© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Club Brugge heeft zich woensdagavond met een 2-1-zege tegen het Oostenrijkse LASK Linz verzekerd van een stekje in de Champions League.

Club Brugge had een 0-1-voorsprong te verdedigen en Clement deed dat met twee wijzigingen: Ricca stond voor het eerst aan de aftrap ten koste van Sobol en voorin zagen we het trio Diatta-Openda-Okereke. Geen Dennis of Tau dus.

Blauw-zwart opende vurig: veel druk naar voor en meteen veel dreiging vanaf de rechterflank via Diatta. De Oostenrijkers waren onder de indruk van het Brugse openingsoffensief en konden het leer amper in de ploeg houden. De eerste echte kansen kwamen er via snedige acties van Okereke en Openda, maar hun pogingen misten het kader.

Club met veel vertrouwen

Het duurde langer dan een kwartier voor de bezoekers een eerste keer de overkant konden bereiken. Het schot van Klauss was wel meteen gevaarlijk en vloog slechts nipt naast. Het antwoord van Club liet niet lang op zich wachten: blauw-zwart bleef naar hartenlust en met veel vertrouwen op de helft van de Oostenrijkers combineren. Ook scoren lukte, maar de 1-0 van Vormer werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

Club bleef ook in het slotkwartier van de eerste helft veruit baas, maar zolang de 0-0 op het bord stond, bleef het link. Je voelde aan de fans dat ze toch liefst zo snel mogelijk dat verlossende doelpunt te zien kregen, want op slag van rust kwamen de bezoekers nog eens opzetten via een schot van Ranftl en een ingestudeerde corner, maar het bleef 0-0.

© BELGA

Na de pauze bracht Clement dan toch Percy Tau in de ploeg. Openda bleef in de kleedkamer en Okereke nam zo zijn vertrouwde stekje in de spits weer in. Dat loonde bijna meteen: Schlager moest een vluchtschot van Okereke uit zijn doel zweven. Dat Club uit zijn doppen moest blijven kijken, werd na acht minuten in de tweede helft nog maar eens duidelijk: een uitgekomen Mignelot gleed het leer in de voeten van Holland, die leek te gaan scoren in een leeg doel, maar Deli kopte het leer vanop de lijn over.

Blauw-zwart ontsnapt aan drama

Het was wel het sein voor de Brugse supporters om nog eens volop achter hun ploeg te gaan staan. De Oostenrijkers hadden in deze fase veel overtredingen nodig om de thuisploeg af te stoppen. De blauw-zwarte druk nam weer gestaag toe, maar scoren lukte maar niet. Tau miste oog in oog met de bezoekende doelman.

Het was bijna niet te geloven hoe de bezoekers bleven ontsnappen: Tau mocht het andermaal alleen voor Schlager proberen, maar een voetveeg en de binnenkant van de paal voorkwamen de 1-0. Het was slechts uitstel van executie, want op de corner die daarop volgde, knikte Vanaken de verlossende goal tegen de touwen. 1-0: LASK had nog 20 minuten voor een ultiem slotoffensief.

© BELGA

Dat slotoffensief werd meteen kracht bijgezet: nonchalant balverlies van Deli lag aan de basis van een penalty-overtreding van Rits. Klauss nam het geschenk dankbaar in ontvangst: 1-1 en plots nog meer dan een kwartier bibberen voor Club. In al zijn enthousiasme pakte de bezoekende aanvoerder zijn tweede gele kaart en moest LASK nog 10 minuten met een man minder verder.

Toch bleef het wachten tot in de 89ste minuut voor Club Brugge zekerheid had over de kwalificatie. De Oostenrijkers zetten de deur achterin open waardoor Tau ontsnapte en Dennis de bal van 30 miljoen schonk: 2-1, Jan Breydel in brand en Club morgen in de pot van de Champions League. Loting om 18 uur.

Club Brugge – LASK Linz 2-1.

Doelpunten: 69′ Vanaken 1-0, 74′ Klauss 1-1 (pen.), 89′ Dennis 2-1.

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mitrovic, Deli, Ricca, Rits, Vormer, Vanaken, Okereke (88′ Dennis), Openda (46′ Tau), Diatta.

LASK Linz: Schlager, Pogatetz, Trauner, Wiesinger, Ranftl, Michorl, Holland (90′ Otubanjo), Renner, Frieser (63′ Tetteh), Klauss, Goiginger (72′ Raguz).

Gele kaarten: 55′ Michorl, 72′ Trauner, 74′ Rits, 93′ Wiesinger.

Rode kaart: 81′ Trauner (2x geel).