Charles De Ketelaere: in de koers zou hij de Belg zijn die de Tour kan winnen

© VDB
Redactie KW

22 oktober 2019, speeldag 3 in de Champions League. Plots was Charles De Ketelaere daar. Een rasechte Bruggeling, een eigen jeugdproduct. Zijn eerste basisplaats bij Club en meteen op het allerhoogste niveau. ‘A new star was born’, de 19-jarige De Ketelaere ontpopte zich de rest van het seizoen tot dé revelatie in de kampioenenploeg. Vorige maand bevestigd door een nieuw contract voor de ‘opvolger van Hans Vanaken’. Maar is hij wel hetzelfde type? En hoe goed is Charles De Ketelaere nu echt? Jeugdtrainers en analisten buiten zich over het goudhaantje. “Binnen vijf jaar is hij een dragende speler bij de Rode Duivels.”

Club Brugge schotelde De Ketelaere in april een contractverlenging voor met betere voorwaarden. De 19-jarige aanvallende middenvelder stemde in en verbindt zich zo aan blauw-zwart tot 2023. Club heeft zo z’n redenen voor dat verbeterde contract. Het afgelopen seizoen zette de geboren en getogen Bruggeling, die op een paar honderd meter van het Jan Breydelstadion woont, immers enorme stappen. Zo slaagde hij erin om na nieuwjaar titularis te worden bij Club, terwijl bij de nationale U19 de ploeg dan weer rond hem is gebouwd. Volgens Transfermarkt.nl steeg zijn marktwaarde bovendien van 100.000 euro begin september 2019 naar 8,5 miljoen euro eind maart 2020. Hoe heeft de jonge Bruggeling dat geflikt?

Al op zijn vijfde begint De Ketelaere te timmeren aan zijn voetbalcarrière bij FC Varsenare. Nog geen twee jaar later maakt hij al de overstap naar Club Brugge. Henk Mariman, toenmalig hoofd opleidingen bij Club, leerde De Ketelaere al op jonge leeftijd kennen. Hij omschrijft hem als “een leuk ventje dat goed begeleid en opgevolgd wordt”. Mariman is niet verrast dat De Ketelaere het tot de eerste ploeg heeft geschopt. “Hij was als kind al talentvol en technisch goed onderlegd. Ook zijn spelinzicht was goed. Vooral op dat vlak zat hij voor op zijn leeftijdsgenootjes.”

Van beloften naar PSG

Toch was zijn parcours op de Club Academy grotendeels normaal. Pas op het einde van het seizoen bij de U17 slaat De Ketelaere een stap over en schuift blauw-zwart hem meteen naar de beloften door. Vanaf dat moment gaat het snel. Na één jaar bij de beloften mag hij van Philippe Clement de voorbereiding van het seizoen 2019-2020 volmaken bij de A-kern.

Eind september al gunt Clement de jonge Charles zijn eerste basisplaats. In het bekerduel tegen Francs Borains speelt de op dat moment 18-jarige Bruggeling de hele wedstrijd, al leert de voetbalwereld hem pas echt kennen op 22 oktober in het Champions League-duel tegen PSG. Na de rode kaart van Ruud Vormer op het veld van Real Madrid, kiest Clement immers voor De Ketelaere als verrassende vervanger van de Brugse kapitein. Geen Eder Balanta, Dion Cools of dat andere Brugse product Thibault Vlietinck, wel Charles De Ketelaere rechts op het middenveld.

“Een risico”, vond analist Eddy Snelders. “Het was geen ontgoochelend debuut, maar een wauw-gevoel had ik zeker niet.” De daaropvolgende maanden raakt Snelders wel gecharmeerd. “Tijdens zijn invalbeurten verbeterde het spel telkens. Je hebt zo van die spelers die meteen een impact hebben. Na een aantal keer dacht ik: Potverdekke, hij kan toch wel wat. Niet vergeten: bij een geoliede machine als Club Brugge invallen, is niet evident.”

Jacky Mathijssen, momenteel aan de slag als bondscoach van de U21, volgde de wedstrijd tegen PSG van dichtbij voor VIER. “Op voetbalvlak was ik niet onder de indruk, omdat ik al wist wat hij kon. Wel was ik verrast door zijn mentale weerbaarheid. Er staat een goede kop op.”

Van U18 naar Rode Duivels

Mathijssen was tot februari bondscoach van de U19 en had De Ketelaere zo al eerder aan het werk gezien. In september 2019 riep hij de Bruggeling voor het eerst op. “Waarom? Hij stroomde via de U18 door. Bovendien hoorde ik vanuit mijn eigen scoutingnetwerk positieve signalen over hem. Ik woon ook regelmatig trainingen van jeugdploegen van grote, Belgische clubs bij. Bij de U19 is hij intussen een van de jongens waarrond het team is opgebouwd. Hij heeft kwaliteiten waardoor hij anderen beter laat voetballen, dat is niet iedereen gegeven.” Dat De Ketelaere een verstandige jongen is, wist Mathijssen ook al voor zijn debuut tegen PSG. “Charles maakt net zoals alle anderen grappen in de kleedkamer. Alleen zijn die van hem van een ander niveau, het zijn verstandige moppen. Dat kan niet iedereen. Hij loopt ook niet te koop met zijn ambitie. Maar binnenin zit er een enorme drive.”

