Nadat KAS Eupen zich op de slotspeeldag op onwaarschijnlijke wijze redde, dacht ik dat we het toppunt van verbijstering omtrent onze vaderlandse competitie bereikt hadden. Tot Anderlecht vorige week in de onineembare vesting van de grote concurrent ging winnen. Ref Visser, de VAR, Gabulov... Allen deden ze hun duit in het zakje.

Iedereen met verstomming geslagen. Paniek in het Brugse kamp. Zelfs voorzitter Verhaeghe verloor even zijn cool en verlaagde zich tot het spelletje dat de concurrenten al weken speelden. Zou de gedoodverfde kampioen een riante voorsprong alsnog prijsgeven? Zijn er dan écht géén zekerheden meer in het Belgische voetbal? Alle gekheid op een stokje.

Zelden was ik na een wedstrijd zo benieuwd naar de reactie van een coach. Zelden was ik zo onder de indruk van de reactie van een coach. In alles wat Ivan Leko dit seizoen deed, was hij groots. De Kroaat was na de partij tegen RSCA diep ontgoocheld in de voetbalwereld en maakte dat op onnavolgbare wijze duidelijk. Hij zou er alles aan doen om de passie voor het spelletje te laten zegevieren. En daar is hij nu in geslaagd.

Er zijn dan tóch nog zekerheden in ons voetbal. Al zag het er op Charleroi 64 minuten lang heel slecht uit. Tot kapitein Ruud Vormer op magistrale wijze opstond en misschien wel de belangrijkste blauw-zwarte goal in jaren scoorde. Toen wist ik het zeker: Club pakt zijn 15de landstitel. Winnen op Standard hoefde niet meer, de grootste druk was weg. De partij op Sclessin was geen hoogvlieger en blauw-zwart had zelfs een handje van Vormer nodig voor de gelijkmaker. Maar wie objectief is, kan niet ontkennen dat Club Brugge de enige verdiende kampioen is.

Bijna had de teen van Diaby over het kampioenschap beslist. Maar gelukkig haalde de pure voetbalpassie van Ivan Leko het van de gewiekstheid van de concurrenten, die de scheidsrechters en andere externe factoren op een sluwe manier bespeelden. De titel van Club is een zegen voor de Belgische competitie.

Generaal Ivan Leko heeft zijn eerste veldslag gewonnen. Volgend seizoen moet hij ook Europa zien te veroveren, te beginnen met nog eens een zege in de Champions League... want ook dat is broodnodig voor het Belgisch voetbal.