprong de wet dicteren. Maestro Vanaken was heer en meester op het middenveld en verdeelde het spel als vanouds. Net na het kwartier zette hij met een heerlijke doorsteekpass Dennis op weg naar de verdubbeling. De Nigeriaan plaatste het leer netjes in de verste hoek: 2-0. Het was meteen ook het laatste wapenfeit van Dennis, want na zijn goal moest hij geblesseerd naar de kant. Cyril Ngonge mocht zo eerder dan verwacht zijn debuut maken.

© BELGA

De thuisploeg speelde gewoon een versnelling hoger dan de Rouches, die nauwelijks in het stuk voorkwamen. Blauw-zwart verzilverde het overwicht in een derde goal. Amrabat nam een afgevallen bal perfect op de slof en fusilleerde Ochoa: 3-0, de match leek na 35 minuten al in een beslissende plooi te liggen. Club had de slappe bezoekers volledig bij de kraag. Standard, dat gedurende de hele eerste helft nauwelijks iets creëerde, moest beginnen vrezen voor een afstraffing. Een schuiver van Vanaken was het laatste wapenfeit na een eerste helft eenrichtingsvoetbal.

© BELGA

Preud’homme greep aan de rust in door Orlando Sa te brengen voor Lestienne. Bij Club bleef Mata in de kleedkamer. Leko dropte Decarli in de ploeg en schakelde over naar een viermansdefensie. In wat eigenlijk een overbodige tweede helft zou worden, trok Standard met de moed der wanhoop in mondjesmaat naar voren. Luyindama knikte op corner nipt naast. Aan de overzijde plaatste Denswil een vrije trap aan de rand van de zestien naast de tweede paal.

© BELGA

De Bruggelingen lieten duidelijk het initiatief aan Standard en hielden de rangen goed gesloten. Daardoor kregen we nog erg weinig kansen te zien. Op een zeldzame kopbal van Vanheusden had Horvath een uitstekende reflex in huis. Na het uur trapte blauw-zwart nog even op het gaspedaal en dat vertaalde zich in kansen voor Ambrabat en Ngonge, maar een doelpunt kwam er niet uit voort. Ook Vanaken kreeg door Wesley nog een opgelegde kans aangeboden, maar de Limburger trapte van dichtbij naast.

Ambrabat scoort andermaal punten

Standard had zich al lang bij de nederlaag neergelegd en was ook in het slotkwartier niet meer bij machte om veel gevaar te creëren. Integendeel, het was Club dat via een knappe actie van Ambrabat nog dichtbij een vierde treffer kwam. Met Oulare dropten de bezoekers vijf minuten voor tijd nog een ex-Bruggeling in de ploeg, maar ook de bonkige spits kon niets meer voor de onmondige bezoekers forceren. Met de tweede gele kaart voor Djenepo werd de kelk van de Rouches tot op de bodem geledigd.

© BELGA

Club trekt zo de lijn door van de knappe prestatie in Duitsland. Het hield de rangen andermaal goed gesloten en had weinig moeite met een wel erg pover Standard. Blauw-zwart springt over Antwerp naar de tweede plaats.