Midden november tekent De Ketelaere in de poulewedstrijden voor het EK U19 tegen IJsland en Albanië op de tien, voor twee goals en een assist. “Hij heeft een enorme evolutie doorgemaakt op een zeer korte periode”, vertelt Mathijssen. “Na zijn groeispurt (rond zijn 16de, nvdr.) is het crescendo gegaan. Dat Clement hem selecteerde, gaf hem een enorme boost. Het is voor hem een fantastisch seizoen geweest.” Intussen is Mathijssen bondscoach bij de nationale beloften en ziet hij in het Brugse goudhaantje over een vijftal jaar een potentieel dragende speler bij de Rode Duivels. “We begeleiden hem van dichtbij. In september behoort hij allicht al tot de selectie van de U21.”

Van flank naar spelverdeler

Bij de nationale U19, die in dezelfde 3-4-3-formatie speelt als de Rode Duivels, staat De Ketelaere rechts vooraan. “Hij voetbalt er als een 10 die van buiten naar binnen komt en ervoor zorgt dat de flanken kunnen overlappen”, legt Mathijssen uit. “Op die positie ontgoochelde hij nog nooit. Op termijn ligt daar volgens mij zijn toekomst, ook bij Club. Een soort vervanger van Vormer, maar dan op een andere manier.”

Clement liet De Ketelaere al op verschillende posities opdraven. “Ook bij de jeugd wisselde hij vaak van positie”, herinnert Mariman zich. Analisten Snelders en Eric Van Meir zien in hem een opvolger voor Hans Vanaken. “Tot nu toe vind ik hem beter vanop de flank”, vertelt Snelders. “Omdat de druk nog te groot is op de positie van Vanaken. Al beschikt hij wel over het loopvermogen voor de 10, maar als je echt je stempel wil drukken op een ploeg, moet je fysiek en tactisch toch nog iets sterker zijn. In de omschakeling moet hij nog verbeteren. Het ontbreekt hem bovendien nog wat aan duelkracht en power. Zijn tweevoetigheid en kopspel zijn ook nog werkpunten.”

Dat De Ketelaere een complete speler is, vindt Van Meir, analist en gewezen voetballer bij onder meer Lierse, Charleroi en Standard. “Hij is groot, loopt mooi rechtop, heeft veel techniek, is redelijk snel voor zijn lengte, beschikt over een snelle balbehandeling en ziet dingen die anderen niet zien. Clement liet hem dit seizoen een positie hoger spelen, omdat die driehoek op het middenveld met Vanaken en Vormer goed zit, maar op termijn is hij een 10. Het enige verschil met Vanaken is ervaring en dat Charles linksvoetig is.”

Peter Maes, momenteel trainer bij Lommel SK, had de jonge Vanaken twee jaar onder zijn hoede bij Lokeren en ziet het anders: “Ze hebben allebei een ander parcours afgelegd. Hans heeft zich vanop een lager niveau ontwikkeld en daardoor zitten er andere ervaringen in zijn rugzak. Als je zo polyvalent bent als Charles, dan kan je je eigenlijk niet ontwikkelen naar een specifieke positie. Zo iemand is een dankbare speler voor de coach.”

Hij gelooft niet dat De Ketelaere ooit de positie van Vanaken zal overnemen. “Ik heb natuurlijk niet zelf met hem gewerkt en met Hans wel, maar mijn eerste indruk is dat hij toch een ander type voetballer is. Ik zie een speler die zijn rendement haalt uit een actie, terwijl Hans ook zijn rendement haalt door iemand in actie te brengen. Hij heeft zeker potentieel, maar ik denk dat hij minder leidinggevend, minder bepalend zal worden dan Hans.” Toch ziet Maes ook gelijkenissen tussen de twee. “Wanneer je ze ziet voetballen, lijkt het bij allebei alsof ze geen stress hebben.”

Van Club naar buitenland?

Wat brengt de toekomst voor De Ketelaere? Van Meir en Snelders zijn het erover eens dat hij best nog een paar jaar in Brugge blijft. “Volgend seizoen zal hij veel aandacht krijgen. Hoe gaat hij daarmee om? Er wachten hem nog veel uitdagingen.” Mathijssen ziet het wel goed komen met de jonge Bruggeling: “Hij is de afgelopen maanden veel uit zijn comfortzone gehaald en hij ging daar elke keer met verve mee om. Dat geeft moed. Ons land heeft altijd goede wielrenners voortgebracht en toch wachten we allemaal op een Belgische renner die nog eens de Tour kan winnen. We hebben graag eens andere types, wel op het voetbalplein is Charles zo’n type.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier