Club Brugge grijpt naast historische dubbel, Antwerp verdiende bekerwinnaar

Brandon Mechele kijkt ontgoocheld na de bekerfinale. © (Foto Belga)

Ontgoocheling troef in het Brugse kamp. Geen derde dubbel voor Club Brugge. In het lege Koning Boudewijnstadion kon Club geen vuist maken tegen een gemotiveerd Antwerp. Uitgerekend Lior Refaelov, ex-Club Brugge, scoorde de 0-1. Meteen ook het enige doelpunt van de wedstrijd. Blauw-zwart miste scherpte en kon niet meer tegenprikken. Antwerp mocht de beker dus in de lucht steken, terwijl Vormer en co verweesd achter bleven.

Philippe Clement koos voor Diatta, De Ketelaere en Okereke in de aanval. Krmencik stond niet op het wedstrijdblad. Aan de overkant dropte Antwerp-coach Leko enfant terrible Lamkel Ze in de basis.

Club Brugge eiste aanvankelijk het meeste balbezit op en probeerde de eerste tien minuten de Antwerpse zestien binnen te dringen, toch was de eerste echte kans voor Antwerp. Lamkel Ze stak het halve veld over en gaf dan goed mee met Mbokani. Mingolet stond pal, maar het was een voorbode voor de rest van de eerste helft.

Blauw-zwart voetbalde geen enkele kans bij elkaar, verloor te veel duels en gaf te vaak slordige passes. Als zelfs Vanaken slechte passes begint te geven, dan weet je dat het moeilijk wordt. Hij gaf de bal pardoes in de voeten van Lamkel Ze, die zich dan wel vastliep in de Brugse zestien. De Gouden Schoen was voor de rest onzichtbaar. Antwerp daarentegen voetbalde sneller, vond wel de ruimtes en creëerde wel kansen. Een afstandsschot van Hongla werd ei zo na uit doel gehaald door de vingertoppen van Mignolet.

Gesel Lamkel Ze

Zowat elke Antwerpse aanval passeerde via Lamkel Ze. Leko kreeg dus gelijk door hem in de basis te zetten. In de 26ste minuut was het opnieuw het enfant terrible dat een aanval op gang trok en Juklerod op pad stuurde. Die versnelde met de bal aan de voet en gaf op het juiste moment het leer voor in het centrum, waar Refaelov (ex-Club Brugge) binnenschoof. 0-1 voor Antwerp, tegen alle verwachtingen en voorspellingen in, maar onverdiend was het zeker niet.

Het lege stadion had een voordeel: zowat alles wat op het veld geroepen werd, was verstaanbaar. Het was dan ook snel duidelijk dat Mignolet zich ergerde. Ook Clement was niet tevreden. Hij stuurde op het halfuur Ricca en Badji richting opwarming, maar een wissel volgde evenwel niet in de eerste helft.

Badji bijna

Ook daarna kreeg Antwerp nog goede kansen. Club mocht blij zijn dat het maar met een doelpunt tegen de kleedkamer in trok. Na de koffiepauze bracht Clement Badji voor Okereke. Blauw-zwart ging nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Iets na het uur was Badji daar met gevaarlijke kopbal. De Senegalees bracht aanvallend meer dan Okereke, want ook tien minuten later kreeg hij een kans op de gelijkmaker. Vanuit de draai en van buiten de zestien verraste hij bijna doelman Matijas. Die maakte in de oefenwedstrijd tegen Lyon nog een foutje, maar stond tijdens de bekerfinale toch met vertrouwen in doel.

Schrijvers probeerde het vijf minuten voor tijd nog eens met een schot dat rakelings naast vloog, maar dichter kwam Club niet meer bij de gelijkmaker. Ook in de zes minuten extra tijd kon Club geen vuist emer maken. Underdog Antwerp kroonde zich tot verdiende bekerwinnaar. Club Brugge bleef verweesd achter. De unieke kans op de dubbel, pas voor de derde keer in de geschiedenis, werd verkwanseld. Dit seizoen dan maar?

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Deli, Mata, Sobol (71′ Schrijvers), Mechele, Diatta, Vormer, Vanaken, Balanta (74′ Rits), Okereke (50′ Badji) en De Ketelaere.

Opstelling Antwerp: Matijas, De Laet, Seck, Juklerod, Lamkel Ze (89′ Rodrigues), Hongla, Buta, Refaelov (90′ Nsimba), Haroun, Pius en Mbokani.

Gele kaarten: 32′ Pius, 40′ Balanta, 59′ Sobol, 75′ Rits.

Doelpunten: 26′ Refaelov.