Club Brugge neemt vlot afstand van Waasland-Beveren

© BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Tuur Dierckx was de grote uitblinker in de 5-1-overwinning van Club Brugge. Hij scoorde twee keer en dwong ook een owngoal af. Jelle Vossen en Davy De fauw scoorden de andere Brugse goals. Voor de bezoekers trof Milosevic raak.

Met Club Brugge en Waasland-Beveren stonden zondagavond twee ploegen tegenover elkaar die tien punten behaalden in hun eerste zeven wedstrijden. De bezoekers mogen daar tevreden mee zijn, de thuisploeg absoluut niet. Na het debacle in Napels koos Michel Preud’homme voor een 3-5-2-systeem, met Davy De fauw en Tuur Dierckx als flankspelers en Jelle Vossen en Leandro Pereira als spitsenduo. Hans Vanaken opereerde als de meest aanvallende middenvelder, waardoor Victor Vazquez naar de bank verwezen werd. Daar zat hij naast onder andere topschutter Abdoulay Diaby, Boli Bolingoli en Thomas Meunier. Waasland-Beveren kreeg vorige week nog een pak slaag van KV Oostende, maar toch zag trainer Stijn Vreven weinig reden om te wisselen. Enkel Valtteri Moren moest zijn basisplaats afstaan aan Floriano Vanzo. De Italo-Belg begon het vorige seizoen nog bij de beloften van blauw-zwart. Ook zijn spitsbroeder Zinho Gano heeft een Brugs verleden. De voorbije twee jaar werd hij wel uitgeleend aan Lommel United en Moeskroen-Péruwelz.

Goals in slotminuten

Nog voor de rust scandeerden de Brugse fans al luidkeels de naam van Michel Preud’homme. Om die supporters nog meer achter zich te krijgen, trok Club meteen de kaart van de aanval. Al na twee minuten moest Henkinet redding brengen op een vrije trap van De Bock. Ook op pogingen van Pereira moest de bezoekende doelman zich verschillende keren onderscheiden, maar zijn mooiste redding had hij in huis op een vluchtschot van Vormer. Ondertussen was het aan de overkant wel opletten voor de speldenprikken van Waasland-Beveren. Zo trapte Langil vanuit een schuine hoek op de buitenkant van de paal en moest een intikker van Gano in hoekschop verwerkt worden. Op slag van rust vielen de doelpunten dan toch. Eerst draaide Dierckx zich goed vrij op de rand van het strafschopgebied, waarna hij staalhard in de benedenhoek trapte: 1-0. Drie minuten later werd diezelfde Dierckx knap diep gestuurd door Vanaken. Henkinet lag eerst nog in de weg, maar via verdediger Jans caprioleerde de bal toch in doel.

© BELGA

De eerste van Vossen

Al in de eerste minuut van de tweede helft legde Tuur Dierckx de wedstrijd in een definitieve plooi. Vanaken speelde Vormer knap vrij op de rechterkant en de Nederlander zette de bal voor tot aan de tweede paal. Daar kopte Dierckx zijn tweede van de avond voorbij Henkinet. Daarna verdween het tempo wat uit de wedstrijd. Waasland-Beveren wou wel nog reageren, maar echt in gevaar kwam Bolat niet meer. In het laatste kwart van de wedstrijd sloeg Club dan opnieuw toe. De pas ingevallen Izquierdo sneed naar binnen en trapte naar de verste hoek, waar Henkinet de bal in hoekschop moest duwen. Op die corner achtte Vossen zijn moment gekomen. De Limburger won zijn duel en kopte zijn eerste doelpunt in blauw-zwart tegen de touwen. Drie minuten later zette De fauw de forfaitcijfers op het bord. De Oost-Vlaming kreeg alle tijd en ruimte om de voorzet van Izquierdo te controleren vooraleer de bal staalhard in doel te trappen. In de slotminuten moest Club toch nog een tegentreffer toestaan. De ingevallen Milosevic haalde van ver uit en zag de bal via de lat in doel verdwijnen. In blessuretijd werd Maric nog uitgesloten.

Nu wel bevestigen

Ondanks deze zege blijft Club Brugge op de zevende plaats hangen. Het verschil met leider KV Oostende is wel opnieuw verkleind tot zes punten. Anderlecht, dat nu alleen tweede staat, heeft amper twee punten meer dan de Bruggelingen. Deze ruime overwinning zal Club ongetwijfeld vertrouwen geven, maar nu moet wel de bevestiging volgen. Niemand in Jan Breydel is namelijk vergeten dat een week na de demonstratie tegen Standard een nederlaag bij rode lantaarn Moeskroen-Péruwelz volgde. Benieuwd wat het volgende week wordt in Lokeren, waar coach Bob Peeters onder zware druk staat. Maar eerst volgt woensdag nog een verraderlijke trip naar tweedeklasser Patro Eisden Maasmechelen in de 1/16de finales van de Beker van België.

(KPL)

© BELGA

Doelpunten: 40′ Dierckx (1-0), 43′ Jans (owngoal, 2-0), 46′ Dierckx (3-0), 73′ Vossen (4-0), 76′ De fauw (5-0), 88′ Milosevic (5-1).

Club Brugge: Bolat, De fauw, Duarte, Mechele, De Bock, Simons (79′ Claudemir), Vormer, Vanaken, Dierckx (70′ Izquierdo), Pereira (67′ Diaby), Vossen.

Waasland-Beveren: Henkinet, Jans, Coulibaly, Buatu, Demir, Myny (70′ Milosevic), Moulin, Maric, Langil (83′ M’Sila), Vanzo (70′ Nabab), Gano.

Gele kaarten: 27′ Moulin, 41′ Vanzo, 59′ De Bock, 81′ Claudemir.

Rode kaart: 92′ Maric.

Scheidsrechter: Nicolas Laforge.