Club Brugge moet absoluut Porto vermijden in loting voor derde voorronde

© belga
Redactie KW

Maandagmiddag (om 12u00) wordt op de hoofdzetel van de UEFA in het Zwitserse Nyon geloot voor de derde en voorlaatste voorronde van de Champions League. Van Belgische zijde gaat vicekampioen Club Brugge de bokaal in. Blauw-zwart is geen reekshoofd in het niet-kampioenenspoor en krijgt als mogelijke tegenstanders FC Porto en Dynamo Kiev en de winnaars van FC Basel/PSV en Viktoria Plzen/Olympiacos, wedstrijden in de tweede voorronde van het kampioenenbal, voorgeschoteld.

Bij de Brugse troepen zal de spanning ongetwijfeld groot zijn. Coach Philippe Clement kondigde bij zijn aantreden eind mei al aan dat hij met Club Brugge graag als eerste Belgische team – in het huidige kwalificatiesysteem – via de voorrondes wil doorstoten naar de groepsfase van de Champions League. Of dat mogelijk is, is zeer de vraag. Het niveau van de mogelijke tegenstanders van blauw-zwart verschilt immers enorm.

Absoluut te vermijden voor Club is FC Porto. Het team van coach Sergio Conceiçao moest in Portugal de titel aan Benfica laten, maar lijkt in principe veel te sterk voor Club Brugge. De Draken overleefden de voorbije drie seizoenen telkens de groepsfase van de Champions League. Het voorbije seizoen moest Porto pas in de kwartfinales buigen voor latere winnaar Liverpool. Tegen de overige teams moet een goed Club Brugge kans hebben.

Dynamo Kiev, de Oekraïense vicekampioen, verloor de laatste jaren veel van zijn pluimen en speelt met een elftal met hoofdzakelijk talent van eigen bodem. Ook de teams die uit de tweede voorronde komen, ogen niet onoverkomelijk voor blauw-zwart. Basel en Olympiacos werden de voorbije twee seizoenen geen kampioen in respectievelijk Zwitserland en Griekenland na voordien acht (Basel) en zeven (Olympiacos) titels op rij te hebben gehaald. Viktoria Plzen en PSV zijn vaste waarden in de groepsfase van de Champions League, maar dan vooral in jaren waarin in eigen land de titel behaald werd en kwalificatie voor het kampioenenbal zo verzekerd was.

De heenwedstrijden staan op 6 en 7 augustus op het programma, de terugwedstrijden op 13 augustus. Indien Club Brugge de derde voorronde overleeft, wacht nog een play-offronde voor deelname aan de groepsfase van de Champions League. Indien de vicekampioen er meteen uitgaat, wacht het vangnet van de groepsfase van de Europa League.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